Sard

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Llengua sarda)
Salta a: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Sard (desambiguació)».
Infotaula de llenguaSard
Sardu
Tipus llengua SVO, llengua VOS, llengua SOV i llengua sil·làbica
Parlants
1,85 milions[1] principalment a Europa meridional
Parlants nadius 1.500.000
Parlat a Illa de Sardenya (Itàlia)
Oficial a Sardenya Sardenya
Sardinia Language Map.png
Classificació lingüística
llengües humanes
llengües euroasiàtiques
llengües indoeuropees
llengües itàliques
llengües romàniques
Característiques
Sistema d'escriptura alfabet llatí
Institució de normalització Limba Sarda Comuna
Codis
ISO 639-1 sc
ISO 639-2 srd
ISO 639-3 srd
SIL sdc, sro
Glottolog sard1257
IETF sc
Modifica dades a Wikidata

El sard (sardu en sard) és una llengua romànica parlada a l'illa de Sardenya i es considera una de les més conservadores de les llengües derivades del llatí. També és la que ha rebut més influències del català, a causa de l'ocupació catalana de l'illa durant molts segles.

El sard es parla a gairebé tota l'illa, excepte a l'Alguer (on es parla un dialecte del català, l'alguerès) i a les illes menors de San Pietro i part de Sant'Antioco (on es parla el dialecte ligur de Tabarcha). Es calcula que aproximadament el 80% dels habitants de l'illa el comprenen perfectament, i que entre el 65 i el 70% l'empra com a idioma habitual.

Dialectes[modifica]

El sard pròpiament dit presenta dos grups:

 • Sard logudorès (al nord i centre de l'illa), que comprèn també el subdialecte de Nuoro o nuorès, és la forma més arcaica i més propera al llatí.
 • Sard campidanès (a la regió del Campidano, a la part centre-meridional de l'illa, que inclou la capital Càller); és la variant majoritària a l'illa.

Per altra banda, aquests altres dos dialectes són sovint considerats dialectes sards tot i que tenen característiques gramaticals netament diferents:

 • El gal·lurès (gadduresu), parlat a la Gal·lura, a la part nord-occidental de l'illa, és de fet un dialecte cors, aparegut a partir dels corrents migratoris des de l'illa veïna des del segle XV.
 • El sassarès (sassaresu en sassarès, thatharesu en sard -- th per representar la consonant interdental sorda), parlat a Sàsser, a Porto Torres i voltants, té característiques a mig camí entre el gal·lurès i el sard logudorès, efecte de la migració corsa i de fortes influències dels dominadors pisans, genovesos i catalans.

La llengua sarda és reconeguda com a llengua oficial de l'illa des de 1997, amb l'italià.

Senyalització bilingüe a Siniscola/Thiniscole

Lingüística[modifica]

Algunes característiques notables del sard logudorès:

 • Comparteix amb el baleàric i de la Costa Brava i l'occità d'algunes àrees de la Provença l'ús de l'article salat (derivat del llatí ipse). Els articles són su i sa en singular, en plural varien segons els dialectes: is o bé sos i sas.
 • Comparteix amb el català, el castellà, el portuguès i l'occità l'ús del subjuntiu per expressar l'imperatiu negatiu.
 • La V manté la seva pronúncia bilabial (bolere-voler).
 • Els grups kw i gw passen a bb i b (abba-aigua, limba-llengua).
 • LY pasa a zh i dz (fidzu-fill).
 • La L en grups oclusiva+L és rotatitza (prenu-ple).
 • Conserva els neutres en -us (pettus-pit).
 • La geminada LL llatina esdevé l'oclusiva cacuminal dd (casteddu-castell).

Frase en sard que posa en relleu la proximitat al llatí clàssic:

 • Veni in domo mea (Vine a casa meva).

