Llista dels estats sobirans amb menys temps de vida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta és una llista dels estats sobirans amb menys temps de vida (excloent-ne les micronacions) que han durat menys d'un any.

Definició[modifica]

La categorització dels estats sempre ha interessat a la doctrina política i a la ciència jurídica constitucionalista i internacional, tot i que són molts i, de vegades contradictoris, els criteris amb què es fa una classificació de les entitats estatals, fins i tot a la cara de la varietat de possibles investigacions que aquest últim pot presentar.

En general, es pot distingir entre aquells que creuen que un Estat «existeix» només per qüestions de fet (de facto) i que és reconegut com a tal només si la majoria dels altres estats ha procedit formalment en aquest sentit (de iure) (teoria de la personalitat legal internacional),[1] i els que creuen que l'efectivitat i la independència són els elements primaris per admetre l'existència d'un estat i, per tant, el reconeixement d'altres estats no assumeix un valor constitutiu.[2]

En el pla fàctic, segons Wimmer i Min,[3] el punt de partida per a una categorització dels estats és el d'unitat geogràfica. Wimmer i Min dedueixen l'existència d'entitats estatals analitzant les transformacions en certes zones geogràfiques, tenint en compte l'estat actual de la realitat en un espai i temps determinat. Aquesta classificació fa que sigui impossible distingir les entitats que realment han aconseguit la independència i els que, malgrat que ja tinguin elements propis d'un Estat, segueixen depenent d'altres estats.

En aquest sentit, ens hem enfrontat al problema de definir els «estats de facto». Un element clau de l'efectivitat dels estats és la seva durada, encara que hi ha criteris de temps diferents per determinar la condició d'estat d'un estat. Segons una doctrina,[4] els estats a curt termini no es poden considerar com a estats de facto, ja que un període de govern real inferior als 24 mesos es considera «merament transitori» per tenir una política efectiva. L'element temporal sembla, per tant, crucial per a la distinció entre estats de facto i estats de curta durada, ja que aquests últims tenen tots els atributs atribuïts a l'anterior. Igual que els estats de facto, els estats de curta durada tenen per una banda declarada oficialment la seva independència o han expressat la seva intenció de declarar-la;[5][6] per altra banda, han exercit un govern eficaç o un control militar eficaç sobre el territori i, en alguns casos, també han estat àmpliament reconeguts a nivell internacional (sovint són successors d'estats, àmpliament reconeguts internacionalment, que han proclamat la seva pròpia existència en un pla polític en lloc de proclamar la seva independència, com per exemple la Rússia revolucionària de principis del segle xx).

Llista[modifica]

A continuació es mostra la llista de proclamacions d'estats sobirans amb dades específiques:[a]

