Ludologia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

És el corrent d'estudi que s'encarrega del plaer estètic i lúdic dels videojocs deixant de banda els seus components estructurals i formals (com els narratius o els audiovisuals). Es tracta d'un camp en desenvolupament, i se centra -com etimològicament l'expressa- en l'estudi dels jocs. La seva etimologia és una fusió del llatí ludus (joc) i del grec logotips (coneixement racional).

Entenem com videojoc a la combinació de les formes de representació audiovisual i la vessant cultural del joc. Aquest es compon per múltiples elements gràfics, visuals, narratius, que relacionen amb una proposta lúdica i participativa, de manera que l'experiència audiovisual es barreja amb un component lúdic i interactiu d'una forma específica i diferent de la d'altres formes audiovisuals com el cinema o la televisió. En aquest sentit, els videojocs, en els seus diferents formats i propostes, representen l'emergència d'un nou model de consumista i una forma cada vegada més present en la nostra societat d'ocupar el temps de lliure.

La ludologia analitza principalment la interacció entre el joc i els jugadors- des del punt de vista de les Ciències Socials, la informàtica i les humanitats. Al voltant de 1997 comencen a desenvolupar-se els estudis ludològics enfocats directament sobre els videojocs, camp en el qual són dignes d'esment estudiosos com Jesper Juul, Gonzalo Frasca i Espen Aarseth, entre uns altres. A part de l'estudi dels videojocs (o 'jocs de computador', com es prefereix de vegades), la ludologia també ha estat entesa des d'un punt de vista pediàtric, pedagògic (en països com Mèxic i Cuba) i neurològic.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  • Gamedev y delirios: blog que tracta el desenvolupament dels videojocs (gamedev) i temes de reflexió ludològica.
  • Juego y conocer: pensament socio-ludològic sobre el Joc.
  • ADVA: Associació de Desenvolupadors de Videojocs Argentina.
  • Ludologia Chilensis: weblog sobre Ludologia i altres temes afins.