Les cendres de Foción recollides per la seva vídua

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'obra artísticaLes cendres de Foción recollides per la seva vídua
Nicolas Poussin - Landscape with the Ashes of Phocion - Google Art Project.jpg
Tipus quadre
Artista Nicolas Poussin
Data creació 1648
Gènere paisatge
Estil classicisme
Material pintura a l'oli i llenç
Dimensions 116 (Alçada) × 178,5 (Amplada) cm
Col·lecció Walker Art Gallery (Liverpool)
Catalogació
Codi museu WAG 10350
Modifica dades a Wikidata

Les cendres de Foció recollides per la seva vídua (Quadre de Nicolas Poussin va ésser pintat l’any 1648, és un oli sobre llenç de 116.5 x 178.5 cm. I està al Walker Art Gallery de Liverpool.

Nicolas Poussin (1594-1665) ostenta una posició canònica en la tradició de la pintura occidental del segle XVII. Estava preocupat pel llegat de l’Antiguitat grecoromana, i era fonamental per a ell que els seus quadres encarnessin un conjunt virtuós d’idees, capaces d’observar-se en certs personatges així com en els seus assoliments. Sembla lligat amb la sensibilitat artística de Poussin que bases dos llenç a Foció, el noble líder atenenc tan respectat pels filòsofs estoics.

El llenç que ens ocupa, !Les cendres de Foció recollides per la seva vídua!, és el segon dels dos paisatges dedicats a Foció i, tal com expressa el títol, mostra la viuda de Foció i una minyona guardant les cendres del líder als afores de Mègara.

Foció, un estadista que visqué durant el segle IV abans de Crist, fou sentenciat a mort pel que es consideraren errors polítics. Com s’aprovà un decret prohibint que s’encengués una pira funerària, amb el fi d’evitar la seva incineració, el seu cadàver fou traslladat des d’Atenes fins a Mègara, on fou incinerat.

Mentre el primer dels dos paisatges de Foció se centra en el dolor públic dels esclaus que s’emporten el cadàver de Foció d’Atenes, el segon resulta molt més contingut. En primer pla veiem a la viuda de Foció recollint amb discreció les cendres, com si no volgués atreure l’atenció vers el que està fent.

En conjunt, el tractament del paisatge és notable per la seva esplendidesa bucòlica, i la naturalesa així queda plasmada en tota la seva esplendor, com un entorn fecund, majestuós i harmònic.

Bibliografia[modifica]