Liquidàmbar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Liquidambar)
Infotaula d'ésser viuLiquidàmbar
Liquidambar Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaAltingiaceae
GènereLiquidambar Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

Liquidàmbar[1] (Liquidambar) és un gènere de fanerògames pertanyent a la família Altingiaceae,[2][3] que de vegades és considerada com una part d'Hamamelidaceae. Són arbres grans, caducifolis, 25 a 40 m d'altura, amb fulles palmellades, lobulades, en arranjament espiralat en les branques. Les flors són petites, produint una inflorescència globular, densa, d'1 a 2 cm de diàmetre, pèndols a 3 a 7 cm de la branca. El infrutesència és una càpsula llenyosa, múltiple, de 2 a 4 cm de diàmetre, amb nombroses llavors.

El gènere estava molt més estès en el Terciari, però va desaparèixer d'Europa a causa de l'extensa i intensa glaciació en el nord i en els Alps, que va servir com a paret contra la migració del sud. Ha desaparegut de l'oest nord-americà a causa de variacions climàtiques, i per actuals massa freds (però no glacials) en l'estepa russa. Hi ha nombroses espècies fòssils de Liquidambar, mostrant aquest estatus de relíquia actual.

És un popular arbre ornamental, particularment en àrees temperades amb estius calorosos, aconseguint els més bells colors en la tardor. Els arbres produeixen un cautxú conegut com a liquidambre, usat en la medicina herbolària. Aquesta goma conté una petita quantitat d'un hidrocarbur aromàtic l'estirè; l'estirè extret de la goma del Liquidambar orientalis va donar per resultat la invenció en 1839 del primer polímer: El poliestirè.

Taxonomia[modifica]

Comprèn quatre espècies.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Liquidàmbar
  1. «liquidàmbar». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. The Angiosperm Phylogeny Website (requiere búsqueda)
  3. Liquidambar en The Plant List
  4. Acta Sci. Nat. Univ. Sunyatseni 1959 (2): 33 1959 (IK)
  5. Ann. Sci. Nat., Bot. sér. 5, 5: 215 1866 (IK)
  6. Gard. Dict., ed. 8. n. 2 1768 (IK)
  7. Sp. Pl. 2: 999. 1753 (IK)