Llista de les banderes del Canadà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta llista conté les diferents banderes que s’utilitzen o s'han utilitzat al Canadà.

Bandera nacional[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera del Canadà 1965–avui dia Bandera nacional Formada per un camp vermell doble de llarga que d'alta, amb un quadrat blanc al centre, els costats del qual mesuren com la bandera d'alt. Dins el quadrat blanc hi ha una fulla d'auró d'onze puntes de color vermell.

Banderes personals[modifica]

Sobirà[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Estandard reial del Canadà 2023–avui dia Estendard personal de la rei Carles III com a sobirà del Canadà. Consisteix en un estandard extret del Reial Escut d'Armes del Canadà, format per cinc seccions on es representa l'emblema heràldic de cadascuna de les nacions que han colonitzat el Canadà. A la primera tres lleopards d'or (per Anglaterra); a la segona un lleó rampant amb un treixor doble contraflorat de gules sobre camp d'or (per Escòcia); al tercer una arpa d'or cordada d'argent sobre camp d'atzur (per Irlanda); al quart tres flors de lis d'or sobre camp d'atzur (per França); i al cinquè tres fulles d'auró al natural sortint d'una mateixa tija. Proporcions 1:2.
Estandard reial del Príncep de Gal·les al Canadà 2011–avui dia Estendard personal de Príncep de Gal·les. Estendard reial amb el lambel blanc i la rodella blava envoltada per una corona daurada que conté la insígnia del Príncep de Gal·les. Proporcions 1:2.[1]
Estandard reial de la Princesa Anna al Canadà 2013–avui dia Estendard personal de la Princesa Anna. Estendard reial amb el lambel blanc i la rodella blava envoltada per una corona daurada que conté la inicial del nom de la princesa. Proporcions 1:2.[2]
Estandard reial del Príncep Andreu al Canadà 2014–avui dia Estendard personal del Príncep Andreu. Estendard reial amb el lambel blanc i la rodella blava envoltada per una corona daurada que conté la inicial del nom del príncep. Proporcions 1:2.[3]
Estandard reial del Príncep Eduard al Canadà 2014–avui dia Estendard personal del Príncep Eduard. Estendard reial amb el lambel blanc i la rodella blava envoltada per una corona daurada de flors que conté la inicial del nom del príncep. Proporcions 1:2.[4]
2015–avui dia Estendard personal de la resta de membres de la família reial. Estendard reial amb una bordura d'ermini. Proporcions 1:2.[5]

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Estandard reial del Canadà 1962-2022 Estendard personal de la reina Elisabet II com a sobirana del Canadà. Consisteix en el mateix estendar que l'actual però porta superposada i centrada una rodella blava amb la lletra "E" inicial, superada amb la corona de sant Eduard i envoltada d'una corona de roses, totes de color daurat.[6] Proporcions 1:2.

Governador General[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera del Governador-General del Canadà 2002–avui dia Bandera del Governador-General del Canadà Sobre un camp blau marí, un lleó daurat vestint la corona reial sobre una corona de seda vermella i blanca retorçada i sostenint amb la pota dreta una fulla d’auró.[7]

Tinent governadors[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
1981–avui dia Bandera del Tinent governador d'Alberta L'escut d’armes d'Alberta, coronat i envoltat de deu fulles d’auró d'or sobre un camp blau marí.
1982–avui dia Bandera del Tinent governador de la Colúmbia Britànica L'escut d’armes de la Colúmbia Britànica, coronat i envoltat de deu fulles d’auró d'or sobre un camp blau marí.
1981–avui dia Bandera del Tinent governador de l'Illa del Príncep Eduard L'escut d’armes de l'Illa del príncep Eduard, coronat i envoltat de deu fulles d’auró d'or sobre un camp blau marí.
1982–avui dia Bandera del Tinent governador de Nova Brunswick L'escut d’armes de Nova Brunswick, coronat i envoltat de deu fulles d’auró d'or sobre un camp blau marí.
Bandera del Tinent governador de Nova Escòcia 1929–avui dia Bandera del Tinent governador de Nova Escòcia L'escut d’armes de Nova Escòcia, sobre la Union Jack, envoltat d’una cadena de fulles d’auró verd.
Bandera del Tinent governador de Manitoba 1984–avui dia Bandera del Tinent governador de Manitoba L'escut d’armes de Manitoba, coronat i envoltat de deu fulles d’auró d'or sobre un camp blau marí.
1981–avui dia Bandera del Tinent governador d'Ontario L'escut d’armes d’Ontario, coronat i envoltat de deu fulles d’auró d'or sobre un camp blau marí.
1952–avui dia Bandera del Tinent governador del Quebec L'escut d'armes del Quebec, coronat, dins d’un disc blanc sobre un camp blau marí.
1981–avui dia Bandera del Tinent governador de Saskatchewan L'escut d’armes de Saskatchewan, coronat i envoltat de deu fulles d’auró d'or sobre un camp blau marí.
Bandera del Tinent governador de Terranova i Labrador 1981–avui dia Bandera del Tinent governador de Terranova i Labrador L'escut d’armes de Terranova i Labrador, coronat i envoltat de deu fulles d’auró d'or sobre un camp blau marí.

