Lesques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLesques
Biografia
Naixementsegle VII aC Modifica el valor a Wikidata
Pyrrha (Grècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mortp. segle VII aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
PareAeschylinus of Pyrra (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lesques (en grec antic: Λέσχης, llatí: Lesches) fou un poeta cíclic de l'antiga Grècia, fill d'Esquilí. Era nascut a Pirra, prop de Mitilene,[1] i per aquest motiu sovint és anomenat Lesques de Pirra.[2] Hom li atribuïa l'autoria de la Petita Ilíada (Ἰλιὰς ἡ ἐλάσσων o Ἰλιὰς μικρά).

Va florir al segle vii aC i, per tant, la història d'un debat entre ell i el poeta Arctí de Milet, molt més antic, és un anacronisme. La llegenda s'explica perquè els mateixos temes que havia tractat Arctí els va tractar Lesques, almenys fins a cert punt, a la seva obra, la Ilíada Menor o Petita Ilíada. De fet, aquesta obra era atribuïda a diferents autors: al mateix Homer, a Testòrides de Focea, a Cinetó de Lacedemònia i a Diodor d'Èritres. L'obra constava de quatre llibres, segons Procle, qui en va conservar un resum.

L'obra era una continuació de la Ilíada, i explicava la història que va succeir després de la mort d'Hèctor, el destí d'Àiax, les gestes de Filoctetes, la construcció del Cavall de Troia i la presa i la destrucció de la ciutat. Val a dir que aquesta part, segons Aristòtil, es tractava també en l'anomenada Iliupersis, o 'captura de Troia'.

El poema no tenia una unitat narrativa, sinó una descripció cronològica, i d'aquí que Aristòtil digués que aquesta obra va proveir material per a vuit tragèdies, metre que la Ilíada i l'Odissea només donaven material per una.[3]

Referències[modifica]

  1. The description of Greece, by Pausanias, tr. with notes by T. Taylor, p. 154
  2. També Lesques de Mitilene i Lesques de Lesbos.
  3. Lesches a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. II Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 772