Luci Mummi Acàic

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaLuci Mummi Acàic
Biografia
Naixement segle II aC
Mort segle II aC
Roma
 Senador romà 


 Governador romà 


 Pretor 


 Censor romà 


 Cònsol romà 

Activitat
Ocupació Polític, soldat i militar
Període República Romana
Família
Pare Luci Mummi
Modifica les dades a Wikidata

Luci Mummi Acàic (llatí: Lucius Mummius L. F. L. N. Achaicus) fou un magistrat romà, fill del tribú Luci Mummi. Era un bon orador i proper al partir popular dels Gracs. Fou pretor el 154 aC i va rebre la província de la Hispània Citerior, on després de diverses derrotes va aconseguir finalment algunes victòries notables sobre els lusitans (153 aC).

Fou cònsol el 146 aC quan va guanyar el renom Acàic per la destrucció de Corint, la conquesta de Grècia i l’establiment de la província d’Acaia. El renom es va perpetuar a la seva família. La Lliga Aquea sota Critolau i Dieu fou derrotada el 148 aC per Quint Cecili Metel Macedònic, però aquest no va actuar amb prou energia i la Lliga va seguir la seva cursa bèl·lica. La Lliga va reunir un exèrcit a l’istme abans de l’arribada de Mummi, però aquest els va derrotar i va entrar a Corint sense oposició; la ciutat fou arrasada i els corintis venuts com esclaus i les obres d’art maltractades per vencedors que en desconeixien el seu valor. Algunes obres foren venudes al rei de Pèrgam i altres a Roma; no obstant va respectar les propietat religioses. Va romandre a Grècia el 146 aC i 145 aC, el segon any com a procònsol i va arranjar la constitució fiscal i municipal de la nova província. Es va guanyar la confiança dels provincials per la seva integritat i justícia. Resultat de l’incendi de Corint fou el descobriment accidental de l'anomenat bronze corinti usat en escultura.

Va dedicar una estàtua de Zeus a Olímpia. El 145 aC va tornar a Roma i va celebrar el triomf.

Fou censor el 142 aC amb Corneli Escipió Africà el Jove, dos caràcter oposats que van portar a una mala censura. Va morir pobre i el senat va pagar la dot de matrimoni a la seva filla.