Li Jue (Dinastia Han)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaLi Jue
Li Jue and Guo Si sack the capital at Chang'an.jpg
Biografia
Naixement segle II (Gregorià)
Fuping County Tradueix
Mort 197 (Gregorià)
Modifica dades a Wikidata
Li Jue
Xinès tradicional:李傕
Xinès simplificat:李傕
En aquest nom xinès el cognom és Li.

Li Jue (mort el 198), nom estilitzat Zhiran (稚然), va ser un descendent de Li Guang, i un general militar servint sota el senyor de la guerra Dong Zhuo durant el període de la tardana Dinastia Han Oriental de la història xinesa. Més tard va esdevenir el líder de la facció de la província de Liang després del decés de Dong, i va ser capaç d'apoderar-se de la capital imperial de Chang'an, mantenint sota control a l'emperador. Tot i ser molt capaç en la guerra, va ser un inepte en la política: es va barallar amb els seus companys generals i va prendre la decisió equivocada de deixar escapar a l'emperador Xian, cosa que en gran mesura el va fer perdre el seu poder i li va portar a la seva caiguda.

Biografia[modifica]

Servei sota Dong Zhuo[modifica]

Originari de la Comandància Beide de la Província de Liang, Li Jue va entrar en l'exèrcit de Liangzhou de Dong Zhuo com un dels primers reclutes. Ajudant a Dong en les seves moltes campanyes, incloent el sotmetiment dels Turbants Grocs, la batalla de la Província de Liang, i la guerra amb la coalició contra Dong Zhuo.

Després que Dong va traslladar la capital de Luoyang a Chang'an, Li, juntament amb Guo Si i Zhang Ji van ser enviats a la línia del front per lluitar contra els cabdills orientals. En aquell moment l'aliança estava tenint conflictes interns i no es centrava a lluitar contra ells, per la qual cosa l'oficial imperial superior, Zhu Jun només en podia demanar-li al seu vell amic, Tao Qian de donar-li un colp de mà en un esforç fútil per lluitar contra les forces de Dong.[1] Tao, tot i tenir una aliança general amb Dong, de fet va enviar 3.000 soldats danyang de l'elit a Zhu per combatre a Guo i Li a Zhongmu, on Zhu va ser derrotat per complet. Li i els seus companys llavors van realitzar incursions per la zona de Chenliu i Yingchuan, on Cao Cao i els de la seva mena no eren capaços de detenir-los, ai molts residents d'allí van ser segrestats i esclavitzats.[2]

Batalla de Chang'an[modifica]

Abans del retorn de Li a la capital, Dong Zhuo va ser assassinat per Lü Bu en un ardit de Wang Yun, i la facció Liang de Chang'an es va lliurar a Lü. Li juntament amb els seus camarades Fan Chou, Guo Si, i Zhang Ji li van suplicar a Wang, però aquest últim li va concedir l'amnistia a tots els antics generals de Dong a excepció d'aquests quatre per raó que eren els homes més propers a Dong. Per tant, els quatre planejaren renunciar a les seves posicions i passar a la clandestinitat. Això no obstant, l'assessor cap de Li, Jia Xu, va suggerir que haurien d'aprofitar-se d'aquesta oportunitat per llançar un atac a Chang'an, ja que el règim no hi era encara estabilitzat després del colp. Els quatre llavors incitaren a diversos milers de seguidors acèrrims per així atacar Chang'an. Wang va enviar a Xu Rong i Hu Zhen(antics membres de la facció Liang) a lluitar amb la força Liang que era en ruta, però Xu va ser mort en la primera topada i Hu va conduir les seves tropes per unir-se als rebels; sent així que la grandària de la força rebel seria unflada fins als 100.000 homes ja quan ells acabaven d'envoltar la capital. Lü Bu van intentar d'aturar el setge, però va ser derrotat fora de la porta de la ciutat, i Li llavors va mentir dient que ells marxarien si Wang Yun marxava amb ells. Wang, pensant que els quatre rebels només que volien la seva vida i no tenien la intenció d'assetjar la ciutat, es va suïcidar. Després de la mort de Wang, els rebels van obrir una bretxa a les portes de la ciutat de Chang'an, i se'n van apoderar.

Controlant a l'emperador[modifica]

Les forces de Li Jue es van assegurar el poder per a si mateixos dins de la Cort Imperial mantenint com a rehena a l'Emperador Xian dins de la seva pròpia cort. Els quatre llavors van exigir ocupar un lloc destacat i fins i tot van pensar d'assassinar a l'emperador per prendre el tron, no obstant Jia Xu els va dissuadir de fer-ho. Amb Li com el líder de l'exèrcit Liangzhou, els quatre gairebé van prendre el control total de la cort, i promovien i degradaven a qualsevol persona que desitjaven. Per exemple, Liu Biao, Yuan Shu, i Li Ru foren tots ascendits per ells.

Igual que el seu predecessor, Li Jue va assetjar l'emperador i va abusar del seu poder a la cort. Se les va arreglar per intimidar a l'emperador perquè així li donés els títols de General de Carruatges i Cavalleria, Senyor de Chiyang, Comandant dels Districtes de la Capital, a més de concedir-li també el destral de batalla de l'autoritat militar. Quan el poder de Li estava en el seu apogeu, fins i tot Cao Cao envià emissaris per retre tribut com un gest de reconeixement de la seva legitimitat.

En el març del 194, un general subordinat i senyor de la guerra, Ma Teng,[3] va demanar a algunes provisions particulars per part de la cort Han, però van ser rebutjada la petició. Ell llavors va iniciar una revolta a la fortalesa Mei. Un emissari imperial de l'emperador Xian va ser enviat a negociar la pau, però el van fer tornar des de Mei, a continuació, l'amic proper de Ma i company, Han Sui va ser enviat per dissuadir els rebels amb una força armada. Una vegada que Han va arribar a Mei, això no obstant, aquest es va unir a Ma, i secretament contactà amb els espies de Liu Yan implantats en la cort.[4] Els espies de Liu foren descoberts abans que pogueren efectuar cap moviment, però ells aconseguiren escapar de la ciutat i es van unir a l'exèrcit de Ma. Li va enviar al seu nebot Li Li, juntament amb Guo i Fan per contrarestar la força aliada. Ells van sofrir una derrota important amb una baixa de fins a deu mil homes a mans de les forces aliades 13 milles a l'oest a prop de Chang'an. Sabent que la força aliada escassejava de gra, Li Li el va demanar a Fan de perseguir i anihilar a l'enemic, però això en fou desestimat per l'últim a causa de la seva amistat amb Han. Li Li va informar d'aquest incident a Li Jue a l'arribada de l'exèrcit, i Li Jue reuní als oficials en un banquet on va fer executar en públic a Fan.

Vegeu també[modifica]

Anotacions[modifica]

  1. Llibre del Han Tardà. Biografia de Zhu Jun.
  2. Registres dels Tres Regnes. Biografia de Dong Zhuo.
  3. "是岁,韩遂、马腾等降,率众诣长安。以遂为镇西将军,遣还凉州,腾征西将军,屯郿" D'acord amb el SGZ, Ma Teng i Han Sui eren ambdós subordinats de Li Jue per aleshores.
  4. "侍中马宇与谏议大夫种邵、左中郎将刘范等谋,欲使腾袭长安,己为内应" Diversos funcionaris d'alt rang com el fills major i segon de Liu Yan treballaven com agents secrets dins de Chang'an.

Referències[modifica]