Lordosi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaLordosi
modifica
Tipuscurvatura espinal patològica i malaltia espinal Modifica el valor a Wikidata
Especialitatreumatologia i genètica mèdica Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11FA70.2 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9737.2 i 754.2 Modifica el valor a Wikidata
CIAPL85 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
Enciclopèdia Catalana0120585 Modifica el valor a Wikidata
MedlinePlus003278 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD008141 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0024003 Modifica el valor a Wikidata

La lordosi és la curvatura fisiològica de la columna a la regió cervical o lumbar. La columna vertebral humana presenta quatre curvatures fisiològiques (o "normals"): dues curvatures cap a fora, en la columna dorsal (a nivell de les costelles) i a la columna sacra, denominades cifosi i dues curvatures lordòtiques (cap a dintre de la columna): la lordosi lumbar i la cervical. Les corbes escoliòtiques (curvatura cap als costats) sempre es consideren patològiques ("anormals").

Lordosi en mamífers amb finalitats reproductives[modifica]

La lordosi, segons la doctora Helen Fisher, és també «l'hàbit de la femella d'ajupir-se, arquejar l'esquena i aixecar les natges cap al seu pretendent per expressar la seva disponibilitat sexual».[1]

La lordosi està relacionada amb els nivells de norepinefrina i dopamina, que augmenten en determinades disposicions sexuals, estimulant l'alliberament d'estrògens en les femelles i la disposició al aparellament en general. Est és un tret comú en tots els mamífers.

Hiperlordosi lumbar[modifica]

Radiografia d'una hiperlordosi lumbar

La hiperlordosi (augment de la curvatura) pot estar causada per una rotació anterior de la pelvis (la part superior del sacre que pren una inclinació anteroinferior) pels malucs, que causa un augment anòmal de la curvatura lumbar. La columna vertebral s'encorba cap endavant, fa més prominent els glutis i ocasiona dolor d'esquena.

Per extensió, aquesta deformació anòmala sol acompanyar-se d'una feblesa de la musculatura del tronc, en particular de la musculatura anterolateral de l'abdomen. Per compensar les alteracions de la línia gravitacional normal, les dones experimenten una hiperlordosi passatgera durant la fase final de l'embaràs. Aquesta hiperlordosi pot ocasionar lumbago, però la molèstia desapareix d'ordinari poc després del part.

L'obesitat també és causa de lordosi i lumbàlgia en tots dos sexes, pel major pes del contingut abdominal, situat davant de la línia gravitatòria penil. El fet de perdre pes corregeix aquest problema.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Helen FISHER, Por qué amamos, traducción española de Victoria E. Gordo del Rey para Cultura Libre, Taurus Pensamiento, 2004, pg 66.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lordosi