Llar d'infants

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una llar d'Infants o escola bressol és un establiment educatiu, de gestió pública o privada, que forma a nens d'entre 0 i 3 anys. Els encarregats de supervisar als menors són professionals en l'àrea de l'educació infantil o educació preescolar i la seva feina consisteix no només a supervisar als infants i proveir-los de les seves necessitats bàsiques, sinó també en educar-los d'una manera lúdica a través del joc.

Història[modifica | modifica el codi]

Els centres que acullen l'etapa d'educació infantil han rebut molts noms al llarg de la història, degut a l'evolució que ha anat patint aquesta etapa educativa: Asil, guarderia, jardí d'Infància o escola bressol.

La primera escola es va crear al segle VI, al monestir de Sevilla per Sant Isidor, amb la finalitat de custodiar als infants durant unes hores al dia.

El 1640 es fundà l'asil de nens expòsits a Holanda. I en aquest mateix segle es comença un moviment a favor de la infància, encara que no es consolida fins al S.XIX. Les primeres institucions neixen d'una necessitat social i familiar, bé per l'atenció dels nens orfes i abandonats o bé per guardar els nens de la classe obrera mentre els seus pares treballaven. Es tractaven d'institucions benèfiques amb un elevat nombre de nens; aquests nens estaven a càrrec de dones sense preparació especifica.

El 1771, Oberlin, va fundar el centre “Escuela de Calceta”,[1] les dones que ho dirigien es deien conductores. El 1881 es canvià el nom per escola de pàrvuls.

El 1816 Robert Owen creà una escola al costat d'una fàbrica per a cuidar als fills dels treballadors.

El 1838 Montesinos va crear la primera escola de pàrvuls on els mestres eren “mestres parvulistes”.

A Espanya, sobretot a Andalusia es formen les escoles de “ La maestra amiga” o “Escuela de Perrilla”. Consistia en una dona que cuidava als fills de les veïnes mentre elles treballaven.

El 1888, el padre Andrés Manjón creà les escoles “d'Ave Maria” a Granada (Andalusia), on s'educaven als nens en la vida natural, el joc, l'educació sensorial, musical, artística i religiosa.

El 1879 es crea a Madrid una escola anomenada “Jardin de Infancia” dirigida per Eugenio Bartolomé i en la que es desenvolupava el mètode de Friedrich Wilhelm August Fröbel.

A Catalunya el 1913 es creen escoles per nens d'entre 3 i 6 anys aplicant el Mètode Montessori. Eren escoles que depenien de l'Ajuntament i de la Diputació.

El 1945 sorgeix la llei d'Educació Primària on es reconeix la llei General d'Educació i s'estableix l'Educació preescolar de caràcter voluntari fins als 6 anys en dos cicles: El jardí d'infància (2-3 anys) i l'escola de pàrvuls (4-5 anys).

Més tard la ^Llei Orgànica General del Sistema Educatiu va establir dos cicles de 0 a 3 anys i de 3 a 6 anys i s'anomenaven centres d'Educació Infantil.

La formació i titulació dels professionals que s'ocupen d'aquestes edats també han patit canvis de nom: Cuidador, puericultor, tècnic especialista en jardí d'infància i tècnics superiors d'educació infantil.

Normativa sobre les llars d'infants[modifica | modifica el codi]

Perquè un centre pugui ser considerat una llar d'infants ha d'oferir servei a grups d'infants durant deu o més mesos l'any i l'atenció als infants ha de ser de dos o més dies a la setmana i tres o més hores al dia. Així mateix, les llars han de programar cada curs les permanències dels infants al centre i també les estratègies educatives i els objectius que es pretenen assolir.

A Catalunya el català és la llengua vehicular, encara que els infants tenen dret a rebre el primer ensenyament en la seva llengua habitual.

Titulacions dels mestres: Mestre especialista en Educació Infantil o grau equivalent, Tècnic superior en Educació Infantil o qualsevol altra titulació declarada equivalent.

Nombre d'infants per grup: S'estableix una ratio diferent depenent de l'edat dels alumnes: Grup d'infants menors d'un any: 8; Grup d'infants d'un a dos anys: 13; Grup d'infants de dos a tres anys: 20

Una Llar d'infants rural és la que està ubicada en un nucli de població que tingui menys de 2.500 habitants. La llar d'infants pot estar ubicada en diversos municipis o nuclis de població.

Previsions en relació a l'educació infantil[modifica | modifica el codi]

Amb la Llei Orgànica d'Educació es torna a considerar l'Educació Infantil com una etapa educativa de 0 a 6 anys. El caràcter educatiu de cada cicle es recollirà pels centres en una proposta pedagògica. També s'obre la possibilitat d'oferir únicament 1 o 2 unitats de primer cicle.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de educación y métodos de enseñanza, Volumen 3

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llar d'infants Modifica l'enllaç a Wikidata