Litologia

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:27, 3 des 2015 amb l'última edició de EVA2.0 (bot) (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Estratigrafia del sud-est de Utah

La litologia és la part de la geologia que s'ocupa de l'estudi de l'estructura (interna i externa), les propietats i l'origen de les roques.[1] Les investiga i classifica segons la seva grandària de gra, la grandària de les partícules i les seves característiques físiques i químiques. La litologia d'una unitat de roca és la descripció de les seves característiques físiques visibles o una mostra del seu nucli o bé amb un microscopi de pocs augments, aquestes característique poden ser el color, la textura, la mida del gra o la composició.[2][3][4] Pot haver-hi una detallada descripció d'aquestes característiques o bé un resum dels caràcters més evidents de la roca.[5] La litologia és la base per subdividir les seqüències de roques en unitats litostratigràfiques per a cartografia geològica i correlació entre les zones. En certes aplicacions, com la litologia d'investigació in situ es descriu amb una terminologia estàndard com l'europea Eurocode 7.

Roques

Entenem per roca una massa de matèria mineral coherent, consolidada i compacta. Es pot classificar per la seva edat, la seva duresa o la seva gènesi (ígnies, sedimentàries i metamòrfiques).

Quan existeixen roques massives d'un sol tipus, o amb una estructura similar, la naturalesa de les roques pot condicionar el relleu. Els tipus de relleu per causes litològiques més significatius són: el relleu càrstic, el relleu sobre roques metamòrfiques i el relleu volcànic.

Vegeu també

  • Petrologia, que tracta de l'estudi de les roques i la seva formació.

Referències

  1. «Petrologia». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Lithology». Earthquake Glossary. US Geological Survey. [Consulta: 29 octubre 2010].
  3. Bates, R. J., and Jackson, J. A.. Dictionary of Geological Terms. 3a ed.. American Geological Institute, 1984, p. 299. ISBN 0-385-18101-9. 
  4. Allaby, Ailsa; Allaby, Michael. Oxford Dictionary of Earth Sciences. 2a ed.. Oxford University Press, 1999, p. 320. ISBN 0-19-280079-5. 
  5. American Heritage Dictionary. The American heritage science dictionary. Houghton Mifflin Harcourt, 2005, p. 364. ISBN 9780618455041.