Vocabulari[modifica]

Taula de comparació de les llengües neollatines:

Llatí Francès Italià Castellà Occità Català Portuguès Romanès Sard Cors Sicilià
aqua eau acqua agua aiga aigua agua apă abba acqua
vallis val valle valle val vall vale vale adde vaddi
clavis clef chiave llave clau clau chave cheie crae/crai chjave/chjavi chiavi
nox (acc.: noctem) nuit notte noche nuèit/nuèch nit noite noapte notte/notti notte/notti notti
cantare chanter cantare cantar cantar cantar cantar cânta cantare/cantai cantà cantari
capra chèvre capra cabra cabra cabra cabra capra cabra/craba capra crapa
lingua langue lingua lengua lenga llengua língua limbă limba/lingua lingua lingua
platea place piazza plaza plaça plaça praça piaţă pratha/pratza piazza chiazza
pons pont ponte puente pònt pont ponte punte' ponte/ponti ponte/ponti ponti
ecclesia église chiesa iglesia glèisa església igreja biserică creia/cresia ghjesgia cresia
hospitalis hôpital ospedale hospital espital hospital hospital spital ispidale/spidali spedale/uspidali spitali
caseus
lat.volg.formaticum
fromage formaggio queso formatge formatge queijo caş casu casgiu furmaggiu/caciu

Catalanismes lexicals[modifica]

El sard ha servat catalanismes i hispanismes a causa de la presència històrica d'aquests dos pobles a Sardenya, on tingueren funcions de llengua administrativa.[2]

El llatí vulgar parlat a Sardenya va seguir a partir dels segles VIII i IX una evolució particular, divergent de la que seguiren les varietats itàliques. Al segle XIV, el català esdevingué a l'illa llengua de l'administració, i la seva influència durà fins més enllà del tractat d'Utrecht, el 1713. Adoptada pels funcionaris, per l'aristocràcia i, en part, per l'Església, la llengua catalana deixà molts préstecs en la llengua sarda. Aquesta influència fou descrita ja als anys cinquanta del segle XX per M. L. Wagner i, més recentment, ha estat estudiada per Giorgia Ingrassia i Eduardo Blasco, que xifren en més de 2.000 els catalanismes de la llengua sarda (Ingrassia i Blasco 2009: 83). Aquests mots es refereixen a la indumentària (sabatas, peuncu, berrita, mucadore, davantzale, trau, randa, veta), estris de la llar (tassa, safata, pitzeri, calaixu, parastatgiu), els oficis (fusteri, ferreri, sabateri, biga, caragolu, frontissa, passadore, trapanti), l'administració (argutzinu, mustassafu, botxinu [cat. botxí], grilone [cat. grillons], ereu/areu [cat. hereu], renda, tanda) la religió (seu, prufassonis, mongiu, iscolanu, fizolu, casula, faristolu, trona), o els animals, especialment els peixos (antxova, basucu, lissa, palaia, surecl·lu, etc). Els contactes lingüístics amb l'occità no foren tan bé Provença mantingué relacions comercials constants amb l'illa sarda (Venturini 1996: 745-756).

Ni la castellanització ni la posterior italianització arribaren a esborrar a Sardenya la petja del català. De fet, no ha desaparegut de l’illa: es manté viu, a la ciutat de l’Alguer, encara que en perill d’extinció. I a la resta de Sardenya se'n pot detectar la influència: hi ha vora quatre mil catalanismes en la llengua sarda actual segons Paulis, a més de vestigis conservats en la toponímia de l’illa i en els cognoms dels habitants. A més, una dita mostra com roman a la memòria el prestigi cultural i social del català: no ixidi su cadelanu (no sap el català), aplicada a una persona que no sap expressar-se bé (Wagner).

Història i orígens[modifica]

Estatuts de la República de Sàsser medieval, un dels documents més antics escrits amb la llengua sarda (segles XIII-XIV)

La llengua sarda apareix, com la resta de les llengües romàniques o neollatines, de l'evolució del llatí importat durant l'ocupació romana de l'illa a partir del segle III aC. Quan van arribar altres invasors, segles més tard; el llatí ja s'havia difós per tota l'illa i mantenia el caràcter primari de la seva estructura lingüística. Davant aquesta unitat inicial dels seus caràcters constitutius, sembla que cap als volts del segon mil·lenni comencen a aparèixer diferenciacions arreu de l'illa en la parla. En tot cas, tot i les constants aparicions de llengües foranes en les successives onades invasores (pisans, catalans, castellans, piemontesos), el sard mantindrà la seva particularitat, incorporant en les diverses èpoques nou vocabulari que a poc a poc l'anirà enriquint com a llengua però mantenint-se molt propera a les formes del llatí originari.

Com passa amb els Arxius històrics catalans d'aquesta Alta edat mitjana, abundantíssims en documentació, a Sardenya hi ha un gran nombre de documents escrits en llengua autòctona dels segles XI i XII. Sembla que el llatí no era excessivament conegut i usat i per això els documents oficials de caràcter legal van ser escrits i difosos entre els habitants en la seva llengua, el sard.

