Leucodistròfia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Leucodistròfia
Classificació i recursos externs
Tomografia computada T2 a el nivell dels caps del nucli caudat que mostra una marcada pèrdua posterior de matèria blanca, amb un volum reduït i la intensitat de senyal major. La matèria blanca anterior no està afectada. Les característiques són consistents amb una adrenoleucodistròfia
CIM-10 E75.2
CIM-9 330.0
DiseasesDB 32504

Les leucodistròfies són trastorns genètics hereditaris resultant de la degeneració del greix de la beina de mielina que cobreix les fibres nervioses del cervell, i les glàndules adrenals.

Definició i causes[modifica | modifica el codi]

Una malaltia desmielinitzant és aquella caracteritzada per presentar destrucció de la mielina en el curs de la seva evolució. Aquesta destrucció pot ser primària, per defecte de les enzims que participen en la formació o el manteniment de la mielina, o secundària, per processos de variat origen: vascular, infecciós, inflamatori, autoimmune o tòxic.

Les leucodistròfies formen un grup heterogeni atenent al seu origen: la malaltia de Krabbe i la leucodistròfia metacromàtica són esfingolipidosi, la adrenoleucodistròfia és una malaltia peroxisoma l, la malaltia de Pelizaeus-Merzbacher es deu a un dèficit d'una proteïna integrant de la mielina. La malaltia de Canavan s'origina per l'efecte tòxic d'una substància similar a un neurotransmissor de l'escorça cerebral i la malaltia d'Alexander, a una anomalia del astròcit. Aquesta última s'inclou tradicionalment entre les leucodistròfies encara que la desmielinització sigui secundària i probablement no sigui hereditària.

Simptomatologia[modifica | modifica el codi]

Es manifesten fonamentalment per alteracions motores i visuals. Les crisis convulsives són rares i el retard mental apareix tardanament amb l'afectació axonal secundària. Els signes clínics són comuns a totes elles, encara que amb certs trets diferencials i estan més en relació amb l'edat a la qual es presenta la des-mielinització que amb la naturalesa de la mateixa:

Al lactant predomina la detenció i retard del desenvolupament psicomotor amb irritabilitat, dificultat d'alimentació i síndrome piramidal que fa que el nen adopti una posició en opistòtons. És freqüent l'aparició de ceguesa per atròfia òptica.

Des de l'any de vida, el símptoma inicial principal és l'alteració de la marxa, que és atàxica o espàstica amb hipotonia (to muscular anormalment disminuït ) axial. Pot ser l'única manifestació durant diversos mesos, fins que progressivament apareixen alteracions de la conducta i del aprenentatge, com a manifestacions de deteriorament cerebral.

Si la malaltia es manifesta des dels cinc anys, els primers símptomes que apareixen són mentals: problemes de comportament i hipercinèsia a la primera fase, seguits de dèficit d'atenció, concentració, aprenentatge i llenguatge. En una etapa posterior es desenvolupen paràlisi espàsticas progressives, moviments anormals i espasmes tònics, que evolucionen a un estat de disminució irreversible de la capacitat mental i rigidesa cerebral (similar al dany produït a l'extirpar el cervell o quan aquest deixa de funcionar) que condueix inexorablement a la mort.

En l'adult els símptomes predominants són els psiquiàtrics. Es poden presentar aïllats o precedeixen durant molts anys als símptomes neurològics.

Des del punt de vista anatomopatològic, totes les leucodistròfies tenen 3 trets característics comuns: una reacció macrofàgica lleu o com a molt moderada, difusa i no perivascular, amb acumulació de diferents tipus de substàncies en funció del tipus de leucodistròfia, un aspecte tigrat de les lesions mielíniques, indicant àrees de mielina normal i una afectació axonal tardana amb presència de gliosis astrocitària.

El diagnòstic de sospita, en funció de l'edat de començament i les manifestacions clíniques, s'orienta mitjançant estudis metabòlics en orina i plasma, així com estudis neurofisiològics i és imprescindible fer ressonància magnètica nuclear, per observar alteracions en la substància blanca, que de vegades poden precedir a l'aparició de símptomes clínics. La localització d'aquestes lesions sol ajudar a identificar el tipus de leucodistròfia. El diagnòstic de confirmació requereix la determinació de l'activitat enzimàtica corresponent, que es pot mesurar en concentrat de leucòcits o en cultiu de fibroblast s, obtinguts d'una biòpsia de la pell. De vegades, per al diagnòstic definitiu calen estudis genètic-moleculars més dels enzimàtics.

Quan hi hagi alteracions de la marxa o signes de neuropatia perifèrica, està indicada una biòpsia de nervi, que sol permetre un diagnòstic més ràpid.