Liberalització econòmica
Escola d'Economia de Xicago |
Moviments
Organitzacions
Creences
Economistes
Teories
Principis
![]() · Categoria:Finances · |
En termes econòmics i en un sentit ampli, s'entén per liberalització el procés pel qual es passa d'una economia subjecta al control de l'Estat a una economia de mercat. Suposa sempre un canvi de mans públiques (Estat) a mans privades (empresa de forma jurídica), tant de la propietat privada de la companyia com dels beneficis que aquesta informe, siguin de l'índole que siguin.
Portant-ho a terme[modifica]
El procés segueix diferents camins segons els casos, i està generalment sotmès al control de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) i del Fons Monetari Internacional (FMI).
- Modificació de les normes jurídiques que regeixen les empreses, permetent la llibertat de creació i comerç, intern i extern, així com la plena capacitat d'una empresa per a participar en altres mitjançant la creació de societats mercantils privades.
- La regulació del mercat laboral, amb plenes garanties de llibertat sindical, tant per a l'afiliació a un sindicat com per la seva creació. Reconeixement del dret de vaga dels treballadors.
- La desregulació dels preus de la majoria dels productes.
- La lliure circulació de capitals, si no total, almenys atenuant les restriccions.
- L'establiment d'una política monetària que permeti la fixació del valor de la moneda local d'acord amb el mercat internacional.
- La conversió de les empreses públiques no estratègiques en empreses privades, mitjançant la creació de societats anònimes. Aquest procés es coneix com a privatització.
- L'autorització per a la creació o establiment d'empreses financeres no dependents de l'Estat.
Desregulació[modifica]
En un sentit més restrictiu, s'entén per liberalització tot procés que accentua les tesis de l'economia de mercat en el sentit de reducció de la capacitat de l'Estat per intervenir directament o indirectament en l'economia de un país.
Liberalització no és necessàriament igual a desregulació, ja que es pot permetre l'entrada de nous operadors (extingint un oligopoli), però alhora garantint certes condicions de preus màxims o qualitat mínima als usuaris.
Riscos de la liberalització del comerç[modifica]
La liberalització del comerç comporta riscos substancials que requereixen una acurada gestió econòmica mitjançant la regulació adequada dels governs. Alguns sostenen que els proveïdors estrangers desplacen als proveïdors nacionals i en lloc de conduir a la inversió i la transferència de coneixements, permeten als proveïdors i accionistes estrangers "capturar els beneficis per a ells mateixos, tenint els diners fora del país".[1] Per tant, sovint s'argumenta la necessitat de protecció per permetre que les empreses nacionals tinguin l'oportunitat de desenvolupar-se abans que siguin exposades a la competència internacional. També se sosté que l'actual sistema de mercat no és un mercat lliure en absolut, sinó que és un mercat privatitzat (és a dir, els mercats es poden 'comprar'). Altres riscos resultants de la liberalització, inclouen:
- Risc d'inestabilitat del sector financer resultants de contagi global[1]
- Risc de fugida de cervells[1]
- Risc de deteriorament del medi ambient[1]
- Risc d'una espiral del deute a causa de la disminució dels ingressos fiscals entre altres problemes econòmics (sovint vinculades amb la reestructuració de l'FMI, com ha passat a l'estat de Kansas).[2]
No és estrany que els proveïdors privats vulguin 'treure el greix' dels clients més rendibles i deixar de servir a certs grups no rendibles de consumidors o de zones geogràfiques. No obstant això, aquests perills podrien abordar-se mitjançant la regulació i per unes obligacions de servei universal en els contractes, o en l'atorgament de les llicències. Per descomptat, això comporta el risc que aquesta barrera d'entrada dissuadirà als competidors internacionals entrin en el mercat (vegeu la desregulació).[1]
Referències[modifica]
- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Massimiliano Cali, Karen Ellis and Dirk Willem te Velde (2008) The contribution of services to development: The role of regulation and trade liberalisation Arxivat 2010-04-30 a Wayback Machine. London: Overseas Development Institute
- ↑ https://news.yahoo.com/kansas-tax-collections-47m-short-expectations-january-222746060.html