Liliana García Sosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLiliana García Sosa

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 octubre 1957 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Montevideo (Uruguai) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, directora de teatre, productora Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeHéctor Guido (1977–1982)
Mauricio Pešutić (1986–1992) Modifica el valor a Wikidata
FillsVicenta Pesutić García
 ( Mauricio Pešutić) Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0306279 TMDB.org: 990635 Modifica el valor a Wikidata

Liliana García Sosa (Montevideo, 17 d'octubre de 1957) és una actriu, directora de teatre i productora uruguaiana de reconeguda trajectòria en cinema, teatre i televisió.

L'any 2008 és nomenada Agregada Cultural Ad Honorem de l'Ambaixada de l'Uruguai a Xile, càrrec que ocupa fins al present.

Va rebre la condecoració Cavaliere dell'Ordine della Stella d'Italia el 2017,[1] atorgada pel president de la República i pel ministre de Relacions Exteriors d'Itàlia, en reconeixement a la seva trajectòria professional no només en l'art, sinó també en la gestió cultural, creant ponts de col·laboració i intercanvi entre els dos països i les seves cultures.

Biografia[modifica]

Durant la seva infància a l'Uruguai, Liliana García va cursar educació primària i secundària a l'Escola i Liceu Elbio Fernández de Montevideo.

Entre 1974 i 1976 estudia a l'Escola d'Art Dramàtic de la Institució Teatral El Galpón, i el 1981 finalitza els seus estudis a l'Escola d'Art Dramàtic del Teatre Circular de Montevideo (amb posterior especialització de docència en Art escènic),

Simultàniament estudia Advocacia a la Universitat de la República (UdelaR), on s'aboca com a dirigent estudiantil a la conquesta del cogovern i l'autonomia d'aquesta institució. Desenvolupa a més, una important activitat com a dirigent sindical a la Societat Uruguaiana d'Actors.

Va cursar tallers de formació artística a nivell nacional i internacional, amb destacades figures com Eugenio Barba, Aderbal Freire Filho, José Estruch, Patricia Ariza, Santiago García, Ramón Griffero i Atahualpa del Cioppo, Nelly Goitiño, entre d'altres.

Integra també l'elenc estable del Teatre Circular de Montevideo de manera ininterrompuda des del 1977 fins al 1987.

Treballa amb prestigiosos directors de l'escena uruguaiana, entre els quals es destaquen Júver Salcedo, Omar Grasso, Héctor Manuel Vidal, Jorge Curi, Dervy Vilas, Santiago Introini i Sebastián Barrios, entre d'altres.

El 1987, any en què es trasllada a Xile, continua amb la seva activitat teatral. A Xile compta amb treballs teatrals sota la direcció de Delfina Guzmán, Pete Brooks, Liliana Ross, Mateo Iribarren, Cristián Campos i Rodrigo Muñoz, entre altres, i comença a desenvolupar una important carrera televisiva i cinematogràfica. Aquesta última va tenir el seu bressol a l'Uruguai, on va participar en curtmetratges de la Cinemateca Uruguaiana amb directors com Juan Carlos Rodríguez Castro.

Ja a Xile és convocada per una desena de pel·lícules amb direcció de Raúl Ruiz (França), Gonzalo Justiniano (Xile), Esteban Schroeder (Uruguai), Jörg Grünler (Alemanya) i Sebastián Lelio (Xile) i altres.

A Santiago de Xile continua amb la seva activitat teatral sota la direcció de Delfina Guzmán, Liliana Ross, Mateo Iribarren, Cristián Campos, Rodrigo Muñoz, Manuel Calzada Pérez (Espanya), Pete Brooks (Anglaterra) i Tomás Vidiella, entre d'altres.

L'any 1989 grava per a la TVE, dins d'un cicle de teatre iberoamericà, la guardonada obra Doña Ramona.

En televisió ha treballat en més de 50 produccions de ficció, entre els anys 1988 i 2016, en els canals TVN, Mega, Chilevisión i Canal 13 de Xile.