  Reconeixement ampli
  Reconeixement limitat
  Sense reconeixement
Estat Declaració Dissolució Duració Predecessor Successor Notes Ref.
República Federativa Democràtica de Russia 19-01-1918 6 hores República Socialista Federada Soviètica de Rússia Formalment proclamada quan l'Assemblea Constituent Russa elegida democràticament va redactar i va adoptar la «Resolució sobre la forma del govern de Rússia», declarant a Rússia com una república federal democràtica. No obstant això, el Comitè Executiu Central Rus va dissoldre l'Assemblea el mateix dia.
Estat Català 06-10-1934 07-10-1934 9 hores Segona República Espanyola Lluís Companys va proclamar l' «Estat Català de la República Federal Espanyola» durant els fets del 6 d'Octubre. Aquest intent secessionista desembocà en l'empresonament dels membres del Govern de Catalunya i la suspensió de l'Estatut de Núria per part de l'Estat espanyol.
Abu Dhabi Emirat d'Abu Dhabi 01-12-1971 02-12-1971 1 dia Estats de la Treva United Arab Emirates Emirats Àrabs Units Els sis emirats havien signat un acord d'unificació uns mesos abans com a part de les negociacions després de la decisió britànica de retirar el control del protectorat. L'Emirat de Ras al-Khaimah es va integrar a la federació a l'any següent.
Ajman Emirat d'Ajman
Dubai Emirat de Dubai
Emirat de Fujairah
Sharjah Emirat de Xarjah
 Emirat d'Umm al-Qaiwain
República de Benin 19-09-1967 20-09-1967 1 dia Biafra Nigeria Nigèria Proclamada durant la Guerra Civil de Nigèria, amb un govern titella de Biafra. Va ser ocupada militarment per Nigèria l'endemà.
Carpato-Ucraïna 15-03-1939 16-03-1939 1 dia Txecoslovàquia Regne d'Hongria Proclamada per Avgustyn Voloshyn. Voloshyn es va nomenar president i li va demanar a Adolf Hitler que el recolzés. Hitler no va respondre i finalment es va annexar a Hongria. 
Crimea 05-05-1992 06-05-1992 1 dia Ucraïna Independència proclamada pel Parlament de Crimea, que encara no havia estat aprovada pel referèndum que s'havia de celebrar el 2 d'agost de 1992. El 6 de maig de 1992, el mateix parlament va declarar que Crimea era part d'Ucraïna. El parlament ucraïnès es va reunir el 15 de maig, va anul·lar la declaració d'independència, i va donar al parlament de Crimea una setmana per cancel·lar el referèndum. [7]
Crimea 17-03-2014 18-03-2014 1 dia Ucraïna Rússia Declaració unilateral d'independència d'Ucraïna durant la Crisi de Crimea, reconeguda només per Rússia. El govern d'Ucraïna i la majoria de la comunitat internacional no van reconèixer la posterior annexió de Crimea a Rússia. [8][9]
República de Galícia 27-06-1931 28-06-1931 1 dia Segona República Espanyola Pedro Campos Couceiro i Antonio Alonso Ríos van declarar que la solució per als problemes de Galícia no passaven per integrar-se en una República Espanyola sinó per optar per la creació d'una república pròpia. Finalment, la negociació entre els espanyols i els gallecs va desactivar el moviment, que va perdre força i finalment va desaparèixer.
República de Puerto Rico 23-09-1868 24-09-1868 1 dia Regne Constitucional d'Espanya Originada a conseqüència de l'aixecament independentista del Grito de Lares, fou fàcilment vençut pels espanyols. El moviment fou avortat ràpidament, seguit d'una forta política repressiva.
Illes Fèroe 18-09-1946 20-09-1946 2 dies Regne de Dinamarca Es va declarar la independència després d'un plebiscit (50,74% a favor i 49,26% en contra), però la declaració va ser anul·lada per Dinamarca argumentant que una majoria dels votants de les Illes Fèroe no havien donat suport a la independència. El rei Cristià X de Dinamarca va dissoldre el Parlament feroès el 24 de setembre.
República Federal de Mindanao 04-10-1990 06-10-1990 2 dies Philippines Filipines Proclamada després que el coronel Alexander Noble i els seus seguidors prenguessin dues guarnicions sense disparar cap tret. Noble es va rendir de forma incondicional dos dies després i va ser detingut. Malgrat l'arrest, Noble va dir que va tenir èxit en el seu objectiu de cridar l'atenció sobre els problemes que afecten a Mindanao.
República de Ploiești 08-06-1870 09-08-1870 2 dies Regne de Romania El 8 d'agost, el capità Alexandru Candiano-Popescu va anunciar que tenia informació de Bucarest que la monarquia seria enderrocada la nit següent i va iniciar una revolta. A la tarda del 9 d'agost, soldats de Bucarest van arribar a Ploieşti i van arrestar la nova administració. Trenta-sis dels líders del moviment van ser acusats de «revolta contra el govern». Els judicis dels civils que van participar en la revolta es van traslladar finalment a Târgovişte i, el 17 d'octubre de 1870, no van ser considerats culpables.
República catalana 14-04-1931 17-04-1931 3 dies Segona República Espanyola Declaració unilateral per Francesc Macià, poques hores abans que a Madrid es procedís a proclamar la República Espanyola. El 17 d'abril, Macià arribà a un pacte amb els ministres Fernando de los Ríos UrrutiMarcel·lí DomingoLluís Nicolau d'Olwer, i la República catalana va ser rebatejada amb el nom de Generalitat de Catalunya.
República Federal d'Alcoi 09-07-1873 13-07-1873 5 dies Primera República Espanyola Proclamada pels obrers durant la Revolució del Petroli. Finalment, la revolta acabà amb la intervenció de l'exèrcit amb una ocupació militar d'Alcoi. Foren jutjats més de 600 obrers, fins i tot menors entre 12 i 17 anys. Molts dels jutjats foren condemnats a penes de mort.
Estat de Somalilàndia 26-06-1960 01-07-1960 5 dies Somàlia Britànica República de Somàlia Va ser el nom assumit per l'antic protectorat britànic de Somàlia Britànica durant els cinc dies, entre la seva independència del Regne Unit el 26 de juny de 1960 i la seva unió amb l'Administració fiduciària italiana de Somàlia l'1 de juliol de 1960 per formar la República de Somàlia.
República Catalana 17-01-1641 23-01-1641 6 dies Imperi Espanyol Regne de França Proclamada pels Braços Generals, presidits per Pau Claris, la van posar sota la protecció de França. Una setmana més tard, davant l'alarmant penetració de l'exèrcit de Felip IV de Castella, els Braços Generals van proclamar a Lluís XIII de França com a comte de Barcelona i es va posar la república sota la sobirania francesa
República Democràtica Hongaresa 02-08-1919 08-08-1919 6 dies República Soviètica Hongaresa República d'Hongria Després del col·lapse de la República Soviètica hongaresa, el govern de Gyula Peidl va restaurar el nom anterior de la república (República Democràtica Hongaresa) i va anul·lar tots els decrets anteriors. El 8 d'agost, el govern d'István Friedrich va enderrocar el govern de Peidl i va canviar el nom pel de República d'Hongria.
 Hunan Soviètic 07-09-1927 14-09-1927 7 dies República de la Xina Proclamada per Mao Zedong durant l'aixecament de la collita de la tardor. L'aixecament va ser derrotat per les forces del Kuomintang i Mao es va veure obligat a retrocedir a les muntanyes Jinggang, a la frontera entre les províncies de Hunan i Jiangxi.
República de Martyazo 01-05-1972 09-05-1972 8 dies Burundi Burundi Proclamada pels rebels hutus a Burundi. El 9 de maig de 1972, les forces del govern dominades pels tutsi de Michel Micombero van ocupar la regió, acabant amb la rebel·lió i l'existència de Martyazo.
República de Prekmurje 29-05-1919 06-06-1919 8 dies Àustria-Hongria Regne d'Hongria Vilmos Tkálecz (i altres) van declarar la independència en funció dels catorze punts de la llista de Woodrow Wilson dels drets de les minories per tenir el seu propi estat. El 6 de juny de 1919, l'exèrcit comunista hongarès es va proposar restablir l'ordre a la regió i va intentar desmantellar la república. Tkálecz va fugir a Àustria. Les milícies comunistes van matar a prop de 50 camperols anticomunistes i la repressió va ser greu. L'1 d'agost, la República Soviètica Hongaresa va ser derrotada per les forces de Romania. L'exèrcit del Regne dels Serbis, Croats i Eslovens va aprofitar l'oportunitat d'annexar aquesta regió el 17 d'agost de 1919.
Regne dels Serbis, Croats i Eslovens
East Timor República Democràtica de Timor Oriental 28-11-1975 07-12-1975 9 dies Portugal Portugal Indonesia Indonèsia Proclamada pel Front Revolucionari de Timor-Leste Independent (FRETLIN) després d'una guerra civil de tres setmanes. La independència no va ser reconeguda per Portugal. El 7 de desembre, els militars indonesis van ocupar breument tota la part de Timor Oriental. Es va restaurar la independència el 20 de maig de 2002.
República de Kruševo 03-08-1903 13-08-1903 10 dies Imperi Otomà Entitat política proclamada el 1903 per rebels de l'Organització Interna Revolucionària de Macedònia a Kruševo durant la revolta d'Ilinden-Preobrazhenie. Inicialment sorprès pel moviment, el govern otomà va prendre ràpidament mesures excepcionals per erradicar-la. La captura de Kruševac el 13 d'agost va provocar una sèrie d'actes violents contra els rebels i la població.
República Soviètica d'Alsàcia 10-11-1918 22-11-1918 12 dies Imperi Alemany Tercera República Francesa Es va proclamar a la fi de la Primera Guerra Mundial, durant la revolució alemanya, quan s'estava transferint a França la sobirania de la regió. Uns dies més tard, els soldats francesos sota el comandament del general Henri Gouraud van entrar als barris d'Estrasburg el 22 de novembre de 1918, les vagues van ser acabades per la força i els agitadors van ser arrestats.
República de Connacht 27-08-1798 08-09-1798 12 dies Regne d'Irlanda Creada gràcies a l'ajuda militar francesa als Irlandesos Units durant la rebel·lió irlandesa de 1798. Només va ser reconeguda per la Primera República Francesa. Després de la derrota final en la batalla de Ballinamuck enfront de les tropes britàniques del Marquès de Cornwallis la república va deixar d'existir i el territori va ser reintegrat en el Regne d'Irlanda.
