Lew Ayres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLew Ayres

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 desembre 1908 Modifica el valor a Wikidata
Minneapolis (Minnesota) Modifica el valor a Wikidata
Mort30 desembre 1996 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Westwood Village Memorial Park Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, actor de televisió, actor de cinema, intèrpret de banjo, director de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1929 Modifica el valor a Wikidata –
PartitPartit Republicà dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeGinger Rogers (1934–1940) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0000817 Allocine: 7510 Rottentomatoes: celebrity/lew_ayres Allmovie: p3047 TCM: 7465 TV.com: people/lew-ayres TMDB.org: 2007
Musicbrainz: 6e3e93f3-d77f-40d1-95d6-b28586cfe7f9 Discogs: 5356484 Find a Grave: 1823 Modifica el valor a Wikidata

Lew Ayres (Minneapolis, Minnesota, 28 de desembre de 1908 − Los Angeles, Califòrnia, 30 de desembre de 1996) va ser un actor, director, productor, director de fotografia, muntador i guionista estatunidenc.

Biografia[modifica]

El seu veritable nom era Lewis Frederick Ayres III,[1] va néixer a Minneapolis, Minnesota, i es va criar a San Diego (Califòrnia).

Ayres va començar a actuar en petits papers el 1927. Aquell any va ser descobert mentre tocava el banjo en l'orquestra de Henry Halstead, que estava gravant un curt cinematogràfic per a Vitaphone titulat Carnival Night in Paris .

Ayres va treballar amb Greta Garbo al film de 1929 The Kiss, però va ser el seu paper protagonista a la pel·lícula de 1930 All Quiet on the Western Front. Ayres va ser protagonista, al costat de Janet Gaynor, de Servants Entrance (1934), títol que combinava acció convencional amb animació de The Walt Disney Company en una seqüència onírica musical. Va tenir el primer paper de Young Dr. Kildare el 1938 i es va convertir en un ídol, protagonitzant diversos films de Kildare. En aquella època també va treballar amb Joan Crawford i James Stewart en The Ice Follies of 1939.

Com a reflex dels seus papers mèdics i antibel·licistes, Ayres va ser un pacifista que va voler ser membre del Cos Sanitari durant la Segona Guerra Mundial. L'exèrcit no podia garantir-li la destinació, per la qual cosa es va declarar objector de consciència, havent de ser destinat a un camp de Servei Públic Civil. Tenir una figura famosa en aquesta situació era una mala imatge per a l'Exèrcit, motiu pel qual es van canviar les normes i es va facilitar l'entrada d'Ayres al Cos Sanitari. Va servir al teatre del Pacífic i a Nova Guinea.

El 1948 va ser nominat a l'Oscar al millor actor per la seva interpretació a Johnny Belinda, però la seva carrera va ser curta després de la guerra. La seva companya de repartiment Jane Wyman, es va enamorar d'ell, divorciant-se del seu marit Ronald Reagan, el 1949.

L'estiu de 1958, Ayres va presentar onze episodis d'una sèrie televisiva del gènere western, emesa per CBS i titulada Frontier Justice, una producció de l'empresa de Dick Powell Four Star Television.

A més, se li va oferir interpretar el Dr. Kildare en una sèrie de la NBC, però la seva petició que el programa no tingués publicitat de tabac va motivar que el paper fos finalment el 1961 per a Richard Chamberlain.

També va fer el paper de governador en l'episodi pilot de la sèrie televisiva de la CBS Hawaii Five-O. Va preferir no viatjar a Hawaii per rodar la sèrie, però de tant en tant va actuar-hi en altres personatges.

Va treballar igualment, nombroses vegades com a artista convidat en altres programes televisius. El 1976 va participar en un documental, Altars of the World, en el qual s'exposaven els seus principis filosòfics orientals, i que li va valer l'aplaudiment de la crítica .Ayres també va fer diversos papers en produccions de ciència-ficció. Un d'ells va ser el 1977 en la segona temporada de The Bionic Woman. Un altre va ser el d'un polític pacifista en l'episodi pilot de la sèrie Battlestar Galactica el 1978.

Cap al final de la seva carrera va actuar a The Mary Tyler Moore Show, al paper de pare de Murray Slaughter, personatge interpretat per Gavin MacLeod.

Filmografia[modifica]

com a actor[modifica]

com a director[modifica]

com a productor[modifica]

com a director de fotografia[modifica]

com a muntador[modifica]

com a guionista[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. Lyon, Christopher; Susan Doll and James Vinson. "Ayres, Lew." The International Dictionary of Films and Filmmakers Google.com. Retrieved September 30, 2008.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lew Ayres