Editorial Claret

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Llibreria Claret)
Infotaula d'organitzacióEditorial Claret
Dades
Tipuseditorial Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicasocietat de responsabilitat limitada Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1926
FundadorFills del Cor de Maria Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webeditorialclaret.cat Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): EditorialClaret Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'editorial Claret una societat limitada unipersonal que actualment integra en una sola empresa l'Editorial Claret, la Llibreria Claret i la Distribuïdora Claret.[1] Va ser creada pels Missioners Claretians de Catalunya, primer com a «Tipografía Claret», una sucursal de l'Editorial Corazón de María, de Madrid, i, a partir del 1940, amb el nom de «Gráficas Claret», que canvià, el 1966, per l'actual.[2] Es va fundar per tal de recollir una de les activitats a les quals el seu fundador, sant Antoni Maria Claret, va donar molta importància: la difusió de l'Evangeli a través de la premsa escrita.[1]

Història[modifica]

El pare Claret va tenir una intensa activitat com a escriptor a partir de la publicació del Camí dret i segur per arribar al cel -llavors un petit opuscle de 48 pàgines- l'any 1843. Se sap el seu pensament sobre el servei de la paraula escrita perquè a la seva Autobiografia, en parlar dels mitjans d'apostolat, li dedica una extensió considerable. Aquest interès també es va plasmar en projectes concrets, el més conegut dels quals és la Llibreria Religiosa,[3] fundada el 1847 amb l'aleshores bisbe de la Seu d'Urgell Josep Caixal i Estradé i de la qual n’és l'impressor Pau Riera i Soler. Aquesta editorial tenia la seva seu a Barcelona, al carrer Avinyó, i entre els anys 1848 i 1866 la seva producció va superar els 2,8 milions de llibres.

Des de l'any 1926 l'Editorial manté una activitat constant, tot i que inicialment la seva denominació va ser «Gràfiques Claret». Durant els anys del Concili Vaticà II (1961-1966) aquesta activitat, ja sota el nom d'Editorial Claret, esdevé més intensa i més regular. La Llibreria Religiosa va tancar el 1869 i és l'entitat predecessora de l'actual Editorial Claret, fundada el 1926.[2]

Llibreria Claret[modifica]

L'editorial, la llibreria i la distribuïdora formen part dels claretians i són activitats a les quals Sant Antoni M. Claret va donar molta importància. Sant Antoni M. Claret es va adonar de la gran importància de l’ús de la premsa escrita per a la tasca de comunicació de l’Evangeli. Tenim notícia de la seva intensa activitat com escriptor, a partir de la primera publicació del Camí Dret-llavors un petit opuscle de 48 pàgines- l’any 1843. Coneixem el pensament de Claret sobre el servei de la paraula escrita perquè a la seva Autobiografia, en parlar dels mitjans d’apostolat, li dedica una extensió considerable (cf. n. 310-333 de l'Autobiografia de Sant Antoni M. Claret). Aquest interès de Claret es va plasmar en projectes concrets, el més conegut dels quals ;la Llibreria Religiosa, la producció de la qual entre els anys 1848i 1866 supera els 2.800.000 llibres, i els 5.000.000 comptant-hi els opuscles i fulls volants. Per fidelitat a aquesta història, l’Editorial Claret té com a missió promoure el desvetllament, la iniciació, la formació i la transmissió de la fe cristiana, i en general de valors humanitzadors, a través de l'edició, venda i distribució de llibres i materials audiovisuals.

L'actual Llibreria Claret, fundada l’any 1971 pi ubicada al centre de Barcelona, al costat de la plaça Urquinaona, s’ha convertit en el principal referent del llibre religiós a Cataluny i a Espanya. A més dels 250 m2 dedicats a la seva especialitat, la Llibreria disposa d’àmplies seccions d’humanitats, narrativa en català i castellà, i llibre infantil i juvenil. L’assessorament bibliogràfic i el tracte proper i personalitzat amb el client són els principals elements que defineixen el tarannà de la nostra Llibreria, que a més disposa d’una interessant i variada agenda cultural que s’ofereix a la Sala Pere Casaldàliga ubicada a la mateixa Llibreria Claret.

La Sala Pere Casaldàliga és un espai molt conegut a Barcelona, ubicat a la històrica Llibreria Claret del carrer Roger de Llúria. Disposa d’una important agenda cultural amb la programació de tota classe d’actes: presentacions editorials, conferències, taules rodones, simposis... És un espai pensat per a la divulgació de la cultura, on esperem poder donar acollida a les més diverses expressions culturals: presentacions de llibres, conferències, taules rodones, exposicions, concerts i també activitats adreçades als més petits. Situada al mateix centre de Barcelona, amb una àmplia xarxa de transport públic per facilitar l’assistència. Fàcil accés amb metro L1 i L4.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «El claretià Joan Bové, nou director general de l'Editorial Claret». Catalunya Religió, 07-12-2016.
  2. 2,0 2,1 «Editorial Claret». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Borràs i Feliu, Antoni «La "Libreria Religiosa" de Barcelona i la renovació de la pietat a Espanya a mitjans del segle xix (1848-1868)». La "Libreria Religiosa" de Barcelona i la renovació de la pietat a Espanya a mitjans del segle xix (1848-1868).