Llapis òptic

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Foto de la consola del Hypertext Editing System (HES) a la Universitat Brown, prop d'octubre de 1969. La foto mostra al HES en una estació d'exhibició IBM 2250 Mod 4, i poden veure's el lightpen i el teclat de funció programada, el canal acoblat a la unitat central de l'IBM 360 de Brown.

El llapis òptic és un perifèric informàtic d'entrada molt semblant a una ploma ordinària que s'utilitza sobre la pantalla d'un ordinador o en altres superfícies per a llegir aquestes o servir de dispositiu apuntador. Aquest perifèric és habitualment emprat per substituir al mouse o amb menor èxit, a la tauleta gràfica.

Està connectat a un cable elèctric i requereix d'un programari especial per al seu funcionament. Fent que el llapis toqui el monitor l'usuari pot triar els comandos dels programes (l'equivalent a un clic del mouse), ben pressionant un botó en un costat del llapis òptic o pressionant aquest contra la superfície de la pantalla.

Història[modifica]

El llapis òptic va ser creat en 1952 com a part de la Computadora Whirlwind, desenvolupat per l'Institut Tecnològic de Massachusetts.[1][2] Es va fer bastant popular durant els anys 1980, quan es va utilitzar en el Fairlight CMI i el BBC Micro. El llapis òptic va ser compatible també amb diversos targetes gràfiques dels IBM PCs, incloent el Color Graphics Adapter (CGA), el Hercules Graphics Card (HGC), i el Enhanced Graphics Adapter (EGA). Des de 1984, els concursants del concurs de televisió Jeopardy! utilitzen llapis òptics per escriure les seves apostes.

Descripció[modifica]

Està connectat a un cable elèctric i requereix un programari especial per al seu funcionament. Fent que el llapis toqui el monitor l'usuari pot triar els comandos dels programes (l'equivalent a un clic del mouse), bé pressionant un botó en un costat del llapis òptic o pressionant aquest contra la superfície de la pantalla. El llapis conté sensors lluminosos i envia un senyal a la computadora cada vegada que registra una llum, per exemple al tocar la pantalla quan els píxels no negres que es troben sota la punta del llapis són refrescats pel feix d'electrons de la pantalla.

La pantalla de la computadora no s'il·lumina en la seva totalitat al mateix temps, sinó que el feix d'electrons que il·lumina els píxels els recorre línia per línia, totes en un espai d'1/50 de segon. Detectant el moment que el feix d'electrons passa sota la punta del llapis òptic, l'ordinador pot determinar la posició del llapis a la pantalla. El llapis òptic no requereix una pantalla ni un recobriment especial com pot ser el cas d'una pantalla tàctil, però té el desavantatge que sostenir el llapis contra la pantalla durant períodes llargs de temps arriba a cansar a l'usuari.

El llapis conté sensors lluminosos i envia un senyal a la computadora cada vegada que registra una llum, per exemple en tocar la pantalla quan els píxels no negres que es troben sota la punta del llapis són refrescats pel feix d'electrons de la pantalla. La pantalla de la computadora no s'il·lumina íntegrament al mateix temps, sinó que el feix d'electrons que il·lumina els píxels els recorre línia per línia, totes en un espai d'1/50 de segon. Detectant el moment en què el feix d'electrons passa sota la punta del llapis òptic, la computadora pot determinar la posició del llapis en la pantalla. El llapis no requereix una pantalla ni un recobriment especials com pot ser el cas d'una pantalla tàctil, però té el desavantatge que sostenir el llapis contra la pantalla durant períodes llargs de temps arriba a cansar a l'usuari.

Incompatibilitats[modifica]

Atès que els llapis òptics operen mitjançant la detecció de llum emesa pels fòsfors de la pantalla, deu haver-hi un cert nivell d'intensitat no nul en la posició de les coordenades per ser seleccionat; en cas contrari, el llapis no s'activarà.

Es va creure durant molt temps que aquest perifèric podria funcionar amb qualsevol pantalla basada en CRT, però no amb les pantalles de cristall líquid, els projectors, o altres dispositius de visualització. No obstant això, el 2011, Fairlight Instruments va llançar el seu Fairlight CMI-30A, que usi un monitor LCD de 17 polzades, controlable amb llapis òptic.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llapis òptic Modifica l'enllaç a Wikidata