Lota de Macedo Soares

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lota De Macedo Soares)
Infotaula de personaLota de Macedo Soares
Biografia
NaixementMaria Carlota Costallat de Macedo Soares
16 març 1910 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort25 setembre 1967 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatBrasil Brasil
Activitat
Ocupacióarquitecta Modifica el valor a Wikidata
Família
ParellaElizabeth Bishop (1951–1967)

Maria Carlota Costallat de Macedo Soares (París, França, 16 de març de 1910-Nova York, Estats Units, 25 de setembre de 1967) va ser una arquitecta a qui s'atribueix la creació del Parc del Flamenc, avui Parc Brigadier Eduardo Gomes, a Rio de Janeiro. Va néixer a Paris, membre d'una prominent família de polítics de l'estat de Rio de Janeiro.

Els seus pares van ser José Eduardo de Macedo Soares, Primer Tinent de Marina amb base a Europa i Adélia de Carvalho Costallat. A París també va néixer una altra filla, anomenada Maria Elvira, coneguda com a Marieta. José Eduardo surt de la Marina el 1912 i torna a Brasil amb la seva família. A Rio de Janeiro, funda el periòdic O Imparcial, precursor del Diari Carioca.[1]

Al principi de la dècada del 1940, Lota, com l'anomenaven comunament, va residir a Nova York on va prendre cursos en el Museu d'Art Contemporani.

Sense haver assistit a la universitat va ser reconeguda com a arquitecta autodidacta i paisatgista. Va ser convidada per Carlos Lacerda, qui acabava de guanyar les eleccions del govern de l'estat de Guanabara (1960-1965) per treballar en el projecte del Parc del Flamenc.[2] Quan en les eleccions següents Carlos Lacerda perd el govern, Lota es retira de la construcció del parc.

Lota va mantenir una relació amb la poeta nord-americana Elizabeth Bishop de 1951 a 1967. La seva relació és relatada en la pel·lícula brasilera ''Flors Rares'' (Reaching for the Moon, 2012), basat en el llibre Flores Rares i Banalíssimes de l'autora Carmem Lucia d'Oliveira, així com en el llibre The More I Owe You (Mentre més et dec), de l'escriptor nord-americà Michael Sledge. El personatge de Lota és interpretat per l'actriu brasilera Gloria Pires.[3]

El 1967, Soares va buscar a Bishop als Estats Units després de recuperar-se d'una llarga depressió durant la qual va estar hospitalitzada. El mateix dia que va arribar a Nova York, el 19 de setembre de 1967, Soares va prendre una sobredosi de tranquil·litzants i va morir diversos dies després.[4]

Referències[modifica]

  1. Lotta – a aventura de crescer, Instituto Lotta de Cultura e Arte-Educação Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine.
  2. Morales, Lúcia Arrais (23 a 26 d'agost de 2010), Lota de Macedo Soares e Elizabeth Bishop: projetos interrompidos, "Diásporas, Diversidades, Deslocamentos" (PDF), Fazendo Gênero (UFSC)
  3. Flores Raras - Filme 2012 - Cinema10.com.br
  4. Frias filho, Otávio (setembro 2009), "O Brasil é mesmo um horror" Arxivat 2014-06-26 a Wayback Machine., Revista Piauí (O Estado de São Paulo).

Enllaços externs[modifica]