República de Bòsnia Occidental 26-07-1995 07-08-1995 12 dies República de Bòsnia i Hercegovina Va sorgir com a resultat de les polítiques secessionistes executades per Fikret Abdic contra el govern bosnià durant la guerra de Bòsnia. Va caure ràpidament durant l'Operació Tigre, per ser definitivament dissolta després de l'Operació Tempesta executada conjuntament per forces governamentals croates i bòsnies. El seu territori va ser annexionat a la Federació de Bòsnia i Hercegovina.
República de Louisiana 26-01-1861 08-02-1861 13 dies Estats Units Estats Confederats En la convenció de la Secessió es va aprovar l'Ordenança de Secessió amb 113 vots a favor i 17 en contra per a separar-se dels Estats Units. Dues setmanes més tard, l'Estat de Louisiana es va unir als Estats Confederats d'Amèrica.
 República del Banat 01-11-1918 15-11-1918 14 dies Àustria-Hongria Regne de Romania Proclamada a Timişoara l'1 de novembre de 1918, l'endemà de la dissolució de l'Imperi austrohongarès. Reconegut únicament per Hongria, la república va ser envaïda per l'exèrcit de la veïna Sèrbia el 15 de novembre i va posar fi a la república. Pocs mesos més tard, el seu territori va quedar dividit principalment entre el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens i Romania.
Regne dels Serbis, Croats i Eslovens
República Socialista Asturiana 04-10-1934 19-10-1934 15 dies Segona República Espanyola Proclamada durant la revolució d'Astúries de 1934. El govern espanyol va mobilitzar nombroses forces per a aixafar la rebel·lió. Tant l'alliberament d'Astúries com la repressió posterior van ser molt dures
Estat de Singapur 31-08-1963 16-09-1963 17 dies Autogovern de Singapur Singapur en Malàisia Quan es va acabar la Segona Guerra Mundial, Singapur va tornar al control britànic, amb l'augment dels nivells d'autogovern que es van concedir, que van culminar amb la fusió de Singapur amb la Federació de Malàisia per formar Malàisia el 1963. [10]
República Soviètica Eslovaca 16-06-1919 07-07-1919 21 dies Primera República de Txecoslovàquia Primera República de Txecoslovàquia Estat titella de la República Soviètica Hongaresa que va ser fundada durant l'avanç de l'exèrcit revolucionari hongarès de la primavera de 1919. Va desaparèixer juntament amb la República Soviètica Hongaresa per l'avanç dels exèrcits txecs i romanesos, amb el suport de la Triple Entesa.
República Soviètica Hongaresa
República de Kuwait 04-08-1990 28-08-1990 24 dies Kuwait República d'Iraq Estat titella de la República d'Iraq creat a partir de la invasió de Kuwait. El 28 d'agost es va transformar en una província d'Iraq, i per tant es va annexar formalment al país. La negativa d'Iraq a retirar-se de Kuwait va donar lloc a la Guerra del Golf. [11]
República Partisana d'Alba 10-10-1944 02-11-1944 24 dies República Social Italiana Proclamada a la ciutat d'Alba, va ser una de les 20 repúbliques partisanes italianes que es van crear com a forma de resistència local contra el feixisme italià durant la Segona Guerra Mundial. Finalment la ciutat va ser ocupada per les tropes feixistes després d'atacar per sorpresa.
República de Califòrnia 14-06-1846 09-07-1846 25 dies Mèxic Estats Units Estat sorgit arran de la revolta duta a terme pels colons californians d'origen estatunidenc, a la ciutat de Sonoma, en contra de les autoritats de la fins llavors província mexicana d'Alta Califòrnia. Declarada durant la Guerra de Mèxic-Estats Units, finalment es va annexionar als Estats Units, formant l'actual Estat de Califòrnia.
República Soviètica de Bremen 10-01-1919 04-02-1919 25 dies República de Weimar Proclamada pels treballadors de Bremen i Bremerhaven, en el context de l'escalada de la lluita revolucionària a Alemanya. El govern revolucionari de Bremerhaven va ser enderrocat el 8 i 9 de febrer de 1919. [12]
República Soviètica Bàvara 06-04-1919 03-05-1919 27 dies República de Weimar Breu administració revolucionària que consistia en una sèrie de consells d'obrers, camperols i soldats federats, i un govern coordinador que fou format a l'estat federat alemany de Baviera. El 3 de maig del 1919, els Freikorps van ocupar la República bavaresa. Uns 1000 voluntaris del govern foren morts, prop de 700 homes i dones foren arrestats i executats, i el seu dirigent, Eugen Leviné, va ser condemnat a mort.
República d'Alabama 11-01-1861 08-02-1861 28 dies Estats Units Estats Confederats Es van declarar independents després de separar-se dels Estats Units d'Amèrica. Es van unir ràpidament als Estats Confederats durant la Guerra Civil dels Estats Units.
República de Florida 10-01-1861 29 dies
República de Texas 01-02-1861 02-03-1861 29 dies
República de Mississipí 09-01-1861 08-02-1861 30 dies
Estat dels Eslovens, Croats i Serbis 29-10-1918 01-12-1918 33 dies Àustria-Hongria Regne dels Serbis, Croats i Eslovens Autoproclamada per les regions sud-occidentals de l'Imperi austrohongarès després que es dissolgués en finalitzar la Primera Guerra Mundial, a càrrec de la població de eslovens, croats i serbis que habitaven aquestes regions de l'Imperi. Uns mesos després de la seva formació es va integrar al Regne dels Serbis, Croats i Eslovens.
República de Florida Occidental 23-09-1810 27-10-1810 34 dies Florida Occidental Espanyola Estats Units Proclamada per un grup de rebels, format per colons estatunidencs i britànics, que van vèncer a la guarnició espanyola a Baton Rouge. Els Estats Units no van reconèixer la independència, i el 27 d'octubre de 1810, el president James Madison va proclamar la possessió i la seva annexió als Estats Units. Actualment és una part oriental de l'estat de Louisiana.
República Democràtica Federal de Transcaucàsia 22-04-1918 28-05-1918 36 dies República Socialista Federada Soviètica de Rússia República Democràtica d'Armènia Va ser una efímera federació composta pels estats actuals d'Armènia, l'Azerbaidjan, Geòrgia, i territoris posteriorment annexats per l'Imperi Otomà i la Rússia soviètica situats al Caucas. La federació es va dissoldre quan Geòrgia declarà la seva independència el 26 de maig. Armènia i l'Azerbaidjan seguiren el seu exemple el 28 de maig.
República Democràtica de l'Azerbaidjan
República Democràtica de Geòrgia
República de Labin 02-03-1921 08-04-1921 37 dies Regne d'Itàlia Proclamada pels miners de la ciutat de Labin durant una vaga general, com un aixecament antifeixista. L'administració italiana a Ístria va decidir reprimir la república utilitzant la força militar i, finalment, va aconseguir després de suprimir la forta resistència dels miners.
República de Biak-na Bato 01-11-1897 15-12-1897 44 dies Indies Orientals Espanyoles Proclamada pel líder revolucionari Emilio Aguinaldo i els seus companys revolucionaris. Malgrat els seus èxits, incloent l'establiment de la primera constitució de les Filipines, la república va desaparèixer per un tractat de pau signat per Aguinaldo i el governador general espanyol, Fernando Primo de Rivera, que incloïa disposicions per a l'amnistia i l'exili d'Aguinaldo.
República Tagala Primera República Filipina
República d'Ossola 08-09-1944 23-10-1944 45 dies República Social Italiana El 1944, amb les forces aliades que encara es trobaven al sud dels Apenins, els partisans italians van iniciar una revolta darrere de les línies alemanyes i van poder establir d'una sèrie de governs partisans provisionals a tot el nord d'Itàlia, dels quals la República lliure d'Ossola era la més destacada. Va rebre el reconeixement oficial de Suïssa. Al cap de poques setmanes, les tropes alemanyes van aixafar l'aixecament
República Democràtica de l'Iemen 21-05-1994 07-07-1994 47 dies  Yemen Proclamada durant la Guerra civil de Iemen de 1994, no va obtenir reconeixement internacional, però va despertar el suport de l'Aràbia Saudita per la seva posició. A la secessió van seguir forts combats. La guerra civil va acabar amb la caiguda de les forces de la República Democràtica de l'Iemen davant l'exèrcit de l'Iemen del Nord a la ciutat d'Adén.
República del Palmeto 20-12-1860 08-02-1861 50 dies Estats Units Estats Confederats Carolina del Sud es va convertir en el primer estat esclavista del sud que es va separar dels Estats Units. L'Estat va adoptar la bandera amb la palma nana (palmeto), pel que també va ser anomenada «república del palmeto». Finalment, Carolina del Sud es va unir als Estats Confederats.
Regne d'Islàndia 26-06-1809 22-08-1809 58 dies Regne de Dinamarca i Noruega L'aventurer danès Jørgen Jørgensen va aconseguir arrestar al governador i es va proclamar protector d'Islàndia, prometent que tornaria a instaurar l'Alþingi tan aviat com els islandesos poguessin governar-se. La seva intenció era establir una societat liberal amb l'esperit que estava sorgint en aquell moment a les Amèriques i Europa. Amb l'arribada del HMS Talbot dos mesos més tard, el govern danès va ser restaurat i Jørgensen va ser enviat a Anglaterra. Va ser alliberat el 1811.
República Popular de Mongòlia Interior 09-09-1945 06-11-1945 58 dies Invasió soviètica de Manxúria Xina sota control comunista (1927-1949) Durant la Segona Guerra sinojaponesa, els japonesos van crear a la Xina un estat titella a Mongòlia Interior anomenat Mengjiang. El Mengjiang va ser dissolt per la invasió de les tropes soviètiques l'agost de 1945. El 9 de setembre de 1945, es va celebrar un congrés, que va proclamar la República Popular de Mongòlia Interior. Per a evita la secessió Partit Comunista xinès va enviar a Ulanhu a prendre el control de la situació i va ordenar que el govern de Mongòlia Interior quedés dissolt. L'11 de maig de 1947 es va fundar la Regió Autònoma de Mongòlia Interior.
Consell Sobirà d'Astúries i Lleó 24-08-1937 21-10-1937 59 díes Segona República Espanyola Espanya Proclamada durant la Guerra Civil Espanyola degut a la situació d'aïllament del front del nord, amb intenció de tornar a integrar-se a la República Espanyola «a la vista dels esdeveniments favorables que esdevinguin en el curs de la guerra». Les tropes nacionals van entrar a GijónAvilés el 21 d'octubre, finalitzant d'aquesta manera la campanya del nord.
Federació de Malí 20-06-1960 20-08-1960 62 dies Colònia del Senegal

