Luiza Helena de Bairros

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLuiza Helena de Bairros

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementLuiza Helena de Bairros
27 març 1953 Modifica el valor a Wikidata
Porto Alegre (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 juliol 2016 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Porto Alegre (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de pulmó Modifica el valor a Wikidata)
Ministre d'Igualtat Racial del Brasil
1r gener 2011 – 31 desembre 2014
← Eloi Ferreira AraújoNilma Lino Gomes →
Secretária de promoção da Igualdade Racial do Estado da Bahia (en) Tradueix
agost 2008 – desembre 2010
← Luiz Alberto (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicAfrobrasilers Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Federal de Rio Grande do Sul
Universitat de Michigan
Universitat Federal de Bahia Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perActivista del movimiento negro y en el feminismo negro
Creadora del Sistema Nacional de Promoción de la Igualdad Racial de Brasil (SINAPIR)
Activitat
Ocupacióalt càrrec, sociòloga, política Modifica el valor a Wikidata
Premis

Luiza Helena de Bairros, coneguda com a Luiza Bairros (Porto Alegre, 27 de març del 1953 - Ib., 12 de juliol del 2016) fou una sociòloga, activista del moviment negre, feminista i política brasilera. Del 2011 al 2014 fou ministra de la Secretaria de Polítiques de Promoció de la Igualtat Ètnica en el primer govern de Dilma Rousseff. Durant la seua gestió creà el Sistema Nacional de Promoció de la Igualtat Ètnica amb l'objectiu de construir polítiques públiques en la lluita contra el racisme.

Trajectòria[modifica]

Es graduà en Administració Pública i Empreses per la Universitat Federal de Rio Gran del Sud i s'especialitzà en Planificació Regional per la Universitat Federal de Ceará. Feu un màster en Ciències socials per la Universitat Federal de Badia i un doctorat en Sociologia per la Universitat de Michigan.

Nasqué a Porto Alegre i el 1979 es traslladà a Badia després de prendre contacte amb el Moviment Negre Unificat, del qual en fou líder. Milità en el moviment negre i en el feminista.[1]

Entre 2001 i 2005 treballà en Nacions Unides en programes contra el racisme.

Per la lluita antiracista fou ministra de la Secretaria de Polítiques de Promoció de la Igualtat Ètnica en el primer govern de Dilma Rousseff.

Durant la seua gestió, creà el Sistema Nacional de Promoció de la Igualtat Ètnica, per tal de construir polítiques públiques en el combat contra el racisme de manera intersectorial, que enfortís també la participació i el control social. Implicà estats i municipis en les polítiques de promoció de la igualtat ètnica.

Va morir el 12 de juliol del 2016 a Porto Alegre per un càncer de pulmó.[2]

Feminisme negre[modifica]

Bairros formà part del moviment negre que denuncia al Brasil el "mite de la democràcia ètnica". "Treballà a favor de la consciència negra mitjançant l'acció política", remarcà a la seua mort Nadine Gasman, representant d'ONU Dones Brasil.

En el moviment feminista plantejà necessitats i interessos específics de les dones negres i en l'acadèmia plantejà la necessitat de reconsiderar la construcció històrica de la població negra al Brasil, en especial de les dones negres.[3]

Referències[modifica]

  1. «Nossas homenagens a Luiza Bairros». Sempreviva Organização Feminista, 15-07-2016. Arxivat de l'original el 12 d'octubre de 2016. [Consulta: 12 octubre 2016].
  2. «Luiza Bairros, ex-ministra da Igualdade Racial, morre no RS» (en portuguès brasiler). , 12-07-2016 [Consulta: 12 octubre 2016].
  3. «ONU Mulheres lamenta morte da ex-ministra e feminista negra Luiza Bairros» (en portuguès brasiler). , 13-07-2016 [Consulta: 12 octubre 2016].