Comissionats[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera del Comissionat de Nunavut 2009–avui dia Bandera del Comissionat de Nunavut L'escut d’armes de Nunavut envoltat de sis fulles d’auró daurat, dues flors de saxifraga porpra i un iglú sobre un camp blau.
Bandera del Comissionat dels Territoris del Nord-est 2006–avui dia Bandera del Comissionat dels Territoris del Nord-est L'escut d’armes dels Territoris del nord-oest envoltat de sis fulles d’auró d'or i dues flors de rosa de roca i un parell de narvals adorats sobre un camp blau.
Bandera del Comissionat del Yukon 2007–avui dia Bandera del Comissionat del Yukon L'escut d’armes de Yukon envoltat de sis fulles d’auró d'or, dues flors de cameneri i un gos malamut d'Alaska sobre un camp blau,

Províncies i territoris[modifica]

Províncies[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera d'Alberta 1968–avui dia Bandera d'Alberta Un camp blau marí amb l'escut provincial al centre.
Bandera de la Colúmbia Britànica 1960–avui dia Bandera de la Colúmbia Britànica Estendard amb les armes de l'escut de la província. Al terç superior la bandera del Regne Unit carregada al centre amb una corona; a la franja inferior, de dos terços d'amplada, mostra un sol ponent sobre tres franges blaves ondulades i quatre de blanques.[8]
Bandera de l'Illa del Príncep Eduard 1964–avui dia Bandera de l'Illa del Príncep Eduard Estendard amb les armes de l'escut de la província; un lleó passant sobre un camp vermell al terç superior i a l'inferior es mostra una illa en la qual apareixen tres petits roures sota la protecció d'un gran roure que representa la Gran Bretanya. Els tres costats que no toquen el pal porten una bordura de bandes vermelles i blanques.[9]
Bandera de Nova Brunswick 1965–avui dia Bandera de Nova Brunswick Estendard amb les armes de l'escut de la província; un lleó passant sobre un camp vermell al terç superior i sobre un camp daurat un lymphad o galera sobre tres franges ondulades al terç inferior.
Bandera de Nova Escòcia 1858–avui dia Bandera de Nova Escòcia Un camp blanc amb un sautor blau i damunt l'escussó de Nova Escòcia centrat; un camp d'or amb un lleó rampant envoltat d'una doble vora decorada amb flors de lis tot de gules.[10]
Bandera de Manitoba 1965–avui dia Bandera de Manitoba Pavelló vermell britànic amb l'escut d'armes de Manitoba; una creu de Sant Jordi a la part superior i un búfal sobre fons verd a la inferior, al vol.
Bandera d'Ontario 1965–avui dia Bandera d'Ontario Pavelló vermell britànic amb l'escut d'armes d’Ontario; una creu de Sant Jordi a la part superior i tres fulles d'auró d'or sobre un camp verd, al vol.
Bandera del Quebec 1948–avui dia Bandera del Quebec Un camp blau amb una creu blanca confinada per quatre flors de lis també blanques.
Bandera de Saskatchewan 1969–avui dia Bandera de Saskatchewan Un camp dividit en dues meitats horitzontals. A la superior de color verd i al costat del pal hi ha l'escut d'armes de la província, la inferior és groga i entre totes dues i al vol hi ha un lliri de les praderies (Lilium philadelphicum).
Bandera de Terranova i Labrador 1980–avui dia Bandera de Terranova i Labrador Dissenyada per l'artista Christopher Pratt, mostra un camp partit en vertical de blau marí i blanc amb un bordura del mateix color. Una creu ordinària i un sautor blanc, dues divisions triangulars revestides de vermell al vol, una fletxa daurada entre els dos triangles.[11]

Territoris[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de Nunavut 1999–avui dia Bandera de Nunavut Un camp partit verticalment de groc i blanc amb un inukshuk vermell carregat al centre i una estrella blava de cinc puntes al vol superior.[12]
Bandera dels Territoris del Nord-oest 1969–avui dia Bandera dels Territoris del Nord-oest Formada per un camp blau marí amb un quadrat blanc al centre, els costats del qual mesuren com la bandera d'alt. Dins el quadrat blanc hi ha l'escut d'armes provincial.[13]
Bandera del Yukon 2007–avui dia Bandera del Yukon Bandera tricolor vertical en verd, blanc i blau amb l'escut provincial sobre dos rams de cameneri i sota un gos malamut d'Alaska centrat a la franja blanca més ample.[14]

Nacions indígenes[modifica]

Blackfoot[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de la Confederació Blackfoot Desconeguda Bandera de la Confederació Blackfoot
Bandera de la nació Kainai Desconeguda Bandera de la nació Kainai. Pavelló blau cel amb en nom "BLOOD TRIBE" sota la Union Jack i al vol un sol groc, dues tendes tipi blau i vermella, i una pipa i una destral creuades. A la part inferior una franja dentada blau marí.
Bandera de la nació Piikani Desconeguda Bandera de la nació Piikani. De camp vermell amb l'emblema de la nació en blanc i negre i al vol, la paraula "PEICAH" en vertical i en blanc.
Bandera de la nació Siksika Desconeguda Bandera de la nació Siksika. De camp vermell amb l'emblema de la nació sota les paraules "SIKSIKA NATION" al vol, al cantó del pal hi ha la silueta d'una tenda tipi amb la bandera britànica.