Sudàn Francès

Senegal Mali Es va independitzar després de negociar amb França. Dos mesos després, els líders del Sudàn van mobilitzar l'exèrcit. Els dirigents del Senegal van prendre represàlies mobilitzant la gendarmeria (policia nacional), i l'endemà es van retirar de la federació per a crear Senegal. Els funcionaris del Sudan van tallar les relacions diplomàtiques amb Senegal i van canviar el nom de la federació pel de Mali.
Govern Provisional de Saskatchewan 19-03-1885 20-05-1885 62 dies Canadà Proclamat durant la Rebel·lió Nord-oest de 1885 en el que és avui la província canadenca de Saskatchewan. Va deixar d'existir després de la derrota militar dels métis en el setge de Batoche.
República de Bangsamoro 27-07-2013 23-09-2013 64 dies  Philippines Proclamada per Nur Misuari, president del Front d'Alliberament Nacional Moro, no va ser reconeguda per les Filipines. Els esdeveniments van desembocar en la crisi de Zamboanga de 2013. La república va desaparèixer després de la derrota a la ciutat de Zamboanga pel Govern filipí, tot i que el FANM no va renunciar a les seves pretensions d'establir un país independent a la regió.
Comuna del Poble Treballador d'Estònia 29-11-1918 01-02-1919 65 dies  Estonia Govern no reconegut que va reclamar les parts ocupades de la República d'Estònia pels bolxevics durant la Guerra d'Independència d'Estònia i la Guerra Civil Russa. Va ser un Estat titella de la República Socialista Soviètica de Rússia, i es va instaurar una dictadura del proletariat i el terror roig. La comuna va desaparèixer després d'una contraofensiva iniciada el 7 de gener de 1919 per l'Exèrcit Popular d'Estònia (Rahvavägi). Es va formar un govern en l'exili que va durar fins al 5 de juny de 1919.
Ducat Bàltic Unit 22-09-1918 28-11-1918 67 dies Imperi Alemany Govern Provisional de Letònia

