Llucià d'Antioquia

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaLlucià d'Antioquia
Lucian of Antioch (Menologion of Basil II).jpg
Biografia
Naixement 240
Samsat
Mort 312 (71/72 anys)
Nicomèdia
Causa de mort Decapitació
Activitat
Ocupació Teòleg
Període Imperi Romà
Enaltiment
Festivitat 7 de gener
Modifica les dades a Wikidata

Llucià d'Antioquia (Lucianus, Λουκιανός) fou un eclesiàstic sirià del començament del cristianisme (segle III). Va néixer a Samosata i va ser criat en l'amor a la religió cristiana; als 11 anys van morir el pares i l'orfe fou portat a Edessa on es va dedicar a l'ascetisme i va esdevenir deixeble de Macari, un cristià de la ciutat. Més tard fou prevere d'Antioquia i va fundar a aquesta ciutat una escola teològica.

Per les seves idees, poc conegudes, fou excomunicat per alguns bisbes d'Antioquia, però sempre li fou retirada (Domne, successor de Pau de Samosata, que fou bisbe vers 269 a 273; Timeu, que fou bisbe del 273 al 280, i Ciril d'Antioquia, que ho fou del 280 al 300). Alexandre I d'Alexandria diu que fou seguidor de l'heretgia de Pau de Samosata i precursor dels arrians, i és cert que Ari (o Arri) es dirigeix als seus seguidors en una carta com "antics llucianistes" συλλουκιανιστα. Epifani diu que en realitat fou un seguidor de Marció, del que després es va separar encara que va conservar els principis generals dels marcionites.

Es va fer famós per la santedat de la seva vida. Vers el 310 o 311 fou detingut a la ciutat d'Antioquia per ordre de Maximià o de Maximí Daia i fou torturat. Va morir suposadament de les tortures el dia de l'epifania del 312, després d'haver estat 40 dies sense acceptar menjar que havia estat prèviament ofert als ídols. El seu cos fou tirat a la mar.

Jerònim va escriure la seva vida a De Viris Illustribus i diu que va escriure dos petits llibres sobre la fe cristiana.