Durant aquest temps va continuar el seu treball sindical en Sidarte i formant part de la creació de la Societat de Gestión Chileactores, sent nou anys Membre Consellera de Consell Directiu.

Té estrenats una vintena de títols teatrals, molts d'ells amb llargues temporades i gires internacionals, com va succeir amb les obres Doña Ramona, dirigida per Jorge Curi, amb temporades a Espanya i Argentina. També amb l'obra Sangre dirigida per Pete Brooks, la qual va estar un mes en cartellera al Teatre Young Vic de Londres i va realitzar gires per gran part d'Anglaterra i Escòcia.

Des de l'any 2002 ha dictat tallers i seminaris com a docent i com relatora a la Universitat de les Comunicacions de Xile (UNIACC), dins de les carreres d'Audiovisual, Teatre i Comunicació Escènica, Batxillerat de Cinema i Televisió. A la mateixa universitat va dictar tallers per a titulats de diferents disciplines.

La seva provada i compromesa carrera fa que l'any 2008 sigui nomenada pel llavors president uruguaià Tabaré Vázquez Agregada Cultural Ad Honorem de l'Ambaixada de l'Uruguai a Xile, càrrec que exerceix fins al present.

L'any 2009, l'Arxiu Nacional de la Imatge (Sodre) l'honra exposant un retrat seu en la tercera edició de l'exposició fotogràfica Dones Uruguaianes, la qual es porta a terme per tal d'homenatjar dones de l'Uruguai que s'han destacat en molt diferents àrees de la tasca nacional.

A l'octubre de 2014 va protagonitzar l'obra El Diccionario, del dramaturg espanyol Manuel Calzada Pérez, al Centre Cultural Gabriela Mistral (GAM),[2] dirigida pel mateix dramaturg, qui va ser guardonat aquest any amb el Premi Nacional de Literatura Dramàtica d'Espanya. L'obra és una mena de biografia dramatitzada de la bibliotecària María Moliner, autora del Diccionario de uso del español. Va tenir una nova temporada al GAM a l'agost de 2015, després de representar-se al Teatre Solís de Montevideo a l'abril del mateix any.[3]

Durant 2016 és premiada per la Direcció d'Afers Culturals (Dirac) del Ministeri de Relacions Exteriors de Xile, portant a terme una gira per Itàlia a les ciutats de Nàpols (Castello Maschio Angioino), Roma (Teatro di Villa Torlonia) i Viterbo (Quartieri dell'Arte - Festival Internazionale di Teatre).

En 2017 estrena Operación Condor: El Vuelo de Laura, basada en la idea original de Liliana García Sosa, que va comptar amb la dramatúrgia de Daniela Lillo i la direcció i posada en escena de Liliana García Sosa i Ugo Bentivegna. El Ministero Italiano per i Beni e le Attività Culturali (MIBACT) reconeix l'obra com Projecte Especial 2017. A més, és seleccionada per tancar l'Estate Romana 2017 pel Comune ii Roma, també com a reconeixement especial. Posteriorment participa al Festival Quartieri dell'Arte a la ciutat de Vitorchiano, Itàlia.

El 2018, l'obra és convidada al Festival Internacional de Teatre a Mil (FITAM) a Santiago de Xile, Xile. Segueix la seva gira presentant-se en el teatre El Galpón de Montevideo, Uruguai.

Educació formal[modifica]

Cursa educació primària i secundària a l'Escola i Liceu Elbio Fernández de Montevideo.

Continua els seus estudis a l'Escola d'Art Dramàtic de la Institución Teatral El Galpón, entre 1974 i 1976. Comença el seu desenvolupament professional com a actriu, l'any 1976, sent una estudiant d'Art Dramàtic.

Estudia a l'Escola d'Art Dramàtic del Teatre Circular de Montevideo amb posterior especialització de docència d'Art Escènic (1977-1981).

Estudia a la Facultat de Dret i Ciències Socials de la Universitat de la República Oriental de l'Uruguai on estudia per a procuradora i un any abans de finalitzar la carrera d'advocat abandona la universitat pel seu trasllat a Xile.