Estònia

També conegut com el Gran Ducat de Livonia, va ser un Estat client de l'Imperi Alemany proposat per la noblesa bàltica alemanya i la noblesa russa exiliada després de la Revolució Russa. Amb la derrota d'Alemanya en la Primera Guerra Mundial, el Ducat Bàltic Unit va deixar de tenir importància. Finalment, Letònia i Estònia es van establir com a repúbliques independents.
República d'Haití Espanyol 30-11-1821 09-02-1822 71 dies Capitania General de Santo Domingo República d'Haití i Santo Domingo Proclamada després que el general José Núñez de Cáceres derrotés als colons espanyols de Santo Domingo. Degut a les pressions d'un grup de polítics i oficials militars, Santo Domingo es va unir amb Haití, buscant l'estabilitat política del president haitià Jean-Pierre Boyer.
República Soviètica de Soldats i Constructors Fortaleses de Naissaar 17-12-1917 26-02-1918 72 dies República Socialista Federada Soviètica de Rússia Ober Ost Proclamada en una petita illa d'Estònia per un grup de 80-90 mariners russos, que van formar un govern i van imposar impostos a la població local. La república va deixar d'existir el 26 de febrer de 1918, quan les forces alemanyes van ocupar l'illa, fent que els russos fugissin.
Emirat de Ras al-Khaimah 01-12-1971 11-02-1972 72 dies Estats de la Treva  United Arab Emirates És un dels set emirats que integren els Emirats Àrabs Units, que havien signat un acord d'unificació uns mesos abans com a part de les negociacions després de la decisió britànica de retirar el control del protectorat. És l'únic dels emirats que no es va integrar a la federació l'any 1971 sinó a l'any següent.
República de Baixa Califòrnia 03-11-1853 21-01-1854 79 dies Estats Units Mexicans República de Sonora Proclamada pel filibuster William Walker després de conquerir amb 45 homes els territoris mexicans del Territori de Baixa Califòrnia i l'Estat de Sonora. Va ser un estat que mai va tenir el reconeixement perquè no va existir realment perquè Walker no tenia ni el control total de la península ni el suport de la població. Finalment, Walker la va annexionar a la República de Sonora, un territori que també havia conquerit.
República de Komańcza 04-11-1918 23-01-1919 80 dies Àustria-Hongria Segona República Polonesa Va ser una associació de 30 pobles de la gmina de Komańcza. El seu projecte era unificar-se amb la República Popular d'Ucraïna Occidental. La República va ser suprimida pel govern polonès durant la Guerra polonesa-txecoslovaca.
Gran República de Rough i Ready 07-04-1850 04-07-1850 88 dies Estats Units La ciutat Rough and Ready va declarar la seva secessió dels Estats Units com «la Gran República de Rough i Ready», en gran part per evitar els impostos miners. Tres mesos més tard, els seus ciutadans van votar per a tornar a formar part dels Estats Units. [13]
República Rauraciana 17-12-1792 23-03-1793 96 dies Principat Episcopal de Basilea Primera República Francesa Va ser creada durant la Revolució Francesa com a Estat client de França a partir de la part septentrional del Principat Episcopal de Basilea, que formava part del Sacre Imperi Romanogermànic. Enmig d'una situació confusa, finalment va decidir annexionar-se amb França. Vint-i-dos anys més tard, el 1815, Basilea i Berna es van repartir el territori.
República de Vemerana 28-05-1980 01-09-1980 96 dies Noves Hèbrides  Vanuatu Proclamada Jimmy Stevens «Moises», líder messiànic de Nagriamel, en la vespra de la independència de Vanuatu en 1980. Només reconeguda per França, la república va ser anul·lada pels soldats de Nova Guinea després de la Guerra de Coco, i les represàlies contra partidaris de Nagriamel es van estendre per les illes del nord.
Estat Independent d'Azawad 06-04-2012 12-07-2012 97 dies  Mali Declaració unilateral d'independència del Moviment Nacional per l'Alliberament de l'Azawad (MNLA) durant una rebel·lió tuareg. Cap país la va reconèixer, però va ser recolzada per diversos grups islamistes durant el Conflicte al nord del Mali. Finalment es va arribar a un acord de pau entre el MNLA i el govern de Mali, que proporcionava als tuaregs una major autonomia a canvi de rebutjar la seva reclamació de la Independència.
República Socialista dels Treballadors de Finlàndia 29-01-1918 05-05-1918 97 dies  Finland Regne de Finlàndia Proclamada durant la Guerra Civil finlandesa pels Guàrdies Roigs amb el suport de Rússia. Va ser derrotada pels Guàrdies Blancs, que van rebre suport d'Alemanya.
Nació de Tanna 24-05-1974 29-06-1974 97 dies Noves Hèbrides Proclamada per un moviment secessionista. Mentre que els britànics van ser més oberts a concedir la independència, els colons francesos es van oposar. Finalment les autoritats del Condomini Anglo-Francès els van reprimir.
República Democràtica de Finlàndia 01-12-1939 13-03-1940 102 dies  Finland  Soviet Union Govern titella reconegut només per la Unió Soviètica, planejat per Ióssif Stalin per a conquerir Finlàndia. Va operar nominalment en les parts de Carèlia que van ser ocupades per la Unió Soviètica durant la Guerra d'Hivern. Finalment va formar part de la Unió Soviètica com a RSS Carelo-Finlandesa després que Finlàndia la cedís en el Tractat de Moscou.
República Popular de Zanzíbar 12-01-1964 26-04-1964 104 dies Sultanat de Zanzibar  Tanzania Estat que va suplantar al Sultanat de Zanzíbar després del triomf de la Revolució de Zanzíbar, i que va deixar d'existir quan es va unir amb la República de Tanganyika per formar Tanzània. Va ser reconegut per la majoria dels estats del Bloc de l'Est.
República Juliana 24-07-1839 15-12-1839 114 dies Imperi del Brasil Proclamada per David Canabarro i Giuseppe Garibaldi durant la Guerra dels Farrapos, va formar una confederació amb la veïna República Riograndense. Quatre mesos després de la seva fundació va ser reconquerida per les tropes de Brasil.
República Democràtica Mòldava 15-12-1917 09-04-1918 115 dies República Russa Regne de Romania Proclamada pel Sfatul Țării (Consell Nacional) de Bessaràbia després de la Revolució de Febrer i l'inici de la desintegració de l'Imperi Rus. Al final de la Primera Guerra Mundial va ser oficialment annexada a la Gran Romania pel Tractat de París.
República de Sonora 10-01-1854 08-05 1854 118 dies República de Baixa Califòrnia Estats Units Mexicans Proclamada pel filibuster William Walker després de conquerir amb 45 homes els territoris mexicans del Territori de Baixa Califòrnia i l'Estat de Sonora. La manca de subministraments i la forta resistència del govern mexicà van obligar a Walker a retirar-se ràpidament.
Estats Units Mexicans
Estat d'Hongria 14-04-1849 13-08-1849 121 dies Regne d'Hongria Proclamada pels revolucionaris hongaresos durant la Revolució hongaresa de 1848-1849. Els revolucionaris van ser derrotats per les forces imperials i es va iniciar un període de dura repressió.
