Llista de representacions de Catalunya a l'exterior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta és la llista de la representació de Catalunya a l'exterior. Catalunya compta amb una diversitat de delegacions i oficines fora del seu territori que, tot i no disposar d'estatus diplomàtic ni de competències en afers exteriors, faciliten l'exercici de l'acció exterior de la Generalitat de Catalunya allà on sigui d'interès fomentar-la, especialment pel que fa a aspectes com l'econòmic, el cultural i el manteniment del diàleg bilateral amb els governs dels Estats o entitats subnacionals corresponents, així com facilitar la informació a aquests i als mitjans de comunicació estrangers.

Arran de la intervenció de la Generalitat mitjançant l'article 155 de la Constitució espanyola, el govern de l'Estat va tancar totes les delegacions tret de la de Brussel·les per estar reconeguda estatutàriament. El juny de 2018 el nou conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, anuncià la reobertura de les delegacions en un termini breu de temps, començant per les de Londres, Berlín, Roma, Ginebra i Washington D.C.[1]

A finals de l'any 2019, el Ministeri d'Afers Exteriors d'Espanya dirigit per Josep Borrell va presentar un recurs davant del TSJC contra l'obertura de les delegacions de Mèxic i l'Amèrica Central, el Con Sud i de l'Àfrica del Nord, amb seus a Mèxic, Argentina i Tunísia, respectivament. Aquest fet va provocar la paralització d'aquestes seus fins que a principis del 2020 es va reprendre el funcionament normal amb l'assumpció de part de la Generalitat dels requeriments del Govern Espanyol.[2] Posteriorment, l'obertura de delegacions ha estat constant i ja supera la vintena.

Delegacions del Govern[modifica]

Organismes Internacionals

Amèrica

Europa

  • Delegació a Suïssa Suïssa. Amb àmbit territorial a Suïssa, però inclou també els organismes internacionals que hi són presents. Té la seu a Ginebra, i el delegat actual és Gabriel Boichat Sancho des del juny del 2020.

Àfrica

Àsia

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]