Louis Ellies Dupin

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaLouis Ellies Dupin
Biografia
Naixement 17 juny 1657
París
Mort 6 juny 1719 (61 anys)
París
Religió Església Catòlica
Educació Universitat de París
Activitat
Ocupació Historiador, teòleg i professor
Ocupador Collège de France (1693–1703)
Modifica les dades a Wikidata

Louis Ellies Dupin (17 de juny de 1657 - 6 de juny de 1719) fou doctor per la Sorbona, fill d'una família noble de Normandia.

Fou professor de filosofia al Collège de France. Dedicà la major part de la seva vida a compilar la Bibliothèque universelle des auteurs ecclésiastiques, obra immensa en què narra la vida d'aquests autors, el catàleg i la cronologia de llurs obres, un judici sobre llur estil i llur doctrina, a més de l'enumeració de les diferents edicions de llurs obres amb un examen crític.

Els judicis que aporta a l'obra sobre diversos Pares de l'Església feren que fos condemnat per Roma; també fou molt criticat per teòlegs francesos, principalment per Jacques-Bénigne Bossuet.

Després de declarar-se, juntament amb els jansenistes, contra la butlla Unigenitus, fou exiliat a Châtellerault i privat de la seva càtedra a la universitat. Fou fustigat cap al final de la seva vida per haver tingut correspondència amb l'Arquebisbe de Canterbury, amb la finalitat d'apropar catòlics i anglicans.

La Bibliothèque des auteurs ecclésiastiques, publicada el 1686 i durant els anys següents, ocupa, juntament amb els suplements, 61 volums. Dupin, a més a més, publicà:

  • Edicions de Sant Optat, 1700
  • Edicions de Gerson, 1703
  • Bibliothèque universelle des historiens, 1707
  • Histoire abrégée de l'Église, 1712
  • Traités de la Puissance temporelle, 1707
  • Traité historique des Excommunications, 1715