Lorda (prenom)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de nomLorda
Tipusprenom femení Modifica el valor a Wikidata
Nom en la llengua originalLorda Modifica el valor a Wikidata
Variants / En altres llengüesLourdes Modifica el valor a Wikidata
Cognom idènticLorda Modifica el valor a Wikidata
Pàgines que comencen per «Lorda»
Persones amb aquest nom (Wikidata)

Lorda és un prenom femení català,[1] la variant simplificada del prenom Maria de Lorda que pren el nom de l'advocació mariana de la Mare de Déu de Lorda. Originalment, els prenoms derivats d'advocacions marianes completaven el nom de Maria (Maria de) fins que han pres significat per si mateixos, i, lògicament, són femenins.[2] La seva etimologia és la mateixa que el topònim de Lorda, a Bigorra.

La festa onomàstica és l'11 de febrer, en honor de la Mare de Déu de Lorda.[3] També, però, hi ha una serventa de Déu catalana en procés de beatificació que adoptà el prenom Maria Lourdes, Carme Sala i Bigas.

Difusió[modifica]

Atès que l'occità, la llengua pròpia de Bigorra, pateix una situació de substitució lingüística accentuada i la difusió de la Mare de Déu de Lorda es va fer bàsicament en francès, aquesta variant ha estat sovint substituïda en català i occità per la variant francesa del topònim, Lourdes o Maria de Lourdes, la més difosa internacionalment.

Biografies[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Vocabulari de noms de persona. Academia Valenciana de la Llengua». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 23 abril 2012].
  2. Col·lectiu, pàg. 72. «Llenguatge i cultura».
  3. [enllaç sense format] http://esglesia.net/santoral Arxivat 2011-12-20 a Wayback Machine.