Los Manolos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLos Manolos
lang=ca
(2013) Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusgrup de música Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1989, Barcelona
Activitat
Activitat1989 – present
MembresJosep Gómez (guitarra acústica, veus)
Andreu Hernández (bateria, percussions, veus)
Toni Pelegrín (guitarra acústica, guitarra elèctrica, veus) Xavier Calero (guitarra acústica, guitarra elèctrica, veus)
Ramón Grau (bateria, percussions, veus)
Joan Herrero (percussió, veus)
Rogeli Herrero (guitarra acústica, percussió, veus)
Segell discogràficRCA (BMG-Ariola), Horus, Ventilador Music, Vale Music
GènereRumba catalana

Lloc webwww.losmanolos.cat
Musicbrainz: 2b671f8e-5660-400d-99b2-fe4de44d647a Songkick: 108207 Discogs: 517869 Modifica el valor a Wikidata

Los Manolos és un grup musical de rumba catalana originari de la ciutat de Barcelona.

Història[modifica]

Orígens[modifica]

Els orígens de Los Manolos es remunten a finals de l'any 1989, quan deu amics de Barcelona, aficionats a la rumba catalana, començaren a practicar aquest gènere combinant-lo amb instruments i actitud rockera.

En el seu repartori s'hi podien trobar rumbes de Peret i Gato Pérez, adaptacions de temes no rumbers ("All My Loving", "Strangers In The Night" de Bert Kaempfert o "El meu avi", per exemple) i algunes cançons de creació pròpia com "Esa rumba va", "Dame un beso" o "Hazme un francés, Inés".

Les actuacions que feren i el seu ‘look’, compost per vestits amb la solapa de la camisa tipus avió, pantalons amb pota d'elefant, ulleres de sol de mirall i patilles postisses, cridaren l'atenció d'alguns periodistes i de la multinacional RCA (BMG-Ariola), que els fitxà després d'actuar en una festa.

"Pasión Condal", disc de Platí[modifica]

El seu primer disc, Pasión condal, gravat l'any 1991, arribà a estar situat en el segon lloc en vendes a Espanya i es convertí en el tercer disc espanyol més venut durant l'any. La versió del tema "All My Loving" de The Beatles assolí el tercer lloc i fou considerada anys més tard pel diari El País com la cançó de l'estiu del 1992.[1]

Aquest mateix any gravaren el segon disc, Dulce veneno, i actuaren a la Cerimònia de Clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, a la qual varen cantar, entre d'altres, la seva versió de El meu avi. També gravaren una versió d'Amics per sempre, himne d'aquells Jocs i amb la qual assoliren el tercer lloc en vendes a Espanya.

Biografia[modifica]

A finals de l'any 1989, amb Peret al culte i Gato Pérez al final de la seva carrera, encara que Gipsy Kings omplia estadis pel món ia Espanya Kiko Veneno, Ketama i Rosario obtenien grans èxits de vendes, pràcticament ningú no feia cas a la Rumba Catalana (considerada "demodé").

10 amics de Barcelona, (Xavier Calero, Josep Gómez, Ramon Grau, Andreu Hernández, Joan Herrero, Rogeli Herrero, Carles Lordan, Josep L. Muñoz, Toni Pelegrín i Rafa Soriano) pertanyents a diverses bandes de pop i rock (Els Elàstics, Alicia Química, Sagrada Família, Johnny i Caníbales), i que simpatitzaven amb la Rumba Catalana per la influència gitana del barri d'Hostafrancs del que eren alguns dels membres, s'atreveixen i es diverteixen fent Rumba Catalana però amb instruments i actitud rockera.

El seu delirant repertori està basat en aquest moment en rumbes de Peret o Gato Pérez, adaptacions a rumba de temes no-rumbers (All my loving, dels Beatles, Strangers in the night, El meu avi), més alguns temes considerats icones de la moguda madrilenya com "El Gran Ganga" d'Almodovar&McNamara,.. "Makoki" de Kaka de Luxe) i alguns temes propis com "Esa rumba,va", "Dame un beso" o l'impactant "Hazme un francés, Inés".

Festa rere festa, observen atònits que causen un enorme impacte, vestint vestits amb la solapa de la camisa tipus "avió" i pantalons amb pota d'elefant, ulleres de sol "de mirall" i patilles postisses, parodiant al típic personatge "Manolo" de els anys 60-70: Es presenten als concerts en dos cotxes antics al més pur estil "El Vaquilla", però oferint clavells i purs a la concurrència, amb un espectacle que recorda més als Blues Brothers que a una orquestra de salsa o rumba.

No deixa a ningú indiferent la impactant "fila" de 10 músics a l'escenari, amb dues bateries, dues baixes, diverses guitarres espanyoles i elèctriques, percussions, etc.. Practicant el canvi d'instruments incessant. per a cada festa. La festa rumbera a l'escenari és contagiosa i la simpatia cap al grup es fa molt palesa. La demostrada però oblidada efectivitat de la Rumba Catalana es posaria una altra vegada de manifest entre el públic amb una xocant barreja de punks i mestresses de casa.

Periodistes com Ragnampizza, Ramon d'Espanya, José Manuel Gómez, Carlos Ciprés, Marcos Ordoñez, Xavier Agulló, Rafa Quílez, i titulars com “L'extrema esquerra de la rumba catalana”, “Los Manolos reivindiquen la patilla”, “La rumba de l'AfterPunk ", "L'horterisme integral", se'n fan ressò sense tenir ni tan sols mànager.