Filmografia[modifica]

Cine
Any Pel·lícula Direcció País Notes
1990 La Telenovela Errante Raúl Ruiz Xile
1991 A TV Dante, Cantos 9-14 Raúl Ruiz Xile
1996 Mi último hombre Tatiana Gaviola Xile
1998 Tuve un Sueño Contigo Gonzalo Justiniano Xile
1999 El viñedo Esteban Schroeder Uruguai
2003 El baño Gregory Cohen Xile
2007 Mein Herz in Chile (Mi Corazón en Chile) Jörg Grünler Alemanya i Xile Producció de dues pel·lícules per a televisió i cinema,
TVE/BBC i principals canals d' Europa
2011 Santiago Violenta Ernesto Díaz Espinoza Xile
2012 Gloria Sebastián Lelio Xile

Televisió[modifica]

Telenovel·les[modifica]

Teleseries
Any Telesèrie Paper Canal
1988 Semidiós Karen Canal 13
Matilde dedos verdes Claudia
1989 Bravo Myriam Solorsano
1990 Acércate más Estela Valentti
1991 Ellas por ellas Wanda Cáceres
1992 Fácil de amar Macarena Romo
1993 Doble juego Ester Bernal
1994 Top Secret Eliana Bernal
1995 El amor está de moda Jacqueline
1996 Marrón Glacé, el regreso María José
Adrenalina Renata Winter
1997 Rossabella Sofía Humeres Mega
1998 A todo dar Oriana McLean
1999 Algo está cambiando Alicia Méndez
2001 Piel canela Maricarmen Canal 13
2002 Buen partido Gracia Sánchez Canal 13
2003 16 Oriana Fernández TVN
2004 Ídolos Emilia Escorza TVN
2005 17 Oriana Fernández
2006 Amor en tiempo récord Teresa Olarra
Entre Medias Vecina de Maite
Montecristo Susana Díaz Mega
2007 Vivir con 10 María José Navarro / Mariana Chilevisión
2009 Los exitosos Pells Consuelo Balaguer TVN
2013 Socias Bernardita Risopatrón
2014 Mamá mechona Aurora Larrañaga Canal 13
Valió la pena Fernanda Vicuña
2016 Veinteañero a los 40 Sara Parker
2019 Isla Paraíso Luciana Mega

Sèries i unitaris[Nota 1][modifica]

Serie de televisión
Any Sèrie Paper Canal Notes
2002 El día menos pensado Leonora TVN Convidada (episodi «El Camino»).
2002 La vida es una lotería Karen Convidada (episodi «Hermanas»).
2003 Cuentos de mujeres Meche Convidada.
2004 Bienvenida realidad Carola TVN
2005 Tiempo final: en tiempo real Alejandra
2005 Heredia y asociados Agatha
2005 La Nany Rebeca Errázuriz Mega Convidada.
2006 Urgencias Dra. Carmen Grez Mega
2007 Mujeres que matan Eloiza Cárdenas Chilevisión
2008 El blog de la Feña Josefina McGellar Canal 13
2009 La Ofis[4] Jimena Ibarra
2009 Mis años grossos Silvia Guzmán Chilevisión
2012 Vida por vida María Inés Canal 13 Convidada.
2013 El hombre de tu vida Lorena Convidada.
2014 Los Archivos del Cardenal Isabel TVN
2014 Sudamerican Rockers Madre de Celeste Chilevisión

Teatre[modifica]

