Llengües Vives

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de publicacions periòdiquesLlengües Vives
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióBarcelona Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

Llengües Vives va ser una publicació que informava sobre l'actualitat lingüística del sud-oest europeu. Centrava el seu interès en les llengües galaico-portuguesa, asturiana, basca, aragonesa, occitana i catalana. Era una publicació hexalingüe, coordinada des de Barcelona i comptava amb una corresponsalia per a cada llengua.

En la primera etapa del projecte –del 1996 al 2009- va tenir periodicitat bimestral i format paper. Coordinat i editat per Frederic Perers, se'n van arribar a publicar 71 números. El Llengües Vives va a promoure el Dia Europeu de les Llengües [1][2][3] i va editar dos recopilatoris musicals multilingües ("Llengües vives del tercer mil·lenni" [4] i "Llengües Vives 1996-2006").[5][6] També va participar en actes molt diversos, com les Jornades de les Llengües d'Aragó o les Trobades d'Entitats per la Llengua Catalana [7] Del número 57 al 71 la publicació va incorporar la llengua sarda.

En la segona etapa -del 2009 al 2013-, el projecte es va reconvertir en un blog,[8] impulsat per Iñaki Peña. La periodicitat va fer-se setmanal i els posts van passar a ser petits monogràfics dedicats rotativament a una de les llengües.

Objectius [cal citació][modifica]

Tenia com a objectius:

  • Facilitar la connexió i el coneixement entre els set dominis lingüístics minoritzats del sud-oest d'Europa.
  • Difondre el procés de normalització de les set llengües, de manera que les experiències que se'n derivin siguin aprofitades en la resta d'àmbits lingüístics per tal d'escurçar-los el camí cap a la plena normalitat.
  • Denunciar les agressions que pateixen cadascuna de les comunitats per governs, partits i entitats estatals.
  • Difondre les activitats del món cultural de cada àmbit.

Història [cal citació][modifica]

De tornada d'un viatge a Galícia, l'any 1993 Perers descobreix casualment les llengües asturiana i aragonesa i comença a establir contacte amb els dominis lingüístics peninsulars. L'any 1994 funda L6, Acció pro-Llengües juntament amb Jaume Soler i Jordi Vàzquez. Joan Valls, Josep Solano i Martí Crespo, entre d'altres, també hi col·laboraran. Nous viatges entre 1995 i 1996 ajudaran a definir els futurs col·laboradors territorials. El juliol del 1996 apareix el número 0 del Llengües Vives, fet amb la participació de les màximes autoritats lingüístiques dels sis territoris. El primer equip estable de correspondents de la publicació va ser: João Aveledo, David Guardado, Imanol Miner, Chuan Carlos Bueno, Patric Milhet/Jacme Delmas, Jordi Lon.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]