Ludo Martens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLudo Martens

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 març 1946 Modifica el valor a Wikidata
Torhout (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 juny 2011 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Activitat
Ocupaciópolític, autor, historiògraf Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit dels Treballadors de Bèlgica Modifica el valor a Wikidata

Ludo Martens (Torhout, Bèlgica, 12 de març del 19465 de juny del 2011) va ser un historiador i polític belga, conegut pel seu treball sobre l'Àfrica francòfona i la Unió Soviètica. També fou el fundador i primer president del Partit del Treball de Bèlgica (PTB).

Nascut en una família acomodada de Torhout, una ciutat de la província de Flandes Occidental, de jove va estudiar llengües estrangeres a Wingene. El 1965 entrà a la Facultat de Medicina i va començar a organitzar-se en un grup d'estudiants catòlics. Poc temps després abraçaria el marxisme-leninisme. El 1968 va ser un dels fundadors de la revista teòrica AMADA, sigles en flamenc del lema comunista "Tot el poder per als obrers!". Aquesta revista seria el germen del PTB, sorgit el 1979. La revista AMADA es considerava alineada ideològicament amb el Partit Comunista de la Xina, en ple cisma entre la Unió Soviètica i la República Popular Xina, que va afectar la pràctica totalitat dels partits comunistes del món. Després de la mort de Mao, Martens i la seva organització van anar distanciant-se de la República Popular Xina, fins que a mitjans de la dècada de 1980 el PTB va abandonar el maoisme i les seves campanyes antisoviètiques, que van arribar fins i tot a donar suport a un enfortiment de l'OTAN a Europa com a contrapès al Pacte de Varsòvia. El 1999 va dimitir del seu lloc en la direcció del PTB per traslladar-se a la República Democràtica del Congo. Tot i això, va continuar escrivint assajos polítics per al PTB des del seu exili voluntari a Kinshasa. Encara que va escriure la major part de les seves obres en francès, la seva obra més coneguda, Una altra mirada sobre Stalin, ha estat traduïda a nombrosos idiomes. Martens va morir, víctima del càncer que patia, el matí del 5 de juny del 2011.

Una altra mirada sobre Stalin[modifica]

El 1994 Martens publica la seva obra Una altra mirada sobre Stalin, un llibre en què reconstrueix la història de la Unió Soviètica durant els anys de govern de Stalin. En aquest llibre, Martens posa en dubte les dades de la historiografia occidental oficial sobre les col·lectivitzacions, la industrialització, la purga de la dècada de 1930, la figura de Trostki, la Gran Guerra Pàtria, el paper de Krushov, entre d'altres. En la introducció del llibre, Martens explica els motius que el van portar a escriure aquest llibre:

« "La defensa del treball i les decisions de Stalin és defensar el marxisme-leninisme, i aquesta és una qüestió important per preparar-nos en la lluita de classes sota el Nou Ordre Mundial." »
— Ludo Martens, Una altra mirada d'Stalin

Martens declarava que aquest llibre serveix per comprovar científicament les mentides de la burgesia i la falsificació que fan aquests de la Història, tant amb els successos del passat com els presents. Ludo Martens, per exemple, explícita com l'Holodomor va inicar-se com una propaganda nazi que ha sigut comprada massivament per Occident. Aquesta fam en cap cas va produir-se volgudament, segons Martens va tenir quatre causes: la guerra civil iniciada pels propietaris de les terres (kulaks) contra la colectitvització, la sequía que va produir-se a Ucraïna els anys 1930, 1931 i 1932, l'epidemia de tifus que va arrasar Ucraïna i el Caucas, i per últim, la desorganització a l'agricultura per part del Partit i els treballadors del camp. Pel que fa a Aleksandr Soljenitsin, Martens utilitza cites d'Arxipèlag Gulag, un dels llibres d'aquest autor on denuncia la repressió de l'estat estalinista, per tal d'acusar-lo de mentider i de carències en l'argumentació.

Obres[modifica]

  • Pierre Mulele o la segona vida de Patrice Lumumba (1985)
  • Sankara, Compaoré i la revolució de Burkina Faso (1989)
  • Abo: una dona del Congo (1992)
  • La URSS i la contrarevolució de vellut (1991)
  • Una altra mirada sobre Stalin (1994)
  • Kabila i la Revolució Congolesa: l'elecció entre panafricanisme i neocolonialisme (2002)