Lluís Bertran

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres sants o persones venerades amb el nom de Lluís vegeu Sant Lluís (desambiguació). Per al beat dominic màrtir al Japó, nebot d'aquest sant i conegut com a Beat Lluís Bertran, vegeu Lluís Eixarc i Bertran.
Infotaula de personasant Lluís Bertran
Louis Bertrand.jpg
Sant Lluís Bertran, oli de Francisco de Zurbarán de 1640.
Dades biogràfiques
Naixement Lluís Bertran Exach
1 de gener de 1526
València
Mort 9 d'octubre de 1581
València
Sepultura Convent de Sant Domènec (València) 
Activitat professional
Ocupació Prevere
Orde dominicans
Apòstol de Sud-amèrica, religiós, prevere, confessor, missioner
Commemoració a Església Catòlica Romana
Beatificació 19 de juliol de 1608 , Roma per Pau V
Canonització 12 d'abril de 1691 , Roma per Climent X
Festivitat 9 d'octubre
Fets destacables missioner a Nova Granada
Iconografia hàbit dominicà, calze amb una serp (el verí), creu, apagant un foc
Patronatge Nova Granada, Colòmbia, Bunyol; novicis dominics
Modifica dades a Wikidata

Lluís Bertran Eixarch (València, 1 de gener de 1526 - 9 d'octubre de 1581), més conegut com a sant Lluís Bertran, és un sant de l'orde dels dominics, canonitzat pel papa Climent X en 1691.

Biografia[modifica]

Lluís Bertran va nàixer en la Ciutat de València l'1 de gener de 1526, fill de Lluís Bertran i Àngela Exach. Va ingressar en el convent dels dominics de València l'any 1544. Va anar, com molts altres dominics, com a missioner a Amèrica. Va desembarcar en Cartagena d'Índies i va exercitar la seua labor missionera en la regió del Baix Magdalena. En 1568 va ser triat Prior del convent de Santo Domingo, en Santa Fe de Bogotà. La crueltat, l'avarícia i els abusos dels encomenderos dels oficials reals ocupats en la conquista d'eixes terres i l'opressió dels indígenes, van ser els principals obstacles que va caldre véncer en el seu treball missioner i cansat de no poder remeiar eixos mals va sol·licitar el trasllat a Europa. Hi ha diverses llegendes i històries sobre els conflictes que este frare va tindre amb els conqueridors, que van intentar assassinar-lo moltes vegades.

Va tornar a València rebut per l'afecte dels valencians, on va ser encarregat, com en la seua joventut, de ser mestre de novicis. En la porta de la seua cel·la va posar el rètol següent: Si tractara d'agradar als hòmens no seria serf de Jesucrist. També va estar de titular en el convent de Santa Anna d'Albaida, València.

Després de moltes malalties, repetint sempre les paraules d'Agustí d'Hipona: Abrasa, talla i castiga ací, Senyor perquè em perdones per sempre, va morir el 9 d'octubre de 1581, un any abans que Santa Teresa de Jesús, amb la que va mantindre correspondència. El Papa Pau V el va beatificar en 1608 i Alexandre VII el va declarar Patró del Nou Regne de Granada. Va ser canonitzat per Climent X l'any 1691. La seua festa se celebra el 9 d'octubre.

Un nebot seu, Lluís Eixarc i Bertran també va ingressar a l'orde dominic, va fer-se missioner i va morir màrtir al Japó, essent beatificat.

Bibliografia[modifica]

  • Luis Beltrán. El santo de los contrastes. Galduf Blasco, Vicente.
  • La vida valenciana en la predicación de San Luis Beltran. Llop Catala, Miguel.
  • Vida y milagros de San Luis Beltrán. Sempere, Lorenzo.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lluís Bertran Modifica l'enllaç a Wikidata