República Democràtica Hongaresa 16-11-1918 21-03-1919 125 dies Regne d'Hongria República Soviètica Hongaresa Establerta arran de la dissolució de l'Imperi Austrohongarès després de la Primera Guerra Mundial. La República Popular hongaresa va reemplaçar el Regne d'Hongria. Quan els comunistes liderats per Béla Kun van prendre el control, van anunciar l'establiment de la República Soviètica Hongaresa.
República de Mirdita 17-07-1921 20-11-1921 126 dies Principat d'Albània Proclamada per Marka Gjoni durant una rebel·lió contra la regència i el parlament albanès establerts després de la Primera Guerra Mundial. Només va ser reconegut pel Regne dels Serbis, Croats i Eslovens, que tenia interès de tenir una regió separatista a l'interior d'Albània per debilitar-la. Va ser atacada per les tropes del govern albanès i finalment la república va desaparèixer.
República d'Užice 28-07-1941 01-12-1941 129 dies Regne de Iugoslàvia Ocupació de Sèrbia per l'Eix Territori alliberat pel moviment de resistència partisana durant la Segona Guerra Mundial, organitzat com un petit estat militar, que va existir a la Iugoslàvia ocupada. Les tropes alemanyes van ocupar el territori durant l'Operació Užice, i els nazis van iniciar una masacre i una forta repressió.
República Soviètica Hongaresa 21-03-1919 01-08-1919 133 dies República Democràtia Hongaresa Proclamada per Béla Kun quan els comunistes van prendre el control de la República Democràtica Hongaresa. Va tenir conflictes militars amb el Regne de Romania i amb el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens. Va desaparèixer l'1 d'agost de 1919 quan els hongaresos van enviar representants per negociar la seva rendició a les forces romaneses.
República de Texas 06-04-1813 18-08-1813 134 dies Nova Espanya Proclamada per elements insurgents de la província espanyola de Texas, dirigits per Bernardo Gutiérrez de Lara, amb el suport de filibusters estatunidencs, durant la Guerra d'Independència de Mèxic. Van ser derrotats pels reialistes, que van dur a terme fortes represàlies contra els rebels.
Regne Àrab de Síria 08-03-1920 24-07-1920 138 dies Administració del Territori Enemic Ocupat Estat d'Alep Estat titella creat pels britànics durant la Rebel·lió Àrab a canvi d'un aixecament àrab contra els otomans. El regne va ser dirigit per Faisal I, que va voler crear el territori de la Gran Síria. França es va oposar i es va negar a reconèixer Faisal com a rei. El regne es va rendir als francesos el 24 de juliol de 1920
Estat de Damasc
Estat de Djebel Drus
República Partenopea 21-01-1799 13-06-1799 143 dies Regne de Nàpols Estat titella de la Primera República Francesa proclamat per les tropes franceses comandades pel general Championnet. També va ser coneguda com República Napolitana. La república va deixar d'existir quan va ser ocupada per les tropes britàniques, els partidaris del Regne de Nàpols i els insurgents després que els francesos abandonessin la zona.
República Romana 09-02-1849 02-07-1849 144 dies Estats Pontificis Proclamada durant les Revolucions de 1848 als estats italians després de la fugida del Papa Pius IX cap a Gaeta. La república va ser liderada per Carlo Armellini, Giuseppe Mazzini i Aurelio Saffi, que van formar un triumvirat. L'exèrcit francès va entrar a Roma i va restablir el poder de la Santa Seu.
República d'Ezo 27-01-1869 27-06-1869 151 dies Shogunat Tokugawa Imperi Japonès Proclamada pel Shogunat Tokugawa durant la Guerra Boshin. Només va ser reconeguda per França i Regne Unit. Després de perdre contra les tropes imperials japoneses en la batalla de Hakodate, la república va desaparèixer i va formar part de l'Imperi Japonès amb el nom d'Illa Hokkaido.
República de Formosa 23-05-1895 21-10-1895 151 dies Dinastia Qing Imperi Japonès Proclamada per un grup d'alts oficials i membres de l'aristocràcia local partidaris de la dinastia Qing amb l'objectiu d'intentar evitar que el Japó s'annexionés l'illa en compliment dels acords pactats al tractat de Shimonoseki. Va desaparèixer quan la capital de la república, Tainan, va ser presa pels japonesos.
República Hutsul 08-01-1919 11-06- 1919 154 dies Àustria-Hongria Primera República de Txecoslovàquia Proclamada pel general Stepan Klotxurak amb la idea de reunir totes les regions de parla ucraïnesa de l'Hongria austrohongaresa, després del fracàs del pla d'unificació amb la República Popular d'Ucraïna Occidental. La república va ser ocupada temporalment per les tropes hongareses de Béla Kun, i va ser alliberada a principis de juliol per Txecoslovàquia, a la qual es va adjuntar.
República Popular d'Ucraïna Occidental
República de Cabinda 01-08-1975 04-01-1976 156 dies Província de Cabinda  Angola Proclamada pel FLEC (Front d'Alliberament de l'Enclavament de Cabinda). Les tropes del MPLA (Moviment Popular per a l'Alliberament d'Angola) van entrar a Cabinda i van incorporar el territori a Angola sota l'estatus de província.
República Popular de Corea 06-09-1945 08-02-1946 155 dies Ocupació japonesa de Corea Comitè Popular Provisional per a Corea del Nord Va ser un govern provisional que es va organitzar amb l'objectiu de fer-se càrrec del control de Corea poc després de la rendició de l'Imperi Japonés al final de la Segona Guerra Mundial. Va funcionar fins que el govern militar de l'exèrcit dels Estats Units a Corea es va establir a la part sud de la Península Coreana. Després d'això, va operar de forma no oficial i en oposició al Govern Militar de l'exèrcit dels Estats Units, fins que va ser dissolta per la força.
Govern militar de l'Exèrcit dels Estats Units a Corea
Federació àrab d'Iraq i Jordània 01-10-1958 30-07-1958 169 dies Regne de l'Iraq República de l'Iraq Es va formar de la unió d'Iraq i Jordània, quan el rei Faisal II d'Iraq i el seu cosí, el rei Hussein de Jordània, van intentar unir els seus dos regnes haiximites, com a resposta a la formació de la República Àrab Unida. Encara que el nom implica una estructura federal, era de facto una confederació. Va ser dissolta oficialment després que Faisal fos deposat per un cop militar el 14 de juliol.
 Jordan
República del Zimbàbue Rhodèsia 01-06-1979 12-12-1979 194 dies República de Rhodèsia Colònia de Rhodèsia del Sud Es va crear a partir d'una república no reconeguda, Rhodesia, i va ser seguida breument per la colònia britànica restaurada de Rhodèsia del Sud. Prop de tres mesos després, la colònia de Rhodèsia del Sud va rebre la reconeguda independència internacional com la República de Zimbàbue.
República de Dubrovnik 15-10-1991 04-05-1992 202 dies Croàcia Va ser proclamada a Cavtat durant la Guerra de la independència croata, després que l'Exèrcit Popular Iugoslau capturés la ciutat. La república es va dissoldre juntament amb el control militar de la regió després del desmantellament oficial de totes les forces de l'Exèrcit Popular Iugoslau a Croàcia al maig de 1992.
