Llum fluorescent

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
«Fluorescent» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Fluorescència».
Llums fluorescents
Recordeu que el "fòsfor" que es menciona en el dibuix es refereix a un tipus de substància fosforescent

Una llum fluorescent o làmpada de llum freda, anomenada normalment fluorescent, està format per un tub de vapor de mercuri o bulb de vidre fi revestit interiorment amb diverses substàncies químiques compostes anomenades fòsfors, encara que generalment no contenen l'element químic fòsfor, que emeten llum al rebre una radiació ultraviolada. El tub conté una petita quantitat de vapor de mercuri i un gas inert, habitualment argó tot això a una pressió lleugerament inferior a l'ambient. Així mateix, als extrems del tub existeixen dos filaments de tungstè. Per tant, la fluorescència és l'emissió de radiació per àtoms o molècules que han estat excitats per absorció de fotons (usualment ultraviolada).

Ha derivat en la làmpada fluorescent compacte, un sistema de llum de baix consum.

Prestacions[modifica | modifica el codi]

Una qüestió curiosa és que la lluminositat de la llum depèn no només del revestiment luminescent, sinó que també de la superfície emissora, de manera que en variar la potència varia la mida, per exemple, la de 20W fa uns 60 cm; la de 40W, 1'20m i la de 60W, 1'50 m. (Actualment serien de 18, 36 i 58 W respectivament).

Hi ha al mercat diferents models amb diferents temperatures de color. La seva temperatura de color està compresa generalment entre els 3000 K i els 6500 K (del Blanc Càlid a Llum de Dia Fred). No obstant això, en l'actualitat es poden aconseguir tubs amb una àmplia gamma de temperatura de color, el que permet trobar amb relativa facilitat models que van des dels 2.700 K fins als 8000 K.

Avantatges[modifica | modifica el codi]

L'avantatge dels llums fluorescents envers una bombeta d'incandescència és que té un rendiment lluminós molt més alt

Les làmpades fluorescents tenen un rendiment lluminós que es pot estimar entre 50 i 90 lúmens per vat (lm/W).

tipus lm/W
Làmpada d'incandescència 10-20
Tub fluorescent 46-100

La seva vida útil és també molt més gran que la de les làmpades d'incandescència, podent variar amb facilitat entre les 5000 i les més de 15.000 h (entre 5 i 15 vegades més), el que depèn de diversos factors, com ara el tipus de làmpada fluorescent o l'equip complementari que s'utilitzi amb ella.

El seu índex de rendiment de color habitualment va de 62 a 93, i el valor de 100 la representació correcta de colors en els objectes il·luminats i 70 un valor considerat acceptable.

Balast[modifica | modifica el codi]

Vulgarment al balast se'l coneix com a reactància, per raó que en passar-hi un corrent altern la bobina del balast presenta una reactància inductiva.

En el cas de la làmpada fluorescent, s'instal·la de la manera següent:

Instal·lació d'un fluorescent utilitzant un interruptor d'arrencada automàtica. A: tub fluorescent, B: Entrada de 220 volts, C: Encebador, D: Termòstat bimetàl·lic, E: Condensador, F: Filaments, G: Reactància inductiva

En general, els balast, en ser elements que van connectats a la xarxa elèctrica domiciliària, han d'estar fabricats segons normes IRAM o CE. En el mercat hi ha balasts per a diferents potències. Alguns dels valors normalitzats són 7/9/11, 15, 18, 20, 30, 36, 40, 58/65 watts.