Els primers testimonis escrits sobre la llengua sarda són de l'edat mitjana. Concretament, fa la seva primera aparició pels volts de l'any 1000 com a llengua oficial del Jutjat de Calaris (Casteddu), un dels quatre regnes independents en què es dividia l'illa de Sardenya. El primer document és un pergamí datat el 1070 i pertanyent a la Cancelleria del Jutjat durant el regnat de Torquitori de Lacon-Gunale i està escrit en sard campidanès. Encara que aquest sigui el primer document en sard, ja apareixen els elements de la llengua sarda en un acte de donació de 1063 del Jutge de Torres Barisó I adreçat a l'abat Desideri.

Senyalització local bilingüe italià/sard

Ja dels anys 80 del mateix segle existeixen altres documents, aquests en sard logudorès, com per exemple el Privilegi Logudorès: Ego iudice Mariano de Lacon fazo ista carta ad onore de omnes homines de Pisas pro xu toloneu ci mi pecterunt

Entre el 1089 i 1103 destaca la Donació de Torquitori, en antic campidanès, provinent de l'església de Sant Saturní de la diòcesi de Casteddu, conservat actualment als Arxius Departamentals de Marsella.

« E inper(a)tor(e) ki l ati kastikari ista delegantzia e fagere kantu narat ista carta siat benedittu… »

També les cancelleries dels altres dos jutjats sards, el de Gaddura i Arbarèe, redactaven els documents en llengua sarda.

Però el document més conegut d'aquest període és sens dubte la Carta de Logu del Regne d'Arbarèe, un recull de lleis iniciat per Marià IV i publicat per primera vegada l'any 1392 durant el govern de Elianora d'Arbarèe, la seva filla. Tenia com a objectiu conservari sa justicia dessu populu dessa terra nostra e dessu regnu d'Arbaree i va ser usat com a codi de lleis a Sardenya fins al 1827.

De notable importància són també els Estatuts Tatharesos, un cos de lleis que va ser utilitzat per l'Ajuntament Lliure de Tàthari des del 1283, imprès en llengua sarda en la seva varietat lugoduresa el 1316.[3]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • Visentu Porru. Nou Dizionariu Universali Sardu-Italianu. Casteddu: 1832
 • Giovanni Spanu. Vocabolario Sardo-Italiano e Italiano-Sardo. Cagliari: 1851-1852.
 • Max Leopold Wagner Dizionario Etimologico Sardo (DES)
 • FARINA, Luigi. Vocabolario Nuorese-Italiano e Bocabolariu Sardu Nugoresu-Italianu
 • PITTAU, Massimo. Grammatica del sardo-nuorese. Bologna: Patron Editore, 1972.
 • Antonio Lepori. Vocabolario moderno sardo-italiano: 8400 vocaboli. Cagliari: 1980.
 • PIRA, Michelangelo. Sardegna tra due lingue. Cagliari: Edizioni Della Torre, 1984.
 • LEPORI, Antonio. Dizionario Italiano-Sardo-Campidanese. Cagliari: 1988.
 • PITTAU, Massimo. Grammatica della Lingua Sarda. Sassari: Delfino Editore, 1991.
 • BLASCO FERRER, Eduardo. Sa domo. Edizioni Condaghes.
 • COLOMO, Salvatore (a cura di). Vocabularieddu Sardu-Italianu / Italianu-Sardu.
 • MAMELI, Francesco. Il logudorese e il gallurese. Villanova Monteleone (SS): Soter, 1998.
 • PITTAU, Massimo. Dizionario della lingua sarda: fraseologico ed etimologico. Cagliari: Gasperini Editore, 2000/2003.
 • RUBATTU, Antonino. Dizionario universale della lingua di Sardegna, Sassari: EDES, 2003
 • RUBATTU, Antonino. Sardo, italiano, sassarese, gallurese, Sassari: EDES, 2003.
 • BOLOGNESI, Roberto. HEERINGA, Wilbert. Sardegna tra tante lingue: il contatto linguistico in Sardegna dal Medioevo a oggi. Cagliari: Condaghes, 2005

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sard Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquipèdia
Hi ha una edició en sard
de la Viquipèdia