Lliscament

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un lliscament és un moviment relatiu entre dos cossos rígids de manera que les velocitats dels punts de contacte de cada superfície són diferents.[1] No tots els moviments relatius entre dues superfícies són lliscaments, per exemple una roda o una pilota que rodolen sobre el terra tenen moviment respecte a terra, però el punt que toca a terra a cada instant té velocitat nul·la, com el terra. Si aquest punt té una velocitat diferent de zero llavors aquesta és diferent de la del punt de contacte respecte a terra, que està aturat, i la roda "derrapa": es produeix lliscament.

Podem parlar de lliscaments rotacionals, quan la superfície és còncava i provoca un moviment giratori de massa inestable (que origina una cicatriu característica a la capçalera o part superior), o translacionals, quan el moviment té lloc a favor de superfícies més o menys planes.

Es pot tractar de blocs plans que llisquen sobre una superfície també plana, afavorits per l'efecte lubricant d'aigües subterrànies, o bé de diversos blocs o fragments que patinen al llarg d'una superfície inclinada.

Sinonímia[modifica]

Els verbs llenegar i esvarar es fan servir com a sinònims del verb lliscar.[2]

Referències[modifica]

  1. Riba Romeva, Carles. Disseny de màquines IV. Selecció de materials 1. Universitat Politecnica de Catalunya, 2004, p. 29. ISBN Universitat Politecnica de Catalunya. 
  2. «DIEC2-Diccionari de la llengua catalana». Institut d'Estudis Catalans. Arxivat de l'original el 2017-12-28. [Consulta: 20 febrer 2019].