Cree[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de la nació Beaver Lake Cree Desconeguda Bandera de la nació Beaver Lake Cree
Bandera de la nació Bigstone Cree Desconeguda Bandera de la nació Bigstone Cree
Bandera de la nació Cree de Wemindji Desconeguda Bandera de la nació Cree de Wemindji
Bandera de la nació Cree de Nemaska Desconeguda Bandera de la nació Cree de Nemaska
Bandera de la nació Driftpile Desconeguda Bandera de la nació Driftpile
Bandera de la nació Enoch Cree Desconeguda Bandera de la nació Enoch Cree
Bandera de la nació Fisher River Cree Desconeguda Bandera de la nació Fisher River Cree
Bandera de la nació James Smith Cree Desconeguda Bandera de la nació James Smith Cree
Bandera de la Kapawe'no First Nation Desconeguda Bandera de la Kapawe'no First Nation
Bandera de la Kitchenuhmaykoosib Inninuwug First Nation Desconeguda Bandera de la Kitchenuhmaykoosib Inninuwug First Nation
Bandera de Nunatsiavut Desconeguda Bandera de la nació Bigstone Cree
Bandera de la Mikisew Cree First Nation Desconeguda Bandera de la Mikisew Cree First Nation
Bandera de la Neskantaga First Nation Desconeguda Bandera de la Neskantaga First Nation
Bandera de la Nishnawbe Aski Nation Desconeguda Bandera de la Nishnawbe Aski Nation
Bandera de la Nisichawayasihk Cree Nation Desconeguda Bandera de la Nisichawayasihk Cree Nation
Bandera de la Oujé-Bougoumou Cree Nation Desconeguda Bandera de la Oujé-Bougoumou Cree Nation
Bandera de la Peguis First Nation Desconeguda Bandera de la Peguis First Nation
Bandera de la Peepeekisis Cree Nation Desconeguda Bandera de la Peepeekisis Cree Nation
Bandera de la Pimicikamak Cree Nation Desconeguda Bandera de la Pimicikamak Cree Nation
Desconeguda Bandera de la Piapot First Nation
Bandera de la Red Earth Cree Nation Desconeguda Bandera de la Red Earth Cree Nation
Bandera de la Sapotaweyak Cree Nation Desconeguda Bandera de la Sapotaweyak Cree Nation

Inuit[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de Nunatsiavut 2005-avui dia Bandera de Nunatsiavut La bandera presenta sobre un fons blanc el tradicional Inukshuk inuit en colors blanc, blau i verd. Aquest colors fant ressò de la bandera de Labrador (província on es troba el territori autònom de Nunatsiavut).
2018-avui dia Bandera de NunatuKavut (no oficial) La bandera és de fons blau amb dues estretes flanges verticals blanca i verda al costat del pal. Al centre es representa un ulu, un ganivet tradicional de dona inuit. A la fulla de l’ulu hi ha un kudlik, una llàntia tradicional d’oli de foca (tradicionalment utilitzat per il·luminar, escalfar i cuinar). Al mànec de l’ulu hi ha un equip de gossos que arrastra un trineu amb una foca.[15]
Bandera de Nunavik Desconeguda Bandera de Nunavik (no oficial) Bandera de color blau amb un símbol central en blanc, colors també del Quebec, on es troba Nunavik. El símbol representa un ocell amb un nombre de plomes igual al nombre de comunitats. El disseny també evoca la forma d’una cornamenta d'un caribú.[16]
Bandera de Inuvialuit 1984-avui dia Bandera de la Regió d’Assentament Inuvialuit Bandera de fons blau cel on s'hi representa, lleugerament desplaçat a l'esquerra, un girfalc o falcó sagrat (Falco rusticolus)[17] en color blanc.[18]

