Lur (instrument)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'instrument musicalLur
Tipusend-blown labrosones with curved or folded tubes, with mouthpiece (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs423.121.22 Modifica el valor a Wikidata
Un trompa de l'Edat de Bronze trobada a Brudevælte Mose, al nord-est de Lynge, a Selàndia, Dinamarca [1]
Un lur modern de Noruega, fet amb escorça de bedoll embolicada.

Un lur, també un lure o lurr,[2] norrè occidental antic lúðr (plural: lúðrar) és una trompa natural de l'Edat de bronze, entre el 1500 a.C. i el 500 d.C.,[3] que no té forats per als dits i que es toca amb una embocadura de broquet. Els lurs poden tenir diverses formes, poden ser tant rectes com corbats. La intenció de les corbes responia a una necessitat de ser més fàcilment transportables, essent tan llargs, com per exemple per marxar, com el sousàfon modern, evitant alhora dirigir el fort soroll cap a la gent propera.

El nom de lur s'utilitza per a dos tipus diferents d'instruments de vent antics. El més recent és de fusta i es va utilitzar a Escandinàvia durant l'edat mitjana. El lur més antic, que rep el nom del tipus més recent, era de bronze, data de l'Edat del bronze[4] i es trobaven sovint en parelles,[3] dipositats en torberes, principalment a Dinamarca i Alemanya. La seva morfologia consta d'una embocadura i diverses peces o tubs. La seva longitud pot arribar als 1,5 i 2 metres. Se n'han trobat a Noruega, Dinamarca, el sud de Suècia i el nord d'Alemanya. També s'han trobat il·lustracions de lurs en diverses pintures rupestres d'Escandinàvia.[5]

Lurs de fusta[modifica]

Les primeres referències a un instrument anomenat lur provenen de sagues islandeses, on es descriuen com a instruments de guerra, utilitzats per armar tropes i espantar l'enemic. Aquests lurs, diversos exemples dels quals s'han descobert en barques grans, són tubs de fusta rectes, d'un metre d'allargada i més amples al final. No tenen forats per als dits i es toquen de manera similar a un instrument de metall modern.

Almenys des de l'edat mitjana els pagesos i les lleteres dels països nòrdics han tocat una mena de lur molt similar a aquests instruments de guerra.[3][6] Aquests instruments, anomenats en anglès trompeta de bedoll, s'utilitzaven per cridar al bestiar i fer senyals. Pel que fa a la construcció i la tècnica d'interpretació són molt similars als lurs de guerra, però estan coberts de bedoll, mentre que els instruments de guerra estan coberts de salze.

Lurs de bronze[modifica]

Els lurs fets de bronze, que tenien un acabament al final amb una "campana aplanada" que feia la funció d'obertura acústica,[3] s'utilitzaven com a instruments musicals a l'antiga Grècia, així com al nord d'Europa, on s'han descobert un total de 56 lurs: 35 (inclosos els fragmentaris) a Dinamarca, 11 a Suècia, 4 a Noruega, 5 al nord d'Alemanya, i un només a Letònia.[7]

El lur avui[modifica]

La paraula lur encara es troba al vocabulari suec, que indica qualsevol instrument en forma d'embut utilitzat per produir o rebre so. Per exemple, la paraula sueca per als auriculars és hörlurar (audició-lurs), i un telèfon es podria anomenar lur en suec contemporani (derivat de telefonlur, auricular de telèfon). Les paraules noruega i sueca per a foghorn són respectivament tåkelur i mistlur. La marca de mantega danesa Lurpak porta el nom del lur, i el disseny gràfic del paquet mostra imatges de lurs.

La paraula lur té altres significats en danès, noruec i suec que no estan relacionats amb el so.

Referències[modifica]

  1. «Bronze lurs - The Brudevælte lurs». Arxivat de l'original el 2011-09-27. [Consulta: 21 octubre 2007].
  2. «Recherche» (en anglès americà). [Consulta: 31 agost 2021].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Yeo, Douglas. An illustrated dictionary for the modern trombone, tuba, and euphonium player, 2021. ISBN 978-1-5381-5966-8. 
  4. Montagu, Jeremy. Origins and development of musical instruments. Lanham, Md.: Scarecrow Press, 2007. ISBN 978-0-8108-7770-2. 
  5. English Mechanics and the World of Science, Volum 57 (en anglès). Michigan: University of Michigan, 1893. 
  6. «The Wooden Lurs». ojtrumpet.net. Arxivat de l'original el 2019-10-11. [Consulta: 11 octubre 2019].
  7. Oliver, Neil. Vikings, 2013. ISBN 978-0-297-86788-3. 

Enllaços externs[modifica]