Llotja de Reus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLlotja de Reus
Dades
Tipusllotja Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webllotjadereus.org Modifica el valor a Wikidata

La Llotja de Reus és la institució més antiga de la capital del Baix Camp, ja que va complir el setè centenari l'any 2009. La Llotja és successora i actual gestora del tradicional Mercat del Dilluns.

La llotja representa l'actualització del privilegi del Rei Jaume el Just, que el 22 de febrer de 1309, concedí a Reus la facultat de celebrar mercat cada dilluns a la ciutat. Se celebrava el Mercat a la plaça del Mercadal, i després, al cap de bastants anys, es va desplaçar cap a la plaça de Prim. Últimament, els tractants se situaven sota els porxos de la plaça esmentada fins que es va construir l'edifici de la Llotja.

El procés de construcció del nou edifici de la Llotja comença al Ple de la Cambra de Comerç de Reus el 4 de gener de 1969, quan s'apuntà la possibilitat de creació d'una llotja amb accés directe a la plaça de Prim. El març de 1970, la Caixa d'Estalvis Provincial de Tarragona anuncià la construcció d'un edifici amb sengles entrades al carrer Boule i a la plaça Prim, i la Cambra decideix adquirir uns locals propis comunicats amb els de la Llotja. L'acord de creació de la nova Llotja de Contractació de Reus es prengué finalment al Ple del 21 d'abril de 1972, sota l'alt patrocini de la Caixa de Tarragona i amb la col·laboració del Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Reus. Els nous locals de la Llotja s'inauguraren el 28 de juny de 1972.

El dia 13 d'abril de 2010, el Govern aprovà el Decret mitjançant el qual distingia amb la Creu de Sant Jordi a 32 personalitats i 13 entitats, entre les quals la Llotja de Reus.[1] El 21 d'abril del mateix any, el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, lliurà la Creu de Sant Jordi al president del Patronat de la Llotja i de la Cambra de Comerç, Isaac Sanromà, al Palau de la Generalitat.

La Generalitat de Catalunya reconeix amb aquest guardó “el paper històric de la Llotja en el potencial exportador de la ciutat i per haver esdevingut, al llarg dels segles, una de les referències bàsiques de l'economia agrària i ramadera de Catalunya”. A l'acte de lliurament, i acompanyant al president Sanromà, hi van assistir l'alcalde de Reus Lluís Miquel Pérez, el President del Col·legi d'Agents Comercials i vicepresident de la Llotja, Ricard Navarro, i una àmplia representació del Patronat de la institució.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]