Llibert Estartús i Vilas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Llibert Estartús)
Infotaula de personaLlibert Estartús i Vilas
Biografia
Naixement1911 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort1945 Modifica el valor a Wikidata (33/34 anys)
Tolosa (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Obrer d'Unificació Marxista Modifica el valor a Wikidata

Llibert Estartús i Vilas (Barcelona, 1911 - Tolosa, 1945) fou un polític comunista català. Estudià magisteri i va treballar a l'ajuntament de Barcelona. Dirigent de l'Esquerra Universitària (1930), participà en els aldarulls estudiantils contra la Dictadura de Primo de Rivera[1] i s'incorporà al Bloc Obrer i Camperol (BOC), fundant-hi les Joventuts, de les que fou primer secretari.

Tot i que ingressà en el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) s'oposà a la línia ideològica marcada per Esquerra Comunista (EC), per la qual cosa fou expulsat del partit (gener del 1936). Llavors ingressà en el Partido Socialista Obrero Español (PSOE), la Federació del qual entrà el juliol del 1936 en el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, juntament amb el seu amic Daniel Domingo i Montserrat. Després de la derrota s'exilià a Tolosa. Morí assassinat a Tolosa el 1945[2] després d'una reunió del PSUC en un clima de desconfiança, ja que l'acusava de ser confident dels nazis i d'haver-los entregat Josep Miret i Musté.[3]

Referències[modifica]

  1. Martínez de Sas, María Teresa; Pagès, Pelai. Diccionari biogràfic del moviment obrer als països catalans. 1a ed. [Barcelona]: Edicions Universitat de Barcelona & Abadia de Montserrat, 2000, p. 513-514. ISBN 84-8415-243-X. 
  2. «Es». Enciclopèdia del marxisme. marxists.org.
  3. Martínez i Fiol, David. Daniel Domingo Montserrat, 1900-1963: entre el marxisme i el nacionalisme, p. 261.