Llegenda

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Llegendari)
Llegendas catalanas, de Maria del Pilar Maspons i Labrós (1881)

Una llegenda és una narració, oral o escrita, d'aparença més o menys històrica, amb una major o menor proporció d'elements imaginaris o mitològics.[1]

Generalment, les llegendes es relacionen amb una persona o un grup humà, o amb un monument, un lloc o un territori. Acostumen a agrupar-se en cicles a l'entorn d'un centre d'interès: protagonista, esdeveniment... Poden ser religioses, profanes o mixtes, segons el tema que desenvolupen.

També poden ser populars (de formació més o menys espontània o inconscient), erudites o fruit d'una combinació d'elements de tots dos orígens. Poden haver estat inicialment erudites i haver aconseguit després una àmplia popularitat.

Contenen quasi sempre un nucli merament històric, al voltant del qual s'ha format una excrescència, més o menys gran, d'episodis imaginatius o procedents d'altres llegendes, però n'hi ha en què els elements històrics poden mancar totalment.

L'aparició de l'excrescència imaginativa pot provenir de motivacions involuntàries, com errors, males interpretacions, o de la suggestió d'un fet excepcionalment colpidor. O bé de l'acció conscient d'una o més persones que, per raons interessades o purament estètiques, desenvolupen l'embrió originari.

Cal no confondre amb altres tipologies com el conte tradicional que és francament imaginatiu o el mite que és més antic.

Al segle xvi hi havia una evolució, les llegendes van esdevenir un relat de caràcter meravellós on els fets històrics són transformats per la imaginació popular o poètica, llavors van començar a ser oralment transmeses. Després d'això, aquest gènere de literatura va fer que aquesta precisió històrica passés així, a segon pla respecte a la intenció espiritual.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.34. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]