Vés al contingut

Luminescència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Exemple de luminescència: aquests minerals mostren fluorescència sota radiació ultraviolada

La luminescència és la radiació òptica produïda per un sistema físic a causa de la transició d'un estat excitat a un estat fonamental. Quan un sistema físic és pertorbat per una font de radiació, passa d'un estat fonamental (estat de mínima energia) a un d'energia més elevada anomenat estat excitat. Quan el sistema es relaxa, l'energia absorbida pot ser emesa en forma de radiació lluminosa, és a dir, en forma de luminescència.

Luminescència és qualsevol procés d'emissió de llum, el qual no radica exclusivament en altes temperatures sinó que, contràriament, és una forma de “llum freda” en què l'emissió de radiació lumínica és provocada en condicions de temperatura ambient o baixa.

La primera referència escrita coneguda pertany a Henry Joseph Round.

Tipus de luminescència[modifica]

Depenent de la font d'excitació, hom distingeix diferents tipus de luminescència. Convé remarcar que el que canvia en els distints casos és la forma en què es pertorba el sistema físic i no el tipus de radiació emesa, que sempre és lluminosa.

Aplicacions[modifica]

  • Díodes emissors de llum (LED): emeten llum via electró-luminescència.
  • Llumins: emeten llum quan irradien amb radiacions d'alta energia electromagnètica o radiació de partícules.
  • Termòmetres de fòsfor: mesuren la temperatura utilitzant la fosforescència.
  • Centellejadors: Mesuren la radioactivitat utilitzant la luminescència abundant i breu, en forma de centelleigs.

Bibliografia[modifica]

  • E. Wiedemann (1888) "Über Fluorescenz und Phosphorescenz, I. Abhandlung" (On fluorescence and phosphorescence, first paper), Annalen der Physik, 34: 446-463. From page 447: "Ich möchte für diese zweite Art der Lichterregung, für die uns eine einheitliche Benennung fehlt, den Namen Luminescenz vorschlagen, und Körper, die in dieser Weise leuchten, luminescirende nennen." (alemany)
  • A Brief History of Fluorescence and Phosphorescence before the Emergence of Quantum Theory, Bernard Valeur and Mario N. Berberan-Santos J. Chem. Educ., 2011, 88 (6), pp 731–738. (anglès)
  • Piezoluminescence phenomenon N. A. Atari Physics Letters A Volume 90, Issues 1-2, 21 June 1982, Pages 93-96. (anglès)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Luminescència