Llista d'invents i descobriments catalans

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La llista d'invents i descobriments catalans és una recopilació de les aportacions que s'han fet en molts àmbits des de Catalunya on des de sempre hi ha hagut persones que han dedicat part del seu temps a millorar el seu entorn i perfeccionar objectes existents o crear-ne de nous, alguns han tingut ressò internacional, altres no tant. La relació està organitzada per branques per facilitar la seva consulta, també hi trobareu una llista d'inventors catalans.

Invents i descobriments catalans[modifica | modifica el codi]

Alimentació[modifica | modifica el codi]

Astronomia[modifica | modifica el codi]

Comunicació[modifica | modifica el codi]

Eines[modifica | modifica el codi]

Esports i entreteniment[modifica | modifica el codi]

 • Sistema de detecció de fora de joc al futbol (2001), ideat per Javier Garrigues Mateo[5]
 • Patí de vela (1944 el disseny actual; orígens més antics), embarcació d'esbarjo tipus catamarà
 • Swim-bag, equip auxiliar de flotació (2002), ideat per Basira SA[6]

Indumentària[modifica | modifica el codi]

 • Espardenyes amb betes

Indústria[modifica | modifica el codi]

Medicina i farmacèutica[modifica | modifica el codi]

Música[modifica | modifica el codi]

Tecnologia[modifica | modifica el codi]

Transports[modifica | modifica el codi]

Empreses catalanes[modifica | modifica el codi]

Inventors catalans[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Colomer, Josep. «La formació d'un paisatge: el procés d'especialització vinícola a la Catalunya Prelitoral». A: Homenatge al Dr. Emili Giralt i Raventòs. Barcelona: Edicions Universitat Barcelona, 2004, pàg. 332. ISBN 9788447528738 [Consulta: 18 març 2010]. 
 2. El telescopi es va inventar a Girona, 3cat24.
 3. Les primeres experiències telegràfiques conegudes van ser realitzades al seu habitatge del carrer del Petritxol. http://www10.gencat.cat/dursi/AppJava/circuits/pantalla.jsp?apartat=eureka&circuit=barcelona&pantalla=2
 4. «Mor Rafel Marquina, l'inventor del setrill antigoteig». Ara, 06-06-2013.
 5. L’àrbitre porta un emissor que activa des del xiulet i que serà activat cada vegada que observi una passada en fora de joc. Els assistents porten un receptor adaptat al banderí i l’activaran cada cop que observin un jugador en fora de joc. Si coincideixen les dues accions el receptor activarà un senyal acústic que rebrà l’assistent. D’aquesta manera, podrà sancionar la jugada si fos el cas http://www.galacticainternacional.com/cat/html/menu/innovacions.htm (Innovacions 2001, nº 100.)
 6. És un salvavides acoblat a la cintura, enrrotllat dins d'una bossa petita semblant a una ronyonera que es pot activar quan sorgeix algun problema dins l'aigua http://www.galacticainternacional.com/cat/html/menu/innovacions.htm (Innovacions 2002, nº 153.)
 7. Júlia Simón i Arias. La Farga catalana: estudi metal·lúrgic del procés. Institut d'Estudis Catalans, 1992. ISBN 978-84-7283-191-9 [Consulta: 21 desembre 2012]. 
 8. «Històries de Barcelona. Sants». Sàpiens, 151, Gener 2015.
 9. El sistema es basa en: la verificació del grup sanguini de l'individu, la filtració, l'envasament al buit, l'esterilització i la conservació de la sang en una ampolla de vidre autoinjectable http://www10.gencat.cat/dursi/AppJava/circuits/pantalla.jsp?apartat=eureka&circuit=barcelona&pantalla=5
 10. Robot subaquàtic de només 7 quilos de pes, dotat de dos focus i una càmera accionada per control a distància que capta imatges que poden veure's en color i a temps real mitjançant un monitor o enregistrar-se en vídeo. Permet la realització d'activitats com la pesca recreativa, revisar l'estat del buc o els anclatges, exploracions arqueològiques, seguiment de submarinistes o fotografia, entre altres. El seu cost és fins a 10 vegades inferior als precedents que es troben al mercat http://www.galacticainternacional.com/cat/html/menu/innovacions.htm (Innovacions 2003, nº 19.)
 11. El dispositiu "Dosi-Dent" és l'únic sistema que avui en dia podem trobar al mercat que permet la sortida de fluids densos (pasta dentífrica, sabó líquid de bany, xampú, crema de sabates, pomada, broncejador, etc.) d'un envàs rígid mitjançant un senzill sistema impulsor que, a més, permet la seva aplicació amb una sola mà http://www.galacticainternacional.com/cat/html/menu/innovacions.htm (Innovacions 2004)
 12. És un material compost a base de closques de fruits secs trinxades barrejades amb resines per a la seva aplicació en la construcció d'objectes diversos http://www.galacticainternacional.com/cat/html/menu/innovacions.htm (Innovacions 2002, nº 154.)
 13. Consisteix en un metre convencional que una vegada posat a la sivella del cinturó, el metre s'aguanta de forma magnètica i a l'hora aquesta sivella serveix per a aguantar el metre sobre una superfície metàl·lica http://www.galacticainternacional.com/cat/html/menu/innovacions.htm (Innovacions 2004))
 14. És un cotxe amb un concepte ecològic. L'interior està realitzat amb materials renovables com fusta, vímet o bambú. L'estructura exterior és d'acer inoxidable, lleugera i reciclable. Té un motor híbrid que uneix un Fona 900 cc i un motor elèctric de 15 cv. La carrosseria està realitzada en contraxapat aeronàutic i plaques fotovoltaïques. A més inclou una bicicleta plegable incorporada a la seva estructura (Innovacions 2004)
 15. Brotons, Ròmul. El triomf de la imaginació, 60 invents que han canviat el món (o gairebé). Barcelona: Albertí Editor, 2010, p. 49-50. ISBN 978-84-7246088-1.