Lettre de cachet

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una lettre de cachet era, durant l'Antic Règim a França, una carta per transmetre una ordre reial.

En un sentit general, es tractava carta tancada (per oposició a les cartes patents, és a dir obertes), tancada pel segell del secret. Eren lettres de cachet les cartes dirigides al Parlament de París per ordenar-li que registrés un edicte.

A partir del segle XVIII, el sentit de l'expressió s'especialitzà, i la lettre de cachet passà a ser una ordre que privava de llibertat, que comportava l'empresonament, expulsió o desterrament d'algú. La carta s'originava en la justícia del rei, i curtcircuitava el sistema judicial ordinari. Les persones víctimes d'aquests document no eren jutjades, sinó que anaven directament a una presó estatal (La Bastilla), a la fortalesa de Vincennes, o al manicomi.

Hi havia tres tipus de càstig que podien ser decretats per una lettre de cachet:

  • Detenció indefinida (per a boigs);
  • un o dos anys de presó per als quals, en paraules del baró de Breteuil, "sense haver pertorbat l'ordre públic per delictes, sense haver fet res que els pogués exposar a la severitat de les penes pronunciades per la llei, es donen a excessos en llibertinatge, depravació i dissipació";
  • "penes aflictives importants per a qui comenti actes violents o crims que afectin a l'ordre i a la seguretat pública i que la justícia, si arribes a saber-ho, hagués castigat amb penes (...) deshonroses per a les famílies. "

Gran cachet i petit cachet[modifica]

Una lettre de cachet podia ser enviada directament pel rei (carta de "gran cachet"); fou, típicament, el cas d'empresonaments polítics, com els de Voltaire o de Diderot.

També podia ser enviada a petició d'un particular (carta de "petit cachet"). Així, el mateix Voltaire sol·licità una lettre de cachet perquè una dona que escandalitzava el veïnat fos detinguda. El petit cachet estava dedicatteòricament a petits delictes, excloent crims, i se sol·licitava per a cinc categories principals:

  • bogeria i irresponsabilitat;
  • excessos juvenils;
  • llibertinatge;
  • matrimoni desigual (típicament entre la noblesa i el poble);
  • delictes o crims més greus.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lettre de cachet