Logògraf

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Logògraf (Logographi) fou el nom aplicat pels grecs a dues classes de persones:

  • Als primitius historiadors grecs anteriors a Heròdot, com Ferècides d'Atenes, Hecateu i el qui és considerat el primer logògraf, Cadme de Milet. L'obra d'aquestes persones va suposar un punt d'inflexió en el registre d'esdeveniments passats, fins llavors bàsicament reduït a la mitologia i a la poesia; això no obstant, al començament encara hi havia qui barrejava ambdues formes de veure les coses, i manllevava elements de mitòlegs o de poetes, com fou el cas de Teopomp de Quios i Èfor de Cumes.
  • Les persones que escrivien discursos judicials i els venien als interessats; el primer que va practicar aquesta feina fou Antifont (al final de la guerra del Peloponès). O també aquells qui s'encarregaven d'escriure els comptes dels tributs imposats als particulars, així de com de a qui se'ls imposava, qui els pagava i qui els feia servir per a despeses (generalment despeses bèl·liques).

Un tercer significat és l'associat a l'anomenat principi logogràfic, segons els quals s'imprimeix o s'escriu basant-se en paraules o mots, i no a lletres aïllades.