República d'Hongria 08-08-1919 29-02-1920 205 dies República Democràtica Hongaresa Regne d'Hongria Va ser proclamada per les forces contrarevolucionàries després de la Revolució dels Crisantems. Després d'un període de caos, el parlament va restablir la monarquia hongaresa.
República Socialista Soviètica d'Abkhàzia 21-05-1921 16-12-1921 209 dies República Democràtica de Geòrgia  Soviet Union Es va crear després de la invasió de Geòrgia per l'Exèrcit Roig en 1921.Va ser l'única entre les repúbliques soviètiques autònomes a tenir la independència de facto de Geòrgia. Per mitjà d'un tractat es va unir a la Unió Soviètica com a part de la República Socialista Soviètica de Geòrgia.
Nació de Tana 14-02-1958 02-08-1958 211 dies Noves Hèbrides  Vanuatu
República de Gènova 26-04-1814 07-01-1815 211 dies Primer Imperi Francès Regne de Sardenya Va ser proclamada després de la derrota de Napoleó, però va ser annexada al Regne de Sardenya.
Comitè Polític d'Alliberament Nacional 10-03-1944 09-10-1944 214 dies Estat Hel·lènic Regne de Grècia Va ser proclamat per Partit Comunista establert a Grècia el 1944 en oposició tant al govern col·laboracionista amb Alemanya d'Atenes com al govern reial en exili al Caire. Es va integrar al govern grec en exili en un govern d'unitat nacional a la conferència del Líban.
Estat Lliure de Schwenten 05-01-1919 10-08-1919 218 dies Imperi Alemany República de Weimar Després de la Primera Guerra Mundial, els habitants de Schwenten van declarar la seva independència i la seva neutralitat. Quan es va fer evident que Schwenten romandria com a part d'Alemanya, l'estat es va dissoldre el 10 d'agost de 1919, declarant-se part d'Alemanya. Això només va entrar en vigor el 9 de juny de 1920, quan va entrar en vigor el Tractat de Versalles. [14]
República de Markovo 31-10-1905 18-06-1906 231 dies Imperi Rus Va ser proclamada pels camperols durant la Revolució russa de 1905, quan es van fer amb el govern local del poble de Markovo. La revolta de la república va ser derrotada per les tropes imperials russes.
Ducat de Curlàndia i Semigàlia 08-03-1918 08-11-1918 245 dies Imperi Alemany Govern Provisional de Letònia Estat client de l'Imperi Alemany creada pels alemanys bàltics. Després de la revolució alemanya, Letònia va proclamar la independència i els alemanys la van lliurar al govern provisional letó, dirigit per Kārlis Ulmanis.
Estat Ucraïnès 29-04-1918 14-12-1918 249 dies República Popular d'Ucraïna Directori d'Ucraïna Estat client de l'Imperi Alemany creat per autoritats militars alemanyes quan va desaparèixer la República Popular d'Ucraïna. Es va convertir en una dictadura provisional de Pavlò Skoropadski. Finalment Skoropadskyi va ser deposat i la República Popular d'Ucraïna va tornar al poder en forma de Directori.
República Independent de Bagys-Kazakh 30-12-2001 09-09-2002 254 dies Uzbekistan Kazakhstan Va ser proclamada pel el poble uzbek residents en Kazakhstan durant un període de disputa territorial entre Kazakhstan i l'Uzbekistan. Després de l'acord nacional de compensació es converteix en un territori kazakh.
Regne de Noruega 16-02-1814 04-11-1814 261 dies Regne de Dinamarca i Noruega Regnes Units de Suècia i Noruega Noruega va declarar la seva independència, a conseqüència del rebuig del tractat de Kiel després de les guerres napoleòniques, va adoptar una Constitució i va triar com el seu propi rei al príncep hereu danès Cristià. Com a conseqüència d'una breu guerra amb Suècia, va portar a Noruega a acceptar entrar en una unió personal amb Suècia en la Convenció de Moss.
Regne de Lituània 16-02-1918 09-11-1918 266 dies Imperi Alemany Lituània Estat client de l'Imperi Alemany creat per les forces d'ocupació alemanyes al final de la Primera Guerra Mundial. Quan Alemanya va perdre la guerra i es va veure embolicada en la revolució alemanya, Lituània va restablir la seva independència.
República Popular d'Ucraïna Occidental 18-10-1918 17-07-1919 272 dies Àustria-Hongria Primera República de Txecoslovàquia Proclamada pel Consell Nacional Ucranià al final de la Primera Guerra Mundial. Degut a conflictes interns entre diferents ètnies, la república es va fragmentar.
Segona República Polonesa
Regne de Romania
República Popular d'Ucraïna
Goshen 24-10-1882 06-08-1883 286 dies Cap prededessor Stellaland Proclamada pels bòers que s'oposaven al domini britànic a la regió. Finalment es va annexionar amb la veïna Stellaland.
República Popular Bielorussa 25-03-1918 05-01-1919 286 dies República Socialista Federada Soviètica de Rússia República Socialista Soviètica Lituana-Bielorussa Va ser un intent fallit de crear un estat bielorús al territori controlat per l'exèrcit alemany durant la Primera Guerra Mundial. Va deixar d'existir quan Minsk va ser capturada per les forces russes i es va fundar la RSS Lituana-Bielorrussa. Dos anys després, els fundadors de la República Popular Bielorussa van formar un govern en l'exili. Actualment, la Rada de la República Popular Bielorussa és el govern més antic existent en l'exili.
Segona República Polonesa
República Popular d'Ucraïna
Tercera República d'Acre 27-01-1903 11-11-1903 288 dies  Bolivia  Brasil Proclamada per José Plácido de Castro a conseqüència de la febre del cautxú i la Guerra de l'Acre. A través de la diplomàcia i de les negociacions es va signar el Tractat de Petròpolis, i es va convertir en un territori federal de Brasil.
República del Río Grande 17-01-1840 06-11-1840 294 dies  Mexico  Mexico Proclamada pels insurgents contra el govern mexicà que buscaven establir-se al nord de Mèxic. Va ser un dels territoris que es van independitzar de Mèxic sota el govern de Santa Anna, junt la República de Texas, la República de Zacatecas i la República de Yucatán. Després de la batalla de Saltillo, els insurgents van acceptar de rendir-se a canvi de no rebre represàlies.
República de Texas
Estats Units bèlgics 11-01-1790 02-12-1790 325 dies Imperi Habsburg Va ser una confederació als Països Baixos del Sud (actual Bèlgica) que es va establir després de la Revolució de Brabante contra l'emperador Josep II. Van ser reconquerits per l'exèrcit austríac.
República de Salomó del Nord 01-09-1975 07-08-1976 341 dies Papua Nova Guinea Declaració unilateral d'independència d'un territori de Papua Nova Guinea. Degut a la preocupació sobre la seguretat i la manca de reconeixement internacional, va iniciar converses amb Papua Nova Guinea. Es va acordar una major descentralització i autogovern, i va tornar a ser absorbida políticament per Papua Nova Guinea.
Govern Nacional de l'Azerbaidjan novembre de 1945 novembre de 1946 ~1 any Dinastia Pahlavi Estat titella de la Unió Soviètica. El seu establiment i la seva desaparició van ser part de la crisi de l'Iran, que fou un precedent de la Guerra Freda.

