Línies de Llarga Distància al País Valencià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Llarga Distància al País Valencià)
Infotaula xarxa de transportsLínies de Llarga Distància al País Valencià
OperadorRenfe
Tipus serveiregional i internacional
Línies4: a Andalusia, a Montpeller, a Madrid i a Cartagena
Velocitatconvencional
VehiclesTalgo, Alaris

Al País Valencià hi ha diferents línies de llarga distància que uneixen diferents poblacions valencianes, principalment València i Alacant, amb diferents poblacions espanyoles i franceses. Entre les línies de Llarga Distància destaca la utilització dels trens Talgo, que s'utilitzen als serveis Talgo i Trenhotel. Entre les diferents línies podem diferenciar-les en tres blocs: Alta Velocitat, Diürns i Nocturns.

Euromed[modifica]

|}

Euromed a València Nord

L'Euromed és un servei ferroviari d'alta velocitat d'ample ibèric que uneix Barcelona i Tarragona amb Castelló de la Plana, València, Xàtiva i Alacant. La velocitat comercial de l'Euromed és de 200 km/h i el servei és presta amb trens de la Sèrie 101 de Renfe, iguals que els trens de LAV Madrid-Sevilla però d'ample ibèric.

En un futur amb l'obertura del Corredor Mediterrani entre l'estació del Camp de Tarragona i Vandellòs pel 2009 o 2010, l'Euromed serà substituït per l'Alvia, aquest servei deixarà d'existir i els trens que circulaven fent el servei Euromed seran reformats i adaptats a ample internacional per circular per les Línies d'Alta Velocitat.

<< >> Parades intermèdies Observacions
Barcelona-Sants València-Nord Tarragona · Castelló de la Plana
Alacant-Terminal Tarragona · Castelló de la Plana · València-Nord

Trens Diürns[modifica]

Els diferents trens diurns que no són d'alta velocitat que circulen per les vies ferroviàries valencianes són: l'Alaris, l'Arco i el Talgo.

Alaris[modifica]

Alaris a Silla, Horta Sud.

L'Alaris és un servei ferroviari d'ample ibèric que uneix Barcelona, Tarragona, Salou i L'Aldea amb Castelló de la Plana, València i Alacant, entre altres destinacions. El servei està prestat per automotors ETR 490.

Fa el mateix recorregut que l'Euromed però para a moltes més estacions que aquest, la seva funció és més de regional del corredor mediterrani, que de tren de llarg recorregut. Aquest servei es va posar en servei al març de 2008 substituint a l'Arco, que feia la mateixa relació, i els vagons d'aquest van ser enviats a la relació Galícia-País Basc. La principal diferencia entre Alaris i Arco és que l'Alaris és un automotor i l'Arco va amb locomotora acoblada

<< >> Parades intermèdies Observacions
Barcelona-Estació de França València-Nord Barcelona-Sants · Tarragona · Salou · L'Aldea-Amposta · Vinaròs · Benicarló-Peníscola · Orpesa · Benicàssim · Castelló de la Plana · Sagunt 1 tren diari.
Alacant-Terminal Barcelona-Sants · Tarragona · Salou · L'Aldea-Amposta · Vinaròs · Benicarló-Peníscola · Orpesa · Benicàssim · Castelló de la Plana · Sagunt · València-Nord 1 tren diari.

Arco García Lorca[modifica]

Arco García Lorca a Alzira, Ribera Alta.

L'Arco Garcia Lorca és un servei ferroviari d'ample ibèric que uneix Barcelona, Tarragona, Salou i L'Aldea amb Badajoz, Sevilla, Màlaga, Almeria i Granada entre altres destinacions.

Els vagons de l'Arco García Lorca circulen tots junts fins a Manzanares on se separen el vagons que van a Badajoz, més tard a Linares-Baeza se separen els vagons que uns dies van a Granada i uns altres van a Almeria. Finalment a Còrdova se separen els vagons de Sevilla i Màlaga.

L'Arco és conegut per la seva funció de superregional, a causa de la gran quantitat de parades que té en tot el trajecte.