Altres nacions[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de la nació Anishinabek Desconeguda Bandera de la nació Anishinabek Sobre un camp blanc un ocell del tro Anishinabek, dissenyat Gran Cap Ben Wawia.
Bandera de la nació Atikamekw Desconeguda Bandera de la nació Atikamekw Sobre un camp vermell mitja rodella blanca amb tres proes de canoes verdes sobre unes onades.
Bandera de la nació Gwich'in Desconeguda Bandera de la nació Gwich'in Un camp verd amb una figura central d'un ren blanc i negre i un sol vermell. Afegeix també les frases Proud to be Gwich'in i GWICH'IN NATION.[19]
Bandera de la nació Haida Desconeguda Bandera de la nació Haida Una àliga i un corb envoltats d’un cercle, carregat al centre d'un camp vermell.
Bandera de la nació Haisla Desconeguda Bandera de la nació Haisla
Bandera de la nació Innu Desconeguda Bandera de la nació Innu Faixes horitzontals de color verd, blanc i blau cel, blanc i verd, la blava més ample que la resta carrega una raqueta de neu centrada i flanquejada per dues calaveres de ren a banda i banda.
Bandera de la nació Innu Matimekush-Lac John Desconeguda Bandera de la nació Innu Matimekush-Lac John Bandera tricolor vertical de chartreuse, blanc i verd, sent la blanca més ample perque carrega al centre l'escut de la nació Innu Matimekush-Lac John.
Bandera de la Confederació Iroquesa 1980-avui dia Bandera de la Confederació Iroquesa Bandera morada carregada amb el cinturó Hiawatha; quatre quadrats blancs connectats i un pi de Weymouth al centre.[20] Disseny de Rick Hill, Harold i Tim Johnson.
Bandera de la nació Metis 1816-avui dia Bandera Métis La bandera mostra un símbol d'infinit blanc sobre un camp blau. El símbol representa la barreja dels immigrants europeus i els pobles de les Primeres Nacions, que va crear una cultura nova i diferent. Actualment, la bandera de fons blau ha estat acceptada pel Consell Nacional dels Métis com a bandera oficial de la nació Métis, mentre que la bandera en vermell és l'ensenya provincial de la Nació Métis d'Alberta.[21]
Bandera de la nació Micmac Mitjans anys 1980-avui dia Bandera de la nació Mik'mag Un camp vermell amb vores grogues a esquerra i dreta, una rodella quartejada carregada al centre. la rodella representa la unitat i la força del poble Mi'kmaq. Les 4 direccions representen les quatre estacions i les quatre etapes de la vida. El vermell representa la força i la potència, el groc representa el sol, el blau l’aigua i el cel, i el verd representa els colors de la natura.[22]
Bandera de la nació Musqueam 2019-avui dia Bandera de la nació Musqueam Un camp de color xarxet amb un quadrat blanc al centre, els costats del qual mesuren com la bandera d'alt. Dins el quadrat blanc hi ha una punta de fletxa al centre que representa un salmó que salta per sobre d’una xarxa.. Disseny de l'artista Susan Point.[23]
Bandera del poble Nakoda Desconeguda Bandera del poble Nakoda Dues franges verticals estretes separades per un quadrat groc que conté a dalt i a baix dues estretes bandes blau cel, sobre aquesta última tres trianges blau marí, al centre un important símbol Stoney Nakoda, una encaixada de mans en presència d’una pipa sagrada dins d’un cercle emplomallat que parla de la totalitat de la vida.[24]
2001-avui dia Bandera de la nació Nisga'a Bandera tricolor de disseny "pal canadenc" amb els colors tradicionsals: negre, blanc i sanguini. Al centre hi trobem el "hayatskw",[25] un escut de coure que simbolitza la història de la nació Nisga'a, envoltada de dos òvals negre i sanguini. Els òvals representen un arc de Sant Martí.[26]
Bandera de la nació Nuxálks Desconeguda Bandera de la nació Nuxálks
Bandera de la nació Ojibwa del Canadà Desconeguda Bandera de la nació Ojibwa del Canadà Dividida horitzontalment en una franja blau cel i una marró, carrega un símbol al centre.
Bandera de la nació Secwépemc Desconeguda Bandera de la nació Secwépemc
Bandera dels St'at'imcets Desconeguda Bandera de la nació St'át'imc De camp blau marí, al centre s'hi troba l’àliga que simbolitza la visió, el lideratge i la transcendència. La roda de la medicina reconeix les quatre direccions, les quatre nacionalitats i les quatre edats, cosa que significa equilibri. Les onze plomes representen les onze comunitats dins de la nació St'át'imc.[27]
Desconeguda Bandera de la nació Tàłtàn La bandera representa els dos clans de la nació: el Corb (o Tseskʼiya) i el Llop (o Chʼioyone). Cada clan es divideix en diversos grups familiars.[28]
Bandera del Teslin Tlingit Council 2012-avui dia Bandera del Teslin Tlingit Council (Tlingit) De franges horitzontals, vermell-blanc-vermell, 1-3-1, amb cinc tòtems al centre, d’esquerra a dreta: Kùkhhittàn (nens del corb), Ishklitàn (granota), Yanyèdi (llop), Sèshitàn (castor), Dakhlʼawèdi (àliga).
Bandera dels Dogrib Desconeguda Bandera dels Tli Cho (Tłı̨chǫ) La bandera encarna la força i la unitat del poble Tli Cho. Les tendes representen les quatre comunitats: Behchokǫ̀, Whatì, Gamètì i Wekweètì. El camp blau marí reflecteix l'ampli territori. La sortida del sol i el riu que flueix capturen les paraules del cap Monfwi ("que mentre el sol surti, el riu flueix i la terra no es mogui, no se’ns restringirà la nostra forma de vida"). Finalment, l'estel Polar representa una nova era per al Tłı̨chǫ, ja que es mouen units al futur compromesos amb la protecció de la llengua, la cultura i la forma de vida per a les generacions futures. La bandera fou dissenyada per James Wah-shee.[29]
Bandera de la nació Sechelt Desconeguda Bandera de la nació Sechelt

