Llengua onondaga

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguaOnondaga
Onǫda’gegá’, Onoñda’gegá’
Parlants
35 (2000)[1]
100 (2010)[2] principalment a Nova York, Ontàrio
Parlants nadius 40 (2007)
Parlat a Estats Units Estats Units, Canadà Canadà
Autòcton de Ontàrio
Classificació lingüística

(Macro-sioux?)

Codis
ISO 639-1 -
ISO 639-2 ono
ISO 639-3 ono
Glottolog onon1246
Ethnologue.com ono
UNESCO 2369
IETF ono
Endangeredlanguages.com 1922
Modifica les dades a Wikidata

L'onondaga (Onoñdaʔgegáʔ nigaweñoʔdeñʔ (onũdaʔɡeɡáʔ niɡawẽnoʔdẽʔ), "Onondaga és la nostra llengua") és la llengua de la Primera Nació Onondaga, una de les cinc nacions originals que van constituir la Confederació Iroquesa (Hodenosaunee).

Aquesta llengua es parla als Estats Units i al Canadà, principalment a la reserva al centre de l'estat de Nova York, i vora Brantford, Ontàrio.

Fonologia[modifica]

Aquesta taula mostra els fonemes consonàntics de l'onondaga

Fonemes consonants
Alveolar Postalveolar
/ Palatal
Velar Glotal
Oclusives t k ʔ
Africada
Fricatives s h
Ressonants n j w

Les dues oclusives, /t/, /k/ són al·lofònicament sonoritzades a [d] i [ɡ] abans de vocal i ressonants i es pronuncien d i g en aquest cas. Hi ha una considerable palatalització i africació en la llengua.

L'onondaga té cinc vocals orals, /i e o æ a/ (/æ/ sovint és representada amb ä), i dues vocals nasals, /ẽ/ i /ũ/. Les vocals nasals, segons la tradició iroquesa, són pronunciades amb ogoneks en literatura acadèmica i a Ontario (ę i ǫ o ų). A Nova York, són representades seguits d'un ñ ( i ). Les vocals poden ser llargues i curtes. Quan la longitud de les vocals deriva de l'actualment perduda consonant *r, és fonèmic. La longitud de la vocal s'escriu amb un còlon següent, : o punt en relleu ·.

Vocals[modifica]

Anterior Central Posterior
Tancada i i ų ũ
Mitjana ę ɛ̃ e e o o
Oberta æ æ a a  

Morfologia[modifica]

L'onondaga és una llengua polisintètica, que mostra una gran quantitat de morfologia flexiva i derivativa en les formes verbals (incloent incorporació de substantius). Les formes nominals tenen menys morfologia. A més, hi ha partícules, que són monomorfèmiques.

Notes[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Abrams, Percy. 2006. Onondaga Pronominal Prefixes, Department of Linguistics, State University of New York at Buffalo: Ph. D. Dissertation.
  • Chafe, Wallace L. 1970. A Semantically Based Sketch of Onondaga. Indiana University Publications in Anthropology and Linguistics. Memoir 25 of the International Journal of American Linguistics.
  • Michelson, Karin. 1988. A Comparative Study of Lake-Iroquoian Accent. Dordrecht: Kluwer.
  • Woodbury, Hanni. 1975a. Onondaga Noun Incorporation: Some Notes on the Interdependence of Syntax and Semantics. International Journal of American Linguistics 41 (1):10-20.
  • Woodbury, Hanni. 1975b. Noun Incorporation in Onondaga, Department of Linguistics, Yale University: Ph. D. Dissertation.
  • Woodbury, Hanni. 2002. Onondaga-English/English-Onondaga Dictionary. Toronto: University of Toronto Press.

Enllaços externs[modifica]