<< >> Parades intermèdies Observacions
Barcelona-Sants Badajoz Sant Vicenç de Calders (només sentit Barcelona) · Tarragona · Salou · L'Aldea-Amposta · Vinaròs · Benicarló-Peníscola · Castelló de la Plana · València-Nord · Xàtiva · Albacete · Villarrobledo · Socuéllamos · Alcázar de San Juan · Manzanares · Daimiel · Almagro · Ciudad Real-Central · Puertollano · Almadenejos-Almaden · Cabeza del Buey · Castuera · Campanario · Villanueva de la Serena · Don Benito · Guarena · Mérida · Montijo
Sevilla-Santa Justa Las mateixes que al ramal de Badajoz fins a Manzanares, i a més: Valdepeñas · Vilches · Linares-Baeza · Espeluy · Andújar · Córdoba Central
Málaga-María Zambrano Las mateixes que al ramal de Sevilla fins a Linares-Baeza, i a més: Espeluy · Andújar · Córdoba Central · Montilla · Puente Genil · Bobadilla
Granada / Almeria Las mateixes que al ramal de Sevilla fins a Linares-Baeza, i a més: Jódar-Úbeda · Cabra del Santo Cristo · Moreda a ambdues ramas, Guadix · Fiñana i Gador al ramal d'Almeria i Iznalloz al ramal de Granada Circula en dies alterns a Granada i Almeria.

Talgo[modifica]

El Talgo és el servei ferroviari més estès a Espanya i al País Valencià des de fa unes dècades. Aquest servei està prestat per trens Talgo de la sèrie III fins a la VII, dels quals entre el IV i el VII són pendulars, que és un sistema de basculació creat a Espanya que fa que els trens a les corbes puguen córrer més.

Els Talgos IV i V són d'ample ibèric, mentre que els VI i VII són d'ample variable, a més de Talgo III n'hi ha d'ample ibèric i d'ample variable.

Al País Valencià els Talgo uneixen diverses poblacions valencianes com València, Alacant, Castelló de la Plana, Xàtiva amb poblacions d'Espanya i França com Barcelona, Girona, Figueres, Portbou, Tarragona, Reus, Lleida, Salou, Cambrils, Múrcia, Perpinyà i Montpeller entre altres.

Per al trajecte internacional Mare Nostrum de Cartagena-Alacant-València-Barcelona-Montpeller s'utilitzen el Talgo VI. Per a la resta de trajectes s'utilitzen Talgos d'ample ibèric.

Nom << >> Parades intermèdies Tipus de Talgo Observacions
Mare Nostrum Cartagena Montpeller - Saint-Roch Torrepacheco · Balsicas-Mar Menor · Múrcia del Carmen · Oriola · Elx Parc · Alacant-Terminal · Elda-Petrer · Villena · Xàtiva · València-Nord · Castelló de la Plana · Benicàssim · Benicarló-Peníscola · Vinaròs · L'Aldea-Amposta · Cambrils · Salou · Tarragona · Barcelona-Sants · Girona · Figueres · Portbou · Cervera de la Marenda · Perpinyà · Narbona · Besiers VI
Talgo Barcelona-Sants Llorca-Sutullena Tarragona · Salou · L'Aldea-Amposta · Vinaròs · Benicarló-Peníscola · Benicàssim · Castelló de la Plana · València-Nord · Xàtiva · Villena · Elda-Petrer · Alacant-Terminal · Elx Parc · Oriola · Múrcia del Carmen · Alhama de Múrcia · Totana VI 1 tren al dia
Talgo Barcelona-Sants Múrcia del Carmen Tarragona · Salou · Cambrils · L'Aldea-Amposta · Vinaròs · Benicarló-Peníscola · Orpesa · Benicàssim · Castelló de la Plana · Sagunt · València-Nord · Xàtiva · Villena · Elda-Petrer · Alacant-Terminal · Elx Parc · Oriola VI 1 tren al dia

Trens Nocturns[modifica]

Els trens nocturns que circulen pel País Valencià es denominen Trenhotel.

Trenhotel[modifica]

El servei de Trenhotel està prestat per trens Talgo. Aquest trens tenen les mateixes característiques tècniques de circulació que el Talgo, però per dins estan adaptats per a un servei nocturn, amb butaques reclinables, habitacions, llits, etc.

Al País Valencià els Trenhotel uneixen València amb diferents ciutats espanyoles com Sevilla, Màlaga, Granada, Còrdova entre altres.

Nom << >> Parades intermèdies Tipus de Talgo Observacions
Rutes nacionals (Gestionades per Renfe Operadora)
Gibralfaro Barcelona-Sants Granada Tarragona · Salou · Castelló de la Plana · València-Nord · Almansa · Albacete · Alcázar de San Juan · Linares-Baeza V