Comunitats francòfones[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Acàdia 1884–avui dia Bandera d'Acàdia Pren per base la bandera francesa (tres pals verticals del mateix gruix: blau vora el pal, blanc i roig al vol) a la que hi afegeix un estel daurat de cinc puntes a la franja blava. Segons Perry Biddiscombe, la tricolor representa la pàtria dels acadians, l'estel a l'"Stella Maris" (símbol de Maria, símbol nacional acadià i patrona dels mariners) al pal blau (el color de Maria) i el daurat representa al Papat.[30][31]
Bandera dels francòfons d'Ontario 1975–avui dia Bandera dels francòfons d'Ontario El disseny consta de dues bandes en verd i blanc. La banda esquerra conté una flor blanca al centre, mentre que la banda dreta conté un trillium verd estilitzat al centre. El verd representa els mesos d’estiu, mentre que el blanc representa els mesos d’hivern. El trillium és el símbol floral d'Ontario, mentre que la flor de lis representa l'herència francesa de la comunitat franco-ontariana. Disseny de Gaétan Gervais i Michel Dupuis.[32][33]
Bandera Fransaskois 2005–avui dia Bandera Fransaskois El disseny consta d'un camp groc (símbol dels camps de blat de la província) amb una creu d'estiu escandinau de color verd fosc en record pel suport de l’Església Catòlica Romana i el seu clergat en el desenvolupament primerenc de la comunitat canadenca francesa de Saskatchewan. S'inclou una flor de lis vermella en representació de l'herència francesa.[34][35]
Bandera dels francòfons de Manitoba 2005–avui dia Bandera dels francòfons de Manitoba El disseny presenta una franja horitzontal vermella que representa el riu Roig i una altra groga que representa el blat de Manitoba. Les arrels de color verd intens es converteixen en una planta frondosa que dibuixa una "F" estilitzada en referència als francòfons.[36][37]
Bandera dels francòfons de la Colúmbia Britànica 1982–avui dia Bandera dels francòfons de la Colúmbia Britànica La bandera, adoptada el 1982, presenta un camp blanc sobre el que s'hi dibuixa un sanguinyol del Pacífic (Cornus nuttallii), l'emblema floral de la Colúmbia Britànica i dues línies blau marí que volen evocar l'oceà Pacífic i les Muntanyes Rocoses. El cercle central groc del saguinyol representa el sol on toca un pètal de la flor de lis estilitzada en representació de la francofonia.[38][39]
Bandera dels francòfons d'Alberta 1982–avui dia Bandera dels francòfons d'Alberta La bandera de camp tallat blau i blanc separades per dues bandes diagonals que alternen els colors. Carrega amb una flor de lis blanca (símbol i color que representen la francofonia) al pal i una rosa silvestre vermella (representant la provincial d'Alberta) al vol.[40][41]
Bandera dels francòfons del Yukon 1986–avui dia Bandera dels francòfons del Yukon La bandera de camp blau amb dos rectangles blancs separats per una franja groga, tot disposat en diagonal. El blau simbolitza la comunitat francòfona i el cel del Yukon; el groc evoca la febre de l'or del 1898 i la presència francòfona primerenca al territori; i el blanc, la neu que cobreix el paisatge del Yukon durant bona part de l'any.[42][43]
Bandera dels francòfons de Terranova i Labrador 1986–avui dia Bandera dels francòfons de Terranova i Labrador Els tres panells desiguals de vermell, blanc i blau representen els orígens francesos de la comunitat. Les dues veles grogues són el color d'Acàdia i signifiquen l’arribada dels seus avantpassats comuns. La vela superior està decorada amb una branca de tamarack (Larix laricina), l'emblema de Labrador, i la inferior amb una Sarracenia purpurea, l'emblema floral oficial de Terranova i Labrador.[44][45]
Enllaç al fitxer 1992–avui dia Bandera dels francòfons dels Territoris del Nord-est Bandera de color blau cel on es representa una base corba banca amb un ós polar que mira un símbol format per mitja flor de lis i mig floc de neu. El color blau representa l’herència francesa de la comunitat. La corba representa el paral·lel 60, per sobre del qual es troben els territoris, a prop del pol nord. L’ós polar és un símbol de llibertat i natura a l’ampli nord. El floc de neu i la flor de lis representen la comunitat francòfona i les seves arrels del nord.[46][47]
Bandera dels francòfons de Nunavut 1992–avui dia Bandera dels francòfons de Nunavut Bandera de franges horitzontals blava i blanca en representació el cel àrtic i la neu, abundantment present al territori. La forma central representa un iglú i, dinsd'aquest, un inukshuk que simbolitza la presència humana. Una flor de dent de lleó (Taraxacum) solitària creix als peu.[48][49]

Altres comunitats[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera dels canadencs gaèlics 2008-avui dia Canadencs gaèlics Camp blau amb una silueta de salmó amb unes ondulacions al seu voltant. La figura forma una "G" estilitzada com a símbol del gaèlic. Fou adoptada pel Comhairle na Gàidhlig (Consell Gaèlic de Nova Escòcia).[50]
Bandera Afroamericans de Nova Escòcia 2021–avui dia Afroamericans de Nova Escòcia Tricolor vertical de vermell, groc i verd amb l'estilització en negre d'una Sankofa,[51] antic símbol d'Adinkra concebut a l'Àfrica occidental, que vol significar la importància de portar el coneixement del passat cap al present. Fou dissenyada per Wendie Wilson i es va presentar per primera vegada el febrer de 2021.[52]
Bandera dels anglòfons del Quebec Desconeguda Bandera dels anglòfons del Quebec (proposta) Una creu de sant Jordi en representació de la cultura anglòfona del Quebec. Una flor de lis central representant el Quebec, quatre estels vermells de cinc puntes són el poble anglo-quebequès als quatre racons de la província. El blau simbolitza les moltes vies fluvials del Quebec.[53]

Banderes municipals[modifica]