Al 1989 El grup inicia el seu camí tocant on els deixen. El primer bolo té lloc a la sala Diàmetre 77 al barri barceloní d'Hostafrancs. Li succeiran actuacions al cicle Sabor i Salsa de la sala Zeleste i en nombroses festes públiques i privades. En una d'aquestes, finalment són "descoberts" per la multinacional RCA (BMG-ARIOLA).

- Enregistren un vídeo-clip per a la cadena britànica MTV (All my Loving)

L'any 1991 Graven el seu primer disc PASSIÓ CONDAL (RCA-BMG 1991) als estudis Sincronia de Madrid i Gema de Barcelona, produït per Julio Palacios.

- La versió d'All my loving (Lennon i McCartney) aconsegueix arribar al lloc núm. 3 i el disc PASSIÓ CONDAL el núm. 2 de vendes a Espanya, sent finalment el tercer disc espanyol més venut durant l'any 91.

L'any 1992 Graven el seu segon disc DULCE VENENO (RCA-BMG 1991), a Sincronia (Madrid) i amb Julio Palacios.

- Actuen, al costat de Peret i Los Amaya, a la Cerimònia de Clausura de les Olimpíades de Barcelona'92.

- Actuen a la Cerimònia de Clausura dels Jocs Paralímpics de Barcelona'92.

- Actuen a la Cerimònia d'Inauguració dels Special Olympics Barcelona '92.

- Enregistren la versió en rumba de l'himne dels Jocs Olímpics “Amics per a Sempre” (Andrew Lloyd Webber) aconsegueixen el número 3 de vendes a Espanya.

- Actuen a la presentació del film “Tacones lejanos” de Pedro Almodóvar a París.

Durant aquests anys giren per tot Espanya i actuen a països com Anglaterra, Portugal, Suïssa, Bèlgica, França, Romania, Itàlia, Mèxic, Xile, Argentina, Brasil, EUA…

El 2002 se celebra el 10è Aniversari dels JJOO de Barcelona 1992 i per rememorar la cita actuen a l'Estadi Olímpic de Montjuïc. Actuen també a la festa "NO A LA GUERRA" i col·laboren al disc d'homenatge a Serrat "Pel meu amic".

A l'any 2003 participen a la pel·lícula “El Gran Gato” del director Ventura Pons.

A l'any 2007 actuen a la presentació dels XVIII Jocs del Mediterrani a Tarragona.

El 2008 actuen a l'Expo de Saragossa al costat del mestre Peret.

El 2010 actuen al Teatre Circo Price de Madrid al costat de Peret i Gertrudis.

Aquests anys alternen projectes personals d'alguns dels seus membres però continuen actuant per tota la geografia espanyola.

A l'any 2017 participen al programa benèfic i al disc de “La Marató” de TV3 amb una versió rumbera del tema “I will survive”. I el 2017 també tornen a l'estudi d'enregistrament i publiquen “Manolos, pugen a l'escenari”, recopilació dels seus èxits, amb les col·laboracions de Peret, Ulls de Bruixot, Els Delinqüents, Tomasito, Victòria Abril, “El Sevilla”, Gertrudis, La Troba Kung Fu, Sabor de Gràcia, Toní Carotone, Omar Insulsa, Manuel Fuentes, Queco Novell, Dibe Divosso..

Durant el 2018 i el 2019 segueixen actuant i participen a les Festes de la Mercè a Barcelona, a la “Festa del Poble” d'Andorra oa la Setmana Gran de Donostia/San Sebastià entre més de 40 actuacions.

El 2019 graven la cançó “Som com som” i un videoclip a l'emblemàtic edifici La Pedrera d'Antoni Gaudí en col·laboració amb el programa REMS de la Fundació Catalunya – La Pedrera que treballa amb persones amb deteriorament cognitiu.

El 2020 la pandèmia ajorna els plans de gires i enregistraments.

Al setembre de 2021 Los Manolos van col·laborar amb el grup The Tyets a la cançó i videoclip "La dels Manolos". El single es va presentar a l'escenari dels 40 a l'Estadi Olímpic de Montjuïc amb un “sold out” i una gran festa.

A l'abril de 2022 Los Manolos publiquen un nou single produït per Joan Borràs (Oques Grasses). El tema es diu Bum Bum i el podeu escoltar a totes les plataformes.

L'any 2023 Los Manolos han participat a la gira "Yo fui a EGB" que els ha portat a actuar per tota la geografia espanyola.

Al novembre de 2023 han col·laborat amb Tacho en el single "El premio gordo" i amb els Xiula en el tema "Mal malalt" . Els podeu escoltar també a totes les plataformes.

Discografia[modifica]

  • Pasión Condal (RCA, 1991).
  • Dulce veneno (RCA, 1992).
  • Bailes regionales (Horus, 1994).
  • Robando gallinas (Ventilador Music, 1998).
  • Nainoná (Vale Music, 2004).
  • Manolos, suban al escenario (Promoarts Music, 2017).
  • The Tyets/Los Manolos "La dels Manolos" (Luup records) 2021
  • Tacho/Los Manolos "El premio gordo" (Ventilador Music) 2023

Referències[modifica]

  1. Guillem Martínez - El País. «'All my loving'», 17 d'agost del 2006.(castellà)

Enllaços externs[modifica]