Vés al contingut

Luigi Cremona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaLuigi Cremona

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 desembre 1830 Modifica el valor a Wikidata
Pavia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 juny 1903 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Ministre d'Educació Pública del Regne d'Itàlia
1r juny 1898 – 29 juny 1898
← Nicolò GalloGuido Baccelli →
Senador del Regne d'Itàlia
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Pavia
Director de tesiFrancesco Brioschi Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perTransformació de Cremona
Activitat
Camp de treballGeometria algebraica Modifica el valor a Wikidata
OcupacióMatemàtiques
OrganitzacióUniversitat de Bolonya
Politecnico de Milà
Universitat de Roma La Sapienza
Membre de
Interessat enEnginyeria civil Modifica el valor a Wikidata
AlumnesDomenico Montesano
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralEugenio Bertini
Giovanni Guccia
Giuseppe Veronese
Família
CònjugeElisa Ferrari
Anna Maner Müller Modifica el valor a Wikidata
ParesGaudenzio Cremona i Teresa Andreoli
Premis


Luigi Cremona (Pavia, 7 de desembre de 1830 - Roma, 10 de juny de 1903) va ser un matemàtic i polític italià.


La mort del seu pare quan tenia 11 anys no va impedir que tingués estudis suficients per ingressar a la universitat de Pavia. Però la revolució de 1848 ho va trastocar tot: Cremona, fervent nacionalista, va enrolar-se en el Batalló de la Itàlia Lliure per combatre contra l'exèrcit austríac. Amb el grau de sergent, va estar defensant Venècia fins a la seva caiguda l'estiu de 1849;[1] quan torna a Pavia, rep la notícia de la mort de la seva mare. El seu germà, Tranquillo, va ser un conegut pintor del moviment Scapigliatura.[2]

A partir de 1849 reprèn els seus estudis sota l'ensenyament d'Antonio Bordoni i, sobre tot, de Francesco Brioschi[3] fins que el 1853 obté el seu doctorat amb una tesi de mecànica clàssica.[4] Els primers anys després de la seva graduació van ser difícils perquè els governants austríacs impedien el seu nomenament per a cap càrrec docent important. Finalment, el 1856, va ser nomenat professor suplent de secundària. En aquesta època va conèixer i va fer amistat amb Eugenio Beltrami i Felice Casorati. També va ser l'època de les seves primeres publicacions en geometria.

El 1856 és professor titular del Institut de Cremona i, a partir de 1859, d'un institut de Milà, on no hi roman gaire perquè el 1860 és nomenat per ocupar la nova càtedra de geometria superior de la universitat de Bolonya.[5] Probablement, aquest temps a Bolonya sigui el seu període més creatiu. El 1867, Brioschi el crida per ocupar-se del curs de geometria superior del Politecnico de Milà.

Recordatori de Cremona com instaurador i primer director de l'escola d'enginyers.

Finalment, el 1873 és cridat a Roma per a reorganitzar i dirigir la nova escola d'enginyers de la Universitat de Roma La Sapienza.[6] Aquesta tasca el tindrà ocupat fins al 1879 en que és nomenat senador del Regne d'Itàlia; a partir d'aquesta data s'acaba la seva producció científica perquè es dedica plenament a la política, arribat a ser fins tot Ministre d'Ensenyament Públic (encara que només durant trenta dies degut a al complicada situació política italiana).[7]

Mètode de Cremona

[modifica]

Luigi Cremona fou el creador del mètode que porta el seu nom (a vegades anomenat Cremona-Maxwell) per a resoldre de forma gràfica problemes de forces estàtiques.[8][9]

Referències

[modifica]
  1. Loria, pàgina 128.
  2. Loria, pàgina 126.
  3. Capecchi & Ruta, pàgina 260.
  4. Loria, pàgina 130.
  5. Loria, pàgina 143.
  6. Loria, pàgina 182.
  7. Capecchi & Ruta, pàgina 261.
  8. Luigi Cremona. Corso di statica grafica. s.e., 1868. 
  9. Kurt Hirschfeld. Estática en la construcción. Reverte, 1975, p. 84–. ISBN 978-84-291-2051-6. 

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Luigi Cremona» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Greitzer, Samuel. «Hirst, Thomas Archer». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 30 abril 2017].
  • Bottazzini, Ugo; Rossi, Lauro. «Cremona, Luigi». Dizionario Biografico degli Italiani, 1984. [Consulta: 30 abril 2017].
  • Brigaglia, Aldo; Di Sieno, Simonetta. «Archivio Luigi Cremona». Centro Interuniversitario per la Comunicazione e l'Apprendimento Informale della Matematica. [Consulta: 30 abril 2017].