Alberta[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
1983–avui dia Bandera de Calgary Un camp vermell amb dues franges estretes blanques a la part superior i inferior i una lletra "C" estilitzada amb un barret de cowboy lleugerament descentrat cap al pal. Es va adoptar l'any 1983 com a resultat d'un concurs. Gwin Clarke i Yvonne Fritz, un antic membre de l'Assemblea Legislativa d'Alberta, van crear-ne el disseny.
Enllaç al fitxer Desconeguda Bandera de Camrose Un camp blau amb una banda vermella en diagonal, de vora blanca, amb la isncripció "CAMROSE" en blanc, i una estilitzada rosa vermella al vol.[54]
Bandera de Lethbridge 1971-avui dia Bandera de Lethbridge La bandera està formada per set faixes horitzontals vermelles i sis de blanques i un cantó de blau marí i blanc. Totes les franges vermelles són de la mateixa amplada excepte la cinquena des de dalt, que correspon a la base del cantó i és molt més estreta. Les dues franges blanques inferiors són més amples que les vermelles i també més amples que les blanques superiors. El cantó és blanc amb una vora blau marí i set línies horitzontals estretes de blau marí, igualment espaiades, formant vuit franges blanques. Alineat amb la part superior esquerra del cantó hi ha un rectangle de la meitat de l'amplada del cantó i tres quarts de la seva alçada, travessat per dues estretes línies horitzontals de color blau marí, igualment espaiades. Una barra vertical de blau marí recorre de dalt a baix d'aquest rectangle, un terç de la seva amplada. La bandera s'aproxima a la bandera original de Fort Whoop-Up (el sobrenom de Fort Hamilton), un lloc comercial establert el 1869 com el primer assentament no natiu a Lethbridge.[55]

Colúmbia Britànica[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de Dawson Creek 2008-avui dia Bandera de Dawson Creek Bandera de tres franges verticals, sent la central blanca i del doble d'amblada de les laterals (anomenat pal canadenc) de color blau. Porta l'emblema municipal centrat en colors blau i groc, la silueta del senyal de l'Alaska Highway Mile 0 en representació de l'efecte transformador que va tenir l'autopista d'Alaska a la ciutat quan es va construir durant la Segona Guerra Mundial.[56]
Desconeguda Bandera de Delta Un camp verd amb un triangle buit de groc centrat amb un cercle dins seu. El triangle representa les tres comunitats que formen el municipi (North Delta, Ladner, i Tsawassen (o South Delta)), així com la lletra grega Delta del seu nom. El cercle interior simbolitza l'assentament del municipi al delta del riu Fraser.[57]
Bandera de Fernie 2004-avui dia Bandera de Fernie La ciutat mostra dues banderes. La primera formada per un camp daurat amb l'escut col·locat al cantó superior esquerre i al vol la insígnia de la ciutat (un diamant negre que conté el cap d'un uapití lleugerament girat cap a l'esquerra). La segona bandera és l'estendard clàssic de l'heràldica amb l'escut redibuixat per adaptar-se a un format rectangular.[58]
Enllaç al fitxer 2005-avui dia Bandera de Kimberley La bandera té el format de pal canadenc en color verd-groc-verd, amb l'escut al centre i de proporcions 1:2 com la bandera nacional. A l'escut el verd representa el ric bosc que envolta la ciutat, i la faixa dentada el paisatge de muntanya; el rectangle és la ciutat i el pal ondulat representa el torrent de Mark Creek.[59]
Bandera de Prince George 1995-avui dia Bandera de Prince George La bandera està dividida horitzontalment per dues faixes ondulades de groc daurat sobre blau, cadascuna d'una dècima part de l'alçada de la bandera i amb nou ondulacions. Damunt hi ha un camp blau amb dos grans flocs de neu blancs estilitzats i centrats als costats dret i esquerre; sota d'ells un camp groc daurat amb una gran quinquefoli (una flor heràldica de cinc puntes amb pètals ondulats) blau ressaltat en blanc, al centre.[60][61]

