Locris

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article tracta sobre el grup humà de l'antiga Grècia. Si cerqueu per a la ciutat de la Magna Grècia, vegeu «Locres Epizefiris».
Infotaula de grup humàLocris
Tipusgrup humà modifica

Locris (llatí locris o locrenses, Λοκρίς, gentilici Λοκροί) fou un antic poble de Grècia suposadament descendents del leleges. El seu nom derivaria de Locros, rei dels leleges. Es van barrejar completament amb els hel·lens i al poemes d'Homer ja apareixen com grecs. El seu país es va dir Lòcrida, i era al centre de Grècia, a l'est d'Etòlia i a l'oest de Beòcia.

En època històrica es van dividir en dues tribus amb costums, vestits i hàbits diferents: els locris orientals (subdividits en opuntis i epicnèmidis, llatí opuntii i epicnemidii) a la costa oriental de Grècia enfront de l'illa d'Eubea; i occidentals (ozolis), a la zona del golf de Corint. El mont Parnassos era la divisòria així com la Dòrida i la Fòcida situades entre ambdues. Els orientals eren més avançats i suposadament els occidentals van sorgir com a colònia dels primers i no són esmentats abans de la guerra del Peloponès i llavors presentat com a mig bàrbars. La hipòtesi més raonable és que ocupaven des una punta a l'altra i van quedar separats per l'emigració dels focis i doris.