Notes[modifica]

 1. S'ordena de dalt a baix, de menys a més dies de vida d'estat sobirà, respectivament.

Referències[modifica]

 1. Conforti, B. Diritto Internazionale (en italià). Napoli: Editoriale Scientifica, 2015. 
 2. Crawford, J. Brownlie's Principles of Public International Law (en anglès), 2012. 
 3. Wimmer, Andreas; Min, Brian. The Location and Purpose of Wars Around the World. A New Global Dataset, 1816–2001 (en anglès). 35.4, 2009, p. 390–414. 
 4. Florea, Adrian. De Facto States in International Politics (1945–2011): A New Data Set (en anglès). 40.5, p. 788-811. DOI 10.1080/03050629.2014.915543. 
 5. Caspersen, Nina. Unrecognized States: The Struggle For Sovereignty in the Modern International System (en anglès). Malden, MA: Polity Press, 2012. 
 6. Coggins, Bridget. Friends in High Places: International Politics and the Emergence of States from Secessionism. 65.2, 2011, p. 433–467. 
 7. «Status of Crimea Under Existing Constitution of Ukraine - LRC Blog LewRockwell.com».
 8. «Putin Reclaims Crimea for Russia and Bitterly Denounces the West». The New York Times, 18-03-2014 [Consulta: 22 març 2014].
 9. «State Duma adopts documents on Crimea’s joining the Russian Federation». ITAR-Tass, 20-03-2014 [Consulta: 22 març 2014]. Arxivat 23 de març 2014 a Wayback Machine.
 10. «Lee Kuan Yew declares de facto independence for Singapore - Singapore History».
 11. Schofield, Clive. The Middle East And Africa, p. 147. 
 12. «Bremen Soviet Republic».
 13. «The Great Republic of Rough and Ready, by Arthur Winfield Knight [secession, California, CA]». Arxivat de l'original el 2017-10-14. [Consulta: 10 octubre 2017].
 14. Jacobs, Frank. «Life, Liberty, and Free Beer: the Short-lived Freistaat Schwenten».

Vegeu també[modifica]