Llibreta de laboratori

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Pàgina de la llibreta de laboratori de l'Alexander Graham Bell, 1876.

Un quadern de laboratori és un registre primari de la investigació. Els investigadors utilitzen un quadern de pràctiques per documentar les seves hipòtesis, experiments i anàlisi inicial o la interpretació d'aquests experiments. L'ordinador portàtil serveix com una eina d'organització, un ajut de memòria, i també pot tenir un paper en la protecció de la propietat intel·lectual que prové de la investigació.

Estructura[modifica]

Les directrius per quaderns de laboratori varien àmpliament entre institució i entre laboratoris individuals, però algunes pautes són bastant comuns, per exemple, com els de la referència.[1] El quadern de pràctiques se sol permanentment lligat i pàgines numerades. Les dates es donen com una regla. Totes les entrades amb un marcador permanent, per exemple, un bolígraf. El quadern de pràctiques s'escriu generalment com el progrés dels experiments, en lloc d'en una data posterior. En molts laboratoris, és el lloc original de registre de dades (no la còpia es realitza des d'altres notes), així com les observacions o punts de vista. Per les dades registrades per altres mitjans (per exemple, en un equip), el quadern de pràctiques registrarà que es van obtenir les dades i la identificació del conjunt de dades es donarà en el quadern. Molts s'adhereixen al concepte que un quadern de laboratori s'ha de pensar com un diari de les activitats que es descriuen en detall suficient per permetre que un altre científic per duplicar els passos. En els laboratoris amb diversos membres del personal i un quadern de laboratori comú, les entrades en el llibre són signats pels que fan ells.

Aspectes legals[modifica]

Per garantir que les dades no poden ser fàcilment alterats, quaderns amb pàgines permanentment unides es recomana sovint. Els investigadors sovint s'anima a escriure només amb la ploma indeleble, signar i datar cada pàgina, ja que els seus quaderns inspeccionat periòdicament per un altre científic que sàpiga llegir i entendre. Totes aquestes pautes poden ser útils per demostrar exactament quan es va fer un descobriment, en el cas d'una disputa de patents.

Formats electrònics[modifica]

Diverses companyies ara ofereixen quaderns electrònics de laboratori. Aquest format ha adquirit certa popularitat, sobretot en les grans empreses farmacèutiques, que tenen un gran nombre d'investigadors i de gran necessitat per documentar els seus experiments.

Obrint els quaderns de laboratori[modifica]

En els últims anys, els quaderns de laboratori mantenir-se en línia han començat a arribar a ser tan transparent per al món com ho són per l'investigador mantenir, una tendència que sovint es refereix com la ciència Notebook Open, després del títol d'un blogpost 2006 pel químic Jean-Claude Bradley. El terme es fa servir sovint per distingir aquest aspecte de la ciència oberta a partir dels desenvolupaments relacionats però independents en lloc comunament etiquetats com a Open Source, Open Access, Open Data i així successivament. L'obertura de la portàtil, llavors, es refereix específicament al conjunt dels següents punts o elements d'aquests: 1. Compartir la línia de l'investigador laboratori portàtil en temps real sense protecció per contrasenya o limitacions en l'ús de les dades. 2. Les dades primàries utilitzats per la investigació per obtenir observacions i conclusions estan disponibles en línia a ningú.
3. Totes les dades experimentals són compartits, incloent els intents fallits o ambigües.
4. Retroalimentació i altres contribucions als esforços d'investigació es pot integrar fàcilment en l'enteniment que tot és donat al domini públic.
L'ús d'un wiki fa que sigui convenient per rastrejar les contribucions dels autors individuals.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llibreta de laboratori Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Hans Friedrich Ebel, Claus Bliefert, William E. Russey,"The art of scientific writing: from student reports to professional publications in chemistry and related fields", 2nd edition, Wiley, 2004, pp.15-20. (Google books)