Obras de teatro
Any Obra Autors Direcció Notes
1976/1977 Teatro Popular Español Federico García Lorca, Ramón del Valle Inclán, Rafael Alberti, Cancionero Anónimo Español. Roberto Fontana
1976/1977 Teatro Rioplatense Florencio Sánchez, Roberto Cossa, Jacobo Lagsner, Juan Graña, Alberto Paredes. Roberto Fontana
1978 Juegos a la Hora de la Siesta Roma Mahieu Carlos Aguilera
1979 El Jardín de los Cerezos Antón Pávlovich Chéjov Dervy Vilas
1979 Ricard III William Shakespeare Héctor Manuel Vidal
1979/1980 La Trastienda Carlos Maggi Júver Salcedo
1980/1981 Mariana Pineda Federico García Lorca Jorge Curi
1982 Doña Ramona Víctor Manuel Leites Jorge Curi Temporades en: Teatre Circular de Montevideo, Teatre Municipal General San Martín de Buenos Aires, Argentina. Premi Florencio a la millor obra, 1982
1983 Los Engañados Lope de Rueda Santiago Introini
1983 La Rebelión de las Mujeres Basada en Lisístrata d'Aristòfanes Mercedes Rein i Jorge Curi
1983 Vivir para atrás Juan Graña Juan Graña
1985 Las Raíces Milton Schinca Santiago Introini
1986 Doña Ramona Víctor Manuel Leites Jorge Curi Presentació en les principals ciutats d'Espanya.

Premi Iberoamericà Festival de Huelva al Millor espectacle.

Presentada como obra de Apertura de la primera versió del Festival de Teatre de Càdis, Espanya.

1990 Taxi Ray Cooney Cristián Campos
1993 Albertina en Cinco Tiempos Michael Tremblay Delfina Guzmán
1994 Taxi Ray Cooney Cristián Campos
1995 Sangre Creació Col·lectiva Pete Brooks Dramatúrgia: Pete Brooks.

Estrenada en Xile.

1995 Sangre Creació Col·lectiva Pete Brooks Dramatúrgia: Pete Brooks.

Temporada en el Teatre Young Vic de Londres.

Gira per Anglaterra i Escòcia

2001 Los monólogos de la vagina Eve Ensler Liliana Ross
2002 Yo Soy Tú Alex Jones Liliana Ross
2004/2005 Brujas Santiago Moncada Javiera Contador
2006 Kuarteto Santiago Moncada Tomás Vidiella
2007 La casa de Bernarda Alba Federico García Lorca Tomás Vidiella
2008 El método Grönholm Jordi Galceran Liliana Ross Gira per les principals ciutats de Xile.
2008 Cristal Tu Corazón Pedro Lemebel Rodrigo Muñoz Gira per les principals ciutats de Xile.
2009 Brujas Santiago Moncada Mateo Iribarren Gira per les principals ciutats de Xile.
2012 En Honor al Mérito (La Investigación Saboteada) Margarita Musto Sebastián Barrios Temporades i gires:
  • Teatre El Galpón, Uruguai.
  • Teatre SHA i Centre de la Memòria Haroldo Conti, Argentina.
  • Centre Cultural Gabriela Mistral (GAM), Xile.
2014 El Diccionario Manuel Calzada Pérez Manuel Calzada Pérez Centre Cultural Gabriela Mistral GAM - Sala A2.

Manuel Calzada Pérez, obté per aquesta obra a España el Premio Nacional de Literatura Dramàtica any 2014.

2015 El Diccionario Manuel Calzada Pérez Manuel Calzada Pérez Temporada abril en el Teatre Solís de Montevideo, Uruguai.
2015 El Diccionario Manuel Calzada Pérez Manuel Calzada Pérez Per invitació del teatre GAM: Reposició temporada agost 2015 Sala A2.
2016 El Diccionario Manuel Calzada Pérez Manuel Calzada Pérez Gira DIRAC per Itàlia (Ministeri de Relacions Exteriors de Xile).
  • Apertura Festival de Teatro Quartieri dell'Arte (QdA), Sala MAT a Viterbo.
  • Nàpols: Castello Maschio Angioino.
  • Roma: Teatro di Villa Torlonia.
2017 Operación Cóndor: El Vuelo de Laura Idea original: Liliana García Sosa.

Dramatúrgia: Daniella Lillo.

Liliana García Sosa i Ugo Bentivegna Estrena al Teatre Marcello di Roma, Italia.

