Lullubi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els Lullubi o Lulubi foren un grup de tribus que vivien al tercer mil·lenni a.C. El seu país s'anomenava Lullubum, i correspon a la moderna regió de la plana de Sharazor al Kurdistan a les muntanyes Zagros a la moderna governació de Sulaymaniyya al Kurdistan Iraquià. Frayne (1990) va identificar la seva capital Lulubuna (o Luluban) amb la moderna Halabja. Alguns historiadors pensen que els lullubi eren d'arrel hurrita.

L'antiga llegenda sumèria "Lugalbanda i l'Ocell Anzud", datada del temps d'Enmerkar d'Uruk, es refereix a les "muntanyes de Lulubi" com al lloc on el personatge Lugalbanda va trobar l'ocell gegant Anzud buscant la resta de l'exèrcit d'Enmerkar en ruta per assetjar Aratta.

Foto de l'estela de Naramsin que commemora la seva victòria sobre Lullubum.

Lullubum s'esmenta en temps històrics com una de les dependències de Sargon el Gran dins l'imperi d'Accàdia junt amb la veïna província de Gutium al sud. El seu nét Naram-sin va derrotar els lullubi i el seu rei Satuni, i va erigir la seva famosa estela de la victòria. A la caiguda d'Accàdia va quedar en poder de la dinastia guti de Babilònia. Els lullubis es van revoltar contra el rei quteu (guti o guteu) Erridupizir. Després del període guteu (guti) la dinastia tercera d'Ur sota Shulgi hauria fet no menys de nou expedicions contra els lullubis o lullu, però és incert si totes foren dirigides contra els lullubi o es dirigien contra pobles de les muntanyes; algunes haurien estat cap al sud-oest del llac Urmia; en temps d'Amar-Sin, els lullubis formaven un contingent militars dins 'exèrcit d'Ur el que suggereix que estaven sota el seu domini. Un gravat famós a la pedra mostra el rei lullubi Anubanini amb la deessa Ishtar, captius, i està datat al temps de la dinastia tercera d'Ur; un llegenda babilònia tardana relata els èxits de Sargon el Gran i esmenta al rei Anubanini com un dels seus rivals.

Dibuix de Pascal Coste de vers 1840, d'un gravat a la roca de la victòria del rei Annubanini i la deessa Ishtar, a Sar-i Pul, Iran.

Al segon mil·lenni el terme "Lullubi" o "Lullu" sembla que va esdevenir un genèric entre els babilonis i assiris per designar als muntanyesos i la regió original de Lullubum apareix esmentada com a Zamua. Però al segle XII aC torna a ser esmentada quan Nabucodonosor I de Babilònia vers el 1120 aC, i Teglatfalassar I d'Assíria el 1113 aC, reclamen haver sotmès la terra de Lullubi.

Els reis neoassiris esmenten algunes campanyes a Zamua/Lullubum, entre les quals Assurnasirpal II que va suprimir una revolta entre els caps de Zamua el 881 aC, durant la qual es va construir una muralla al pas de Bazian (entre la moderna Kirkuk i Sulaymaniyya). Segons les inscripcions hi havia 19 ciutats emmurallades a Zamua, i com a tribut va aportar un nombre considerable de cavalls, ramats, metalls, tèxtils i vi. Caps locals o governadors de Zamua continuaren sent esmentats almenys fins al final del regnat d'Asarhaddon (669 AC).

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]