Lunar Reconnaissance Orbiter
![]() |
Aquest és un article traduït amb mancances. |
![]() |
Aquest article o aquest apartat conté informació obsoleta o li falta informació recent. |


El Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO o Orbitador de Reconeixement Lunar) és una sonda espacial robòtica estatunidenca, llançada cap a la Lluna.[1] El llançament inicial del Lunar Precursor Robotic Program, part del programa Vision for Space Exploration, va ocórrer el 18 de juny de 2009, sent la primera missió lunar dels Estats Units d'Amèrica en més de deu anys.[2] [3] [4] Per dur a terme els objectius de la «Visió», incloent l'explotació humana de la Lluna, el LRO s'ha posat en òrbita del satèl·lit, fent la prospecció dels recursos lunars i identificant possibles llocs d'allunizatge. El mòdul orbital és capaç de crear un mapa tridimensional de la superfície lunar[4] i ha registrat les primeres imatges dels equipaments del programa Apollo deixats al satèl·lit.[5]
L'Atlas V, vehicle llançador del LRO, també va transportar el Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), el qual va ser projectat per detectar aigua alliberada quan el propulsor del primer tram del vehicle llançador va impactar contra un cràter lunar. Junts, LCROSS i LRO formen l'avantguarda del Lunar Precursor Robotic Program, que marca la volta de la NASA a la Lluna.[6]
LCROSS
El mateix llançament va transportar encara un altre satèl·lit, el Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), el qual va ser projectat per analitzar l'impacte del tram superior del coet Centaur (després d'esgotat el combustible), pesant 1.043 kg, contra una regió permanentment aombrada prop del pol sud lunar.[7] [8] La NASA calcula que la velocitat d'impacte serà superior a 9.000 km/h. El material ejectat podrà arribar als 10 km d'altitud sobre la superfície, amb un volum estimat en 317 tones mètriques.[9] [10] S'espera que l'anàlisi espectral del núvol de runes ajudi a confirmar els descobriments preliminars efectuades per les missions Clementine i Lunar Prospector, les quals van apuntar indicis d'aigua congelada a les regions d'ombra permanent. El LCROSS volarà a través del núvol de runes i llavors es xocarà contra un altre punt del cràter, aproximadament quatre minuts després de l'impacte del coet Centaur.
Vegeu també
Referències
- ↑ «Lunar Reconnaissance Orbiter Launch» (en anglès). lunar.gsfc.nasa.gov. [Consulta: 22 març 2008].
- ↑ «Mission design and operation considerations for NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter» (PDF) (en anglès). lunar.gsfc.nasa.gov. [Consulta: 10 febrer 2008].
- ↑ «Lunar Spacecraft Launch to Moon!» (en anglès). Lunar Reconnaissance Orbiter NASA's First step back to the moon. NASA, 18-06-2009. [Consulta: 18 juny 2009].
- ↑ 4,0 4,1 Launch(anglès) Error de citació: Etiqueta
<ref>
no vàlida; el nom «Marcia» està definit diverses vegades amb contingut diferent. - ↑ «Abandoned Spaceships». Science@NASA, 11-07-2005.
- ↑ «Lunar Precursor Robotic Program». NASA. [Consulta: 10 febrer 2008].
- ↑ Klotz, Irene. «NASA launches probes to scout the moon» (en anglès). National Post, 18-06-2009. [Consulta: 18 juny 2009].
- ↑ «Lunar CRater Observation and Sensing Satellite – LCROSS» (en anglès). NASA.
- ↑ Dunn, Marcia. «NASA launches unmanned moon probe First such mission in a decade will use robotic probes to hunt for hidden ice» (en anglès). Associated Press. MSNBC, 18-06-2009. [Consulta: 18 juny 2009].
- ↑ «A Flash of Insight: LCROSS Mission Update» (en anglès). NASA, 11-08-2008.
Enllaços externs
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lunar Reconnaissance Orbiter |