Lucrècia Tornabuoni

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ritratto di Lucrezia Tornabuoni, obra de Domenico Ghirlandaio (National Gallery of Art, Washington DC).

Lucrezia Tornabuoni ( Florència, República de Florència 1425 - íd. 1482 ) fou una poetessa i noble italiana que s'emparentà amb els Mèdici de Florència.

Orígens familiars[modifica | modifica el codi]

Va néixer el 1425 a la ciutat de Florència sent filla de Francesco Tornabuoni, i de ben jove es relacionà amb personatges de la talla de Luigi Pulci i Agnolo Poliziano.


Es casà el 3 de juny de 1444 a la ciutat de Florència amb Pere de Mèdici, fill de Cosme de Mèdici el Vell i Contessina de Bardi. D'aquesta unió nasqueren:

Al costat del seu espòs educà els seus fills en l'art humanístic, inculcant en ells els ideals de bellesa del Renaixement. Així mateix buscà l'aliança amb famílies adinerades i ben posicionades, com per exemple la família Orsini, casant el seu fill Llorenç amb Clarice Orsini.

Madonna del Magnificat, obra de Sandro Botticelli (Galleria degli Uffizi, Florència). En ella observem Lucrècia Tornabuoni vestida de Mare de Déu i envoltada dels seus fills.

Obra escrita[modifica | modifica el codi]

Lucrècia va descriure en les seves cartes enviades des de la seva residència de Roma al seu espòs la mentalitat de la gent de l'època, els mèrits i defectes del seu marit així com una descripció acurada del comerç. Així mateix també exposà en aquestes cartes la situació de la dona en aquells moments, observant l'àmplia llibertat que tenien les dones florentines de l'època. Així mateix destaca per la seva obra de sonets.

Morí el 25 de març de 1482 a la ciutat de Florència, sent enterrada a la Basílica de Sant Llorenç d'aquesta ciutat.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]