Les elegies de Bierville

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Elegies de Bierville és l'obra més destacada del poeta Carles Riba,[1] és una de les grans obres de la primera postguerra catalana.[2]

Antecedents[modifica | modifica el codi]

Un cop Carles Riba i la seva família van emprendre el camí de l'exili al final de la Guerra Civil, s'instal·laren al castell de Roissy-en-Brie i fou aquí on començà el que havien de ser les elegies, que va continuar i donar la forma definitiva a la localitat de Bierville, on s'instal·là.

Escrites entre 1939 i 1942, Les elegies es van publicar a Barcelona un any després en una edició que portava el peu d'impremta de Buenos Aires i com a data el 1942, en una edició reduïda. El 1949 sortia a Santiago de Xile la primera edició completa de l'obra, però la distància feia que fos una obra desconeguda pel públic català. Finalment, el 1951 sortí l'edició completa a Barcelona.[3]

Les elegies[modifica | modifica el codi]

En Les elegies es fonen, potenciades per la soledat i la manca d'història del paisatge de Bierville, tres realitats molt diferents que esdevenen gairebé mítiques: el jo del poeta, el del seu poble i una Grècia que és pàtria comuna, a la qual el poeta es gira ara que es troba sense la pàtria que li és pròpia. Es tracta, de fet, d'una aventura espiritual, representada a través d'un viatge al passat que el record potencia, amb una imatge preferent, el mar, i que es clou en l'elegia penúltima del recull, que ha estat considerada una mena de cant espiritual, amb el retrobament de la pròpia identitat i de la divinitat personal de Déu i també de la col·lectivitat. Aquesta dimensió religiosa que fins llavors no tenia la poesia de Riba penetrà profundament en tot el seu pensament, inclosa la concepció de la literatura i aquesta dimensió la retrobarem en obres poètiques posteriors com Salvatge cor o Esbós de tres oratoris.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Sullà, Enric. Una interpretació de les "Elegies de Bierville" de Carles Riba. Empúries, 1993, p.17. ISBN 8475964117. 
  2. Cabruja, Lluís; Casanellas, Pere; Massip i Bonet, Maria Àngels. Història de la llengua catalana. Columna, 1987. ISBN 8486433487. 
  3. La cultura catalana: entre la clandestinitat i la represa pública. L'Abadia de Montserrat, 1995, p. vol.2, p.11. ISBN 8478266224. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]