El Ministerio Italiano per i Beni e le Attività Culturali (MIBACT) reconeix l'obra com Projecte Especial 2017. A més, es seleccionada per a tancar L'Estate Romana 2017 pel Comune Di Roma, també com a reconeixement especial. Posteriorment participa en el Festival Quartieri dell'Arte en la ciudad de Vitorchiano, Itàlia.

2018 Operación Cóndor: El Vuelo de Laura Idea original: Liliana García Sosa.

Dramatúrgia: Daniella Lillo.

Liliana García Sosa i Ugo Bentivegna Única funció: Teatre El Galpón de Montevideo, Uruguay.
2018 Operación Cóndor: El Vuelo de Laura Idea original: Liliana García Sosa.

Dramatúrgia: Daniella Lillo.

Liliana García Sosa i Ugo Bentivegna Festival Teatre a Mil (FITAM), Santiago de Xile.

Altres activitats[modifica]

Any Activitat Institució
1977/1987 Membre integrant de les Meses Directives.
  • SUA (Sociedad Uruguaya de Actores).
  • FUTI (Federación Uruguaya de Teatros Independientes).
1987 - Present Membre activa. SIDARTE (Sindicato Chileno de Actores).
2000/2002 Entrenadora en seminaris.
  • A&B, Consultores Empresariales.
  • Sintagma Consultores.
  • Banco Santiago.
2004/2006 Entrenadora per a desenvolupament de tallers i seminaris per a la Compañía de Petróleos de Chile S.A.. (COPEC) E.F. Edwards Consultores S.A.
2006 Entrenadora d' Operational Training Leader DHL Latam.
2005/2007 Desenvolupament de tallers i seminaris com a entrenadora de: UNO Imagen & Marketing Personal.
2005/2007 Crea un curs personal que s'anomena Identificant nostre paper, taller que facilita les relacions interpersonals, incentiva el rendimient dels traballadors i els prepara per a la venta, atenció al públic, maneig de situacions de crisi, etc.
2007 Desenvolupa un taller per a Caps Polítiques que pertanyen a les joventuts dels diferents partits de La Concertación. Fundació Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).
2007/2008 Tallers per a estudiants de diferents disciplines: Presentarse Frente a Público Universidad de las Comunicaciones de Chile (UNIACC).
2007 Docència en Escola de Teatre i Comunicació Escènica UNIACC
2008 Docència en Batxillerat de Cinema i Televisió, Escola d'Audiovisual UNIACC.
2008 Docència en Escola de Teatre i Comunicació Escènica UNIACC
2009 Gravació Video Institucional Fundación Friedrich-Ebert-Stiftung (FES)
2009 Entrenadora en Àrea Informàtica Banco del Estado de Chile.
2000/2009 Membre del Consell Directiu de la Societat de Gestió de Drets CHILEACTORES. A més, integra la Societat de Gestió AISGE-Espanya i la Societat de Gestió SUGAI Uruguai.
2010 Curs de Lideratge a Directius Inter coiffure Chile.
2011 Curs de Capacitación Salones Hugo Guerr.
2013 Entrenament d'actors joves per a Àrea Dramàtica Canal 13 TV.
2015 Entrenadora executiva de Cap de Comunitats BHP Billiton Copper.

Notes[modifica]

  1. A l'Argentina i altres països hispanoparlants, un unitari és una sèrie de televisió, ficcions d'entre 11 i 40 capítols emesos un cop per setmana, generalment sense una línia de continuïtat, encara que també de vegades poden tenir una continuïtat.

Referències[modifica]

  1. «Le onorificenze della Repubblica Italiana» (en italià). Segretariato generale della Presidenza della Repubblica - Servizio sistemi.
  2. «El diccionario» (en castellà). Centro Gabriela Mistral.
  3. «El Diccionario» (en castellà). Teatro Solís.
  4. «Liliana García Acaba de debutar en La Ofis, la nueva serie de Canal 13"» (en castellà). Terra. Arxivat de l'original el 2008-09-13. [Consulta: 25 juny 2020].