Limfocitosi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Limfocitosi
Lymphocytosis.JPG
Classificació i recursos externs
Especialitat Hematologia
CIM-10 D72.8
CIM-9 288.8
DiseasesDB 7678
MeSH D008218

La limfocitosi és l'augment de la proporció de limfòcits respecte els seus valors de referència determinats per la fórmula leucocitària. La proporció normal de limfòcits varia entre el 20 i el 40% del total de glòbuls blancs i per tant, una proporció que superi el 40% dels leucòcits determina una limfocitosi, i en contrapartida, quan la xifra és inferior al 20% ens trobaríem davant d'una limfopènia.[1]

Diagnòstic[modifica | modifica el codi]

La constatació d'una limfocitosi es duu a terme mitjançant una anàlisi de sang al laboratori clínic, a través de la realització d'un hemograma complet, en l'actualitat completament automatitzats.

En termes absoluts, es parla de limfocitosi quan la xifra absoluta de limfòcits és superior a 4,5 mil/mm³, però de vegades s'usen valors de referència més alts. En els nens, el valor en el nombre de limfòcits és superior al dels adults (nadons d'un any d'edat: 5-7 mil/mm³) i només es pot considerar quan el recompte sigui superior a 9 mil/mm³.

Classificació[modifica | modifica el codi]

  • Limfocitosi policlonal: és la produïda, generalment, de forma conseqüent a un procés inflamatori i/o infecciós.
  • Linfocitoci monoclonal: Generalment reflecteixen una malaltia proliferativa, en la qual el nombre de limfòcits es troba augmentat a causa d'un defecte intrínsec de la població limfoide.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Miale, John B. Laboratory Medicine: hematology. 5th. St. Louis: C.V. Mosby, 1977.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]