No oficials[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de la dualitat canadenca 1995 Bandera de la dualitat canadenca També anomenada bandera canadenca de la unitat i que afegeix dues franges verticals estretes blaves a l'actual bandera nacional. Bandera que es va distribuir originalment durant el període previ al referèndum del Quebec de 1995 per mostrar la unitat del Canadà.[62]
Tricolor de Terranova Finals s. XIX–avui dia Bandera de Terranova Tricolor vertical d'igual mida en colors verd, blanc i rosa.
Bandera de Labrador 1974–avui dia Bandera de Labrador Bandera formada per tres barres horitzontals en proporcions 2:1:2, sent blanca la superior, verda la del mig i blau cel la inferior. Una branca estilitzada de tamarack (Larix laricina), emblema de Labrador, se situa al cantó del pal.[63]
Bandera de Saguenay–Lac-Saint-Jean 1938–avui dia Bandera de Saguenay–Lac-Saint-Jean Una creu central grisa fimbrejada de vermell es col·loca sobre un camp verd a la part superior i un de groc a la part inferior.[64]
Bandera de l'illa de Vancouver 1988–avui dia Bandera de l'illa de Vancouver Pavelló blau amb el segell de la Colònia de l'illa de Vancouver. El disseny de la bandera, de 1988, està basat en les regles establertes per l’almirallat britànic per a les banderes colonials del 1865 i en elements del gran segell de la colònia de l’illa, establert el 1849. El segell està format pel Trident de Neptú i el Caduceu de Mercuri creuats en sautor (combinació de les armes reials de la reina Victòria I). Sobre elles hi ha una pinya, i a sota, un castor sobre una petita illa envoltada d’aigües tranquil·les.[65]
Bandera de l'Oest del Canadà 1988–avui dia Bandera de l'Oest del Canadà Bandera adoptada el 1988 pel "Western Independence Party". Partit polític canadenc que defensava la separació de les províncies del Canadà occidental de la resta per formar un nou país. L'abril de 2005 va adoptar el nom de "Western Canada Party".
Bandera de l'illa del Cap Bretó 1988–avui dia Bandera de l'illa del Cap Bretó Formada per un camp verd bosc i un pal canadenc blanc, és a dir, amb un quadrat centrat i els costats del qual mesuren com la bandera d'alt. Sobre un sautor també verd bosc, un cercle groc amb les paraules "CAPE BRETON ISLAND" a dalt i "CANADA" a baix que envolten un mapa de l'illa. Tot i ser la bandera més utilitzada, no és la bandera oficial i és discutida pels partidaris de la bandera oficialment reconeguda de 1993 dissenyada per Kelly Gooding.[66]

Referències[modifica]

