Llista blanca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una llista blanca, llista d'aprovació o Whitelist en anglès és una llista o registre d'entitats que, per una raó o altra, poden obtenir algun privilegi particular, servei, mobilitat, accés o reconeixement. Per contra la llista negra o blacklisting és la compilació que identifica qui es deneguen, no reconeguts o obstaculitzats.

Llistes blanques d'aplicacions[modifica]

Una tendència emergent en el combat de Virus informàtics i malware és la utilització de llistes blanques d'aplicacions o programes informàtics considerats segurs per a ser executats, bloquejant els altres.[1] Alguns consideren aquesta tendència com una seguretat superior basada en signatura digital que millora la seguretat dels antivirus, basada generalment en llistes negres.[2][3]

Aquests programes disposen d'un sistema de control administratiu sobre la llista blanca per prevenir la inclusió de possibles malware[4] però ells no poden aturar els processos que ja estan corrent que podrien arribar a obtenir accés privilegiat (i, per tant passen per sobre del control de llista blanca[5]).

Llistes Robinson[modifica]

  • Les llistes Robinson són un tipus de llista blanca: llistes de persones que no desitgen rebre publicitat no sol·licitada i són vàlides per al correu postal o electrònic, missatges SMS, telèfon i fax. En aquells països en què hi ha l'empresariat s'ha compromès a respectar aquest desig. Alguns critiquen l'existència de tals llistes amb l'argument que la publicitat pot ser enviada només a les persones que expressament la sol·liciten.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]