Life of a Cowboy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLife of a Cowboy
Fitxa
DireccióEdwin S. Porter Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrenajuny 1906 Modifica el valor a Wikidata
Durada17 min Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema mut, curtmetratge i western Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0000561 Letterboxd: the-life-of-a-cowboy TMDB.org: 376287 Modifica el valor a Wikidata
Fotograma de la pel·lícula

Life of a Cowboy és una pel·lícula muda de la Edison Manufacturing Company dirigida per Edwin S. Porter.[1] Es va estrenar el maig[2] o juny de 1906.[3] Porter considerà que aquesta pel·lícula fou el seu primer western relegant The Great Train Robbery (1903) a una pel·lícula de lladres.[4]

Argument[modifica]

L’escena inicial té lloc en un saloon anomenat "Big Horn". Un vell indi entra fent tentines però el cambrer es nega a servir-lo. Un cowboy malvat entra i demana una copa i intenta donar-la a l'indi, però una noia índia ho evita llençant el got. El malvat l'amenaça, però un cowboy bo intervé per protegir-la i fa fora l’altre del saló. A continuació, un anglès i els seus amics entren a prendre una copa. Alguns vaquers entren al saló amb els seus cavalls i comencen a disparar. Disparen als peus de l'anglès per fer-lo ballar. La següent escena mostra l'anglès i els seus amics sortint d'una diligència. Un dels amics és empès a terra i fustigat. Després apareix vaquer fent trucs amb una corda amb la que enllaça l’anglès i després una dona a cavall.

Acabada la seva visita el grup torna a entrar a la diligència i marxa. Un dels vaquers dolents els veu marxar i aplega uns indis per perseguir la diligència. Aconsegueixen atrapar-la i capturen la noia. El conductor aconsegueix escapar i va a buscar el cowboy bo. Quan aquest s'assabenta del que ha passat, reuneix un grup per salvar la noia. El grup persegueix els indis matant-ne a diversos i rescata la noia. L'última escena mostra el cowboy bo i la noia asseguts de bracet. El cowboy malvat s'acosta per matar-lo, però la noia índia de la primera escena dispara primer al dolent. Després la s'agenolla als peus del cowboy bo en agraïment a haver-li salvat al vida al començament de la pel·lícula.

Referències[modifica]

  1. Simmon, Scott. The Invention of the Western Film: A Cultural History of the Genre's First Half Century (en anglès). Cambridge University Press, 2003-06-30, p. 368. ISBN 978-0-521-55581-4. 
  2. Musser, Charles. Before the Nickelodeon: Edwin S. Porter and the Edison Manufacturing Company (en anglès). University of California Press, 1991, p. 360. ISBN 978-0-520-06986-2. 
  3. «Life of a Cowboy» (en anglès). American Film Institute Catalog. [Consulta: 4 gener 2023].
  4. Musser, Charles. The Emergence of Cinema: The American Screen to 1907 (en anglès). University of California Press, 1994-05-04, p. 526 (nota 20). ISBN 978-0-520-08533-6. 

Enllaços externs[modifica]