  1. «The Prince of Wales» (en anglès). The Governor General of Canada. [Consulta: 9 maig 2023].
  2. «The Princess Anne, Princess Royal» (en anglès). The Governor General of Canada. [Consulta: 9 maig 2023].
  3. «The Prince Andrew, Duke of York» (en anglès). The Governor General of Canada. [Consulta: 9 maig 2023].
  4. «The Prince Edward, Earl of Wessex» (en anglès). The Governor General of Canada. [Consulta: 9 maig 2023].
  5. «Members of the Royal Family» (en anglès). The Governor General of Canada. [Consulta: 9 maig 2023].
  6. «QUEEN ELIZABETH II» (en anglès). The Governor General of Canada. [Consulta: 9 maig 2023].
  7. «Governor General's Flag» (en anglès). The Governor General of Canada. Arxivat de l'original el 13 de desembre 2021. [Consulta: 4 agost 2021].
  8. «The Emblems of British Columbia. Reproducing the flag of British Columbia» (en anglès). Province of British Columbia. [Consulta: 30 abril 2020].
  9. «PEI Provincial Flag Guidelines» (en anglès). Government of Prince Edward Island. [Consulta: 28 maig 2020].
  10. «The Flag of Nova Scotia» (en anglès). Nova Scotia Legislature. [Consulta: 4 agost 2021].
  11. «Provincial Flag» (en anglès). Government of Newfoundland and Labrador. [Consulta: 30 maig 2020].
  12. «TERRITORY OF NUNAVUT» (en anglès). The Governor General of Canada. [Consulta: 4 agost 2021].
  13. «Symbols of the NWT» (en anglès). Legislative Assembly of The Northwest Territories.
  14. «The Yukon Flag» (en anglès). Wayback Machine. Arxivat de l'original el 17 d’octubre 2006. [Consulta: 4 agost 2021].
  15. «Who we are. Our flag.» (en anglès). Nunatukavut. [Consulta: 28 setembre 2021].
  16. George, Jane «A Nunavik flag could inspire the region: designer» (en anglès). Nunatsiaq News, 09-05-2013 [Consulta: 28 setembre 2021].
  17. Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, la designació catalana del Falco rusticolus és «girfalc» o «falcó sagrat».«girfalc». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
    «falcó». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  18. «Our Logo - The Gyrfalcon» (en anglès). Inuvialuit Regional Corporation. [Consulta: 30 setembre 2021].
  19. «ABOUT GTC» (en anglès). Gwich'in Tribal Council. [Consulta: 10 maig 2023].
  20. «Hiawatha Belt» (en anglès). Onondaga Nation. [Consulta: 4 agost 2021].
  21. «Our Flag» (en anglès). Metis Cultura & Heritage (a WayBack Machine). Arxivat de l'original el 24 de juliol 2013. [Consulta: 21 setembre 2021].
  22. «Natuaqanek flag». Flgs Of The World@llengua=anglès. [Consulta: 4 agost 2021].
  23. «Raising the Musqueam Flag: Acknowledging the past, recognizing our future responsibilities» (en anglès). The University of British Columbia, 19-02-2019 [Consulta: 4 agost 2021].
  24. «Handshake of trust and goodwill: “A man’s word was his bond”» (en anglès). © 2016 Warren Harbeck. [Consulta: 21 setembre 2021].
  25. «NISGA'A NATION» (en anglès). The Governor General of Canada. [Consulta: 21 setembre 2021].
  26. «Nisga'a Nation (Canada)» (en anglès). Flags Of The World.
  27. «St'at'imc Nation (Canada)» (en anglès). Flags Of The World. [Consulta: 21 setembre 2021].
  28. «Culture» (en anglès). Tahltan Central Government. [Consulta: 21 setembre 2021].
  29. «The Tłı̨chǫ flag» (en anglès). TŁĮCHǪ GOVERNMENT. [Consulta: 21 setembre 2021].
  30. «Acadian». Government of Canada. [Consulta: 23 gener 2023].
  31. Biddiscombe, Perry «"Le Tricolore et l'étoile"; The Origin of the Acadian National Flag, 1867-1912» (en anglès). Acadiensis. Journal of the History of the Atlantic Region, Vol. XX, No. 1 Autumn/Automne 1990, 09-09-1990, pàg. 28 [Consulta: 30 setembre 2021].
  32. «Franco-Ontarian». Government of Canada. [Consulta: 23 gener 2023].
  33. «Franco-Ontarian Flag» (en anglès). Encylcopedia of French Cultural Heritage in North America. [Consulta: 30 setembre 2021].
  34. «Fransaskois». Government of Canada. [Consulta: 23 gener 2023].
  35. «The Fransaskois Flag» (en anglès). Bonjour Saskatchewan. [Consulta: 30 setembre 2021].
  36. «Franco-Manitoban». Government of Canada. [Consulta: 23 gener 2023].
  37. «Franco-Manitoban Flag» (en anglès). The Governor General of Canada. [Consulta: 30 setembre 2021].
  38. «Franco-Columbian». Government of Canada. [Consulta: 23 gener 2023].
  39. «A new flag flies over British Columbia’s French-speaking communities» (en anglès). Office of the Commissioner of Official Languages. Arxivat de l'original el 30 de setembre 2021. [Consulta: 30 setembre 2021].
  40. «Franco-Albertan». Government of Canada. [Consulta: 23 gener 2023].
  41. «The Franco-Albertan flag flies for the first time» (en anglès). Office of the Commissioner of Official Languages. Arxivat de l'original el 30 de setembre 2021. [Consulta: 30 setembre 2021].
  42. «Francophone community in Yukon». Government of Canada. [Consulta: 23 gener 2023].
  43. «The Franco-Yukonnais flag shows its colours for the first time» (en anglès). Office of the Commissioner of Official Languages. Arxivat de l'original el 30 de setembre 2021. [Consulta: 30 setembre 2021].
  44. «Francophone community in Newfoundland and Labrador». Government of Canada. [Consulta: 23 gener 2023].
  45. «The Franco-Newfoundland and Labrador flag is adopted» (en anglès). Office of the Commissioner of Official Languages. Arxivat de l'original el 30 de setembre 2021. [Consulta: 30 setembre 2021].
  46. «Francophone community in the Northwest Territories» (en anglès). Government of Canada. [Consulta: 23 gener 2023].
  47. «The Franco-Tenois flag flies ‘a nouveau’» (en anglès). Life in Inuvik, Northwest Territories, 09-03-2010 [Consulta: 23 gener 2023].
  48. «Association des francophones du Nunavut». Government of Canada. [Consulta: 23 gener 2023].
  49. «Franco-Nunavois (Nunavut, Canada)» (en anglès). Flags Of The World. [Consulta: 1r octubre 2021].
  50. Gaelic Nova Scotia: A Resource Guide (en anglès). Crown copyright, Province of Nova Scotia, juny 2019, p. 88. ISBN 978-1-55457-976-1 [Consulta: 10 maig 2023]. 
  51. «African Tradition, Proverbs, and Sankofa». The Spirituals Project at the University of Denver. Arxivat de l'original el 20 d'abril de 2011. [Consulta: 10 maig 2023].
  52. Currie, Brooklyn «New official African Nova Scotian flag looking to connect past, present and future» (en anglès). CBC News, 15-02-2021 [Consulta: 10 maig 2023].
  53. «Anglo-Quebecker Identity Flag». Flags Of The World. [Consulta: 10 maig 2023].
  54. «Camrose, Alberta (Canada)». Flags Of The World. [Consulta: 27 octubre 2021].
  55. «Lethbridge, Alberta (Canada)». Flags Of The World. [Consulta: 27 octubre 2021].
  56. «THE CORPORATION OF THE CITY OF DAWSON CREEK» (en anglès). The Governor General of Canada. [Consulta: 27 octubre 2021].
  57. «Delta, British Columbia (Canada)» (en anglès). Flags Of The World. [Consulta: 27 octubre 2021].
  58. «Coat of Arms» (en anglès). City of Fernie. [Consulta: 3 novembre 2021].
  59. «Kimberley Coat of Arms / Proclamation & Symbolism» (en anglès). City of Kimberley. [Consulta: 3 novembre 2021].
  60. «Prince George, British Columbia (Canada)». Flags Of The World. [Consulta: 3 novembre 2021].
  61. «City of Prince George» (en anglès). [Consulta: 3 novembre 2021].
  62. «Canadian Duality Flag - Drapeau Dualité Canadienne». trcf.ca. [Consulta: 4 octubre 2021].
  63. «The Labrador Flag» (en anglès). Labrador Heritage Society. [Consulta: 1r octubre 2021].
  64. «Drapeau du Saguenay de 1938. Vue générale» (en francès). Culture et Communications. Gouvernement du Québec.. [Consulta: 1r octubre 2021].
  65. «Vancouver Island (British Colony, Canada)». Flags of The World. [Consulta: 1r octubre 2021].
  66. «Woman wants Cape Breton flag designed by her daughter recognized» (en anglès). Saltwire, 02-10-2017 